Desnoods de hele wereld van Eva Louise Bakker

Desnoods de hele wereld cover

‘Desnoods de hele wereld’ is een gevoelige en meeslepende roman. Ik las de omslagtekst, ik kocht het ebook en las het boek in twee leessessies uit.

Hoofdpersoon Anna is volwassen, woont samen met Sam en heeft Asperger, al weet ze dat zelf niet. Op een dag staat er ineens €30.000,- op haar bankrekening. Anna vindt dit doodeng en besluit het eerst te negeren. Maar dan pakt ze de koe bij de hoorns en gaat ze uitzoeken wie dit bedrag gestort heeft. Hiervoor moet ze haar angsten en onzekerheden overwinnen.

Gevoelig

Anna maakt een lijst van alle mensen die ze ooit gesproken heeft. Ze begint bij haar familie, maar al gauw daagt ze zichzelf uit om af te spreken met mensen van Facebook die ze nog nooit ontmoet heeft, voor sommige afspraken moet ze ook met het OV reizen. Voor Anna (met Asperger) is dit een enorme inspannende opgave.

Anna woont samen met Sam. Sam heeft begrip voor Anna’s onzekerheden en respecteert hoe ze is. Hij houdt veel van Anna en dat merkte ik vooral bij het stukje waarin Anna letterlijk ver van huis is en hem opbelt om te zeggen dat ze zo graag terug naar huis wil. Hij rijdt dan ’s morgens al vroeg weg om haar op te halen aan de andere kant van het land. Ik vond die liefde tussen Sam en Anna zo mooi gevoelig vastgelegd en dat raakte me echt!

Autobiografische elementen

Sommige dingen zijn voor mensen zonder Asperger heel simpel, maar voor mensen met Asperger kan het een enorme berg zijn om te beklimmen. Zoals reizen met OV, maar ook een gesprekje openen én onderhouden met iemand die je nog niet goed kent vergt inspanning. Dit wordt allemaal treffend beschreven door de auteur. Je voelt gewoon de beklemming van Anna’s gevoel tijdens het overwinnen van haar angsten en onzekerheden.

De schrijfstijl van Eva Louise Bakker is erg mooi en soms zelfs licht filosofisch. Ik heb heel wat stukjes gemarkeerd in mijn e-reader om later nog een keer terug te lezen, of om over na te denken. Zoals: “Vriendschap, net zo’n ingewikkeld concept als kunst of literatuur. Wat is het?” Even later vraagt Anna zich af: “Hoe weet je of de ander jou als vriend ziet en maakt dat eigenlijk uit?” En zo staat dit boek vol pareltjes en doordenkers.

Eva Louise Bakker verweefde autobiografische elementen in haar debuutroman en daardoor is dit boek gevoelig en persoonlijk geworden. Naast schrijven (columns en een kinderboek) tekent en schildert de auteur ook.


Reageer op: Desnoods de hele wereld van Eva Louise Bakker

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten