23 maart 2019

Desnoods de hele wereld van Eva Louise Bakker

‘Desnoods de hele wereld’ is een gevoelige en meeslepende roman. Ik las de omslagtekst, ik kocht het ebook en las het boek in twee leessessies uit.

Hoofdpersoon Anna is volwassen, woont samen met Sam en heeft Asperger, al weet ze dat zelf niet. Op een dag staat er ineens €30.000,- op haar bankrekening. Anna vindt dit doodeng en besluit het eerst te negeren. Maar dan pakt ze de koe bij de hoorns en gaat ze uitzoeken wie dit bedrag gestort heeft. Hiervoor moet ze haar angsten en onzekerheden overwinnen.

Gevoelig

Anna maakt een lijst van alle mensen die ze ooit gesproken heeft. Ze begint bij haar familie, maar al gauw daagt ze zichzelf uit om af te spreken met mensen van Facebook die ze nog nooit ontmoet heeft, voor sommige afspraken moet ze ook met het OV reizen. Voor Anna (met Asperger) is dit een enorme inspannende opgave.

Anna woont samen met Sam. Sam heeft begrip voor Anna’s onzekerheden en respecteert hoe ze is. Hij houdt veel van Anna en dat merkte ik vooral bij het stukje waarin Anna letterlijk ver van huis is en hem opbelt om te zeggen dat ze zo graag terug naar huis wil. Hij rijdt dan ’s morgens al vroeg weg om haar op te halen aan de andere kant van het land. Ik vond die liefde tussen Sam en Anna zo mooi gevoelig vastgelegd en dat raakte me echt!

Autobiografische elementen

Sommige dingen zijn voor mensen zonder Asperger heel simpel, maar voor mensen met Asperger kan het een enorme berg zijn om te beklimmen. Zoals reizen met OV, maar ook een gesprekje openen én onderhouden met iemand die je nog niet goed kent vergt inspanning. Dit wordt allemaal treffend beschreven door de auteur. Je voelt gewoon de beklemming van Anna’s gevoel tijdens het overwinnen van haar angsten en onzekerheden.

De schrijfstijl van Eva Louise Bakker is erg mooi en soms zelfs licht filosofisch. Ik heb heel wat stukjes gemarkeerd in mijn e-reader om later nog een keer terug te lezen, of om over na te denken. Zoals: “Vriendschap, net zo’n ingewikkeld concept als kunst of literatuur. Wat is het?” Even later vraagt Anna zich af: “Hoe weet je of de ander jou als vriend ziet en maakt dat eigenlijk uit?” En zo staat dit boek vol pareltjes en doordenkers.

Eva Louise Bakker verweefde autobiografische elementen in haar debuutroman en daardoor is dit boek gevoelig en persoonlijk geworden. Naast schrijven (columns en een kinderboek) tekent en schildert de auteur ook.