19 juni 2022

Dertig dagen duisternis van Jenny Lund Madsen

Deze Deense thriller speelt zich voornamelijk af in IJsland. Dit debuut werd in 2020 de beste Deense thriller genoemd.

De literaire schrijfster Hannah haalt haar neus op voor de bestsellers van haar collega Jørn Jensen. Tijdens een presentatie ontstaat er een conflict tussen deze twee auteurs en volgens Hannah kan iedereen wel een misdaadroman in elkaar flansen. Volgens Jørn Jensen zij dus ook. Op aanmoediging van haar agent Bastian gaat ze de uitdaging aan en vertrekt voor dertig dagen naar IJsland voor dit project.

Een vreemdeling in een dorp

Hannah is een aparte vrouw. Ze drinkt en rookt veel en echt vriendelijk is ze ook niet. Haar agent heeft geregeld dat ze mag logeren bij Ella in het dorpje Húsafjörður. Hannah spreekt de taal niet. Ella kan alleen Deens verstaan en schrijven, bijzonder genoeg kan ze het niet spreken. Niet lang na haar aankomst blijkt er een jongen overleden te zijn. Een visserszoon en hij is dood uit het water gehaald. Bijzonder, want hij was bang van water. Hannah ziet meteen inspiratie voor haar misdaadroman en begint zich als buitenstaander met de zaak te bemoeien.

Na een sprankelend en intrigerend begin, zakt de spanning een tijdje in. Het is ook wat vreemd dat een buitenstaander zich zo actief met de zaak gaat bemoeien, de dorpsbewoners reageren ook nogal afstandelijk. Lang heb ik het idee dat de dorpsbewoners van Húsafjörður zich nergens druk om maken. Iedereen gaat zijn gangetje. De enige politieagent in het dorp heeft ook geen haast. Hannah vermoedt dat er een aantal zaken niet kloppen en blijft graven naar informatie, hier is niet iedereen blij mee.

Doorzet-thriller

‘Dertig dagen duisternis’ is een thriller waarbij je wel even mag doorzetten, vooral het middenstuk is taai. Eerst had ik wat moeite met Hannah, maar toen bedacht ik me dat dit haar karakter was. Haar ongedurige gedrag, wat te maken heeft met een drang naar alcohol. Maar aan de andere kant vond ik haar gedachtegang en opmerkingen over bestsellers ook wel vermakelijk om te lezen. Ze stipt nogal wat clichés aan. Uiteindelijk was ik ook wel benieuwd of Hannah gelijk had. Echter gaat niks van een leien dakje, alles wat Hannah wil ondernemen is onlosmakelijk verbonden met obstakels. In plaats van spannend, wordt het verhaal hierdoor bij vlagen vermoeiend.

De beste Deense thriller is een belofte, maar het legt de lat tegelijkertijd ook gruwelijk hoog. Ik verwachtte veel, maar voelde me toch wel wat teleurgesteld. Maar er zit echter ook veel zorgvuldig werk in! De auteur heeft er een grote misdaadpuzzel van gemaakt, met veel rookgordijnen en wisselende verdachte personages. Want hoe het werkelijk zit, daar kom je pas laat achter!

‘Dertig dagen duisternis’ begint geweldig, zakt dan even in en komt traag weer terug op gang om de puzzel compleet te krijgen. Het was een lange leesreis door de kou en duisternis!