Dingen die niemand weet van Alessandro D’Avenia

dingen die niemand weet coverSoms heb je een boek in je handen en denk je na 100 pagina’s: dit is 5 sterren waard. Meteen na die gedachten leg ik de lat extreem hoog. Ik moet immers nog meer dan de helft lezen. Maar het boek wordt steeds mooier en mooier… Dingen die niemand weet van Alessandro D’Avenia…

Dingen die niemand weet is een literaire roman. Italiaanse literatuur op zijn mooist. Metaforen, symboliek en een poëtische schrijfstijl. Het verhaal draait om meerdere personages. Maar ik zal bij het begin beginnen.

Het verhaal draait om het leven en de gedachten van Margherita. Een veertienjarig meisje die naar het voortgezet onderwijs gaat. Ze heeft ook een jong broertje, Andrea. Andrea is slim en erg creatief. Zijn grote wens: een doos met honderd kleurpotloden. Andrea stelt veel vragen, maar bekijkt ingewikkelde dingen ook vaak vrij simpel.

Eleonora is de moeder van Andrea en Margherita. Ze is net verlaten door haar man en is daar nogal verdrietig om. Ze gaat vaak naar haar moeder. De oma dus van Margherita en zij speelt ook een grote rol in het verhaal. Ze kookt graag, maar vertelt ook verhalen over haar eigen leven en heeft door haar levenservaring ook de nodige levenswijsheden.

De vader van Margherita is zoals ik net al schreef weg bij zijn gezin. En daar draait ook meteen dit boek om. Margherita voelt zich verlaten door haar vader. Ze begrijpt niet waarom hij zomaar wegging en hun achterliet. Het zijn de dingen die niemand weet, ze probeert er antwoorden op te zoeken en die vindt ze op school bij haar leraar Latijn. De leraar Latijn is vooral verzot op boeken en laat zijn leven leiden door boeken. In de klas bespreekt hij met zijn leerlingen Homerus. Margherita raakt vervolgens helemaal in de ban van de Odyssee en laat haar leven leiden door dit boek.

Het verhaal draait vooral om het zoeken naar antwoorden op vragen waar eigenlijk niemand zo het antwoord op weet. Dingen die niemand weet dus. Bijna elk personage in dit boek kampt met zulke vragen. Het verhaal zit dan ook vol metaforen. Ook het verhaal van de Odyssee speelt een grote rol. Bijna zou ik n.a.v. dit boek Homerus zelf willen lezen.

Wat ik zo mooi vind aan dit verhaal is de poëtische stijl. Sommige stukken heb ik meerdere keren over gelezen. Het boek is literair en zelfs filosofisch, daar moet je wel van houden en daar moet je ook wel het geduld voor hebben. Dat heb ik, ik heb er dan ook dagen over gedaan. Bewust, omdat ik echt elke pagina tot me door wou laten dringen en omdat ik graag alles wou lezen wat de schrijver mij heeft gegeven om te lezen.


2 reacties

 • 10 september, 2012 om 17:59
  claar zegt:

  bijzonder mooie reactie, Loen, compliment, aan alles is duidelijk dat je genoten hebt van het boek.

  Ikhartje(0) deze reactie

  claar Beantwoorden

 • 11 september, 2012 om 15:21
  Joany De Vries zegt:

  Wauw, wat een positieve review. Je brengt je enthousiasme over het boek erg goed over, want ik krijg meteen zin om het ook te gaan lezen 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joany De Vries Beantwoorden

Reageer op: Dingen die niemand weet van Alessandro D’Avenia

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten