19 januari 2023

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der Made

Marije is bekend van haar Youtube kanaal “Dit gebeurt er als” waarin ze met veel humor allerlei (duurzame) experimenten uitvoert.

Marije liep in haar video’s een week op blote voeten, leefde op pizza en volgde allerlei hippe diëten. Marije begon zich steeds meer te interesseren voor veganisme en duurzaamheid en dit kwam ook steeds vaker terug op haar kanaal. Dit resulteerde vaak in hatelijke reacties en vooroordelen bij de video’s. In dit boek gaat Marije in op al die vooroordelen.

De nadruk ligt op veganistisch eten

Hoewel Marije diverse onderwerpen bespreekt, ligt de nadruk vooral op veganistisch eten. Daarnaast schrijft ze over vliegschaamte, tweedehands kleding, consuminderen en fast-fashion. Ik laat me leiden door mijn nieuwsgierigheid en ik was nieuwsgierig naar haar lifestyle, maar ook naar haar manier van omgaan met de vooroordelen.

Elk hoofdstuk bestaat uit een formule, waarin Marije uitlegt welke reacties ze zelf krijgt. Ze gaat op onderzoek uit en diept het onderwerp uit en ze legt uit wat we eraan kunnen doen. Ze sluit op een komische manier af, waarin ze een advies geeft wat je ook zou kunnen zeggen als het voorgaande niet werkte. Deze humor werkt in haar Youtube-video’s prima, maar op papier wordt het al snel te flauw.

Het begint bij inspiratie en begrip

Het is vrijwel onmogelijk om 100% duurzaam te leven en je hoeft jezelf ook niet alles te verbieden. Ook benadrukt ze dat iedereen zijn of haar eigen keuzes mag maken. Wat ik ook prettig vond was dat Marije rekening hield met uitzonderingen en daar begrip voor toont. Mensen die vanwege hun medische achtergrond niet 100% vegan kunnen leven bijvoorbeeld.

Dat is iets wat ik tegenwoordig mis in gesprekken: begrip voor elkaar en inlevingsvermogen. Niet alleen over duurzaamheid, maar bij alle onderwerpen. Het is vaak verwijten, drammen en afkeuren en daarmee inspireer je elkaar niet. Marije geeft dan ook veel adviezen over hoe je een goed en respectvol gesprek met elkaar voert en hoe je iemand wel kunt inspireren. ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ is dus niet alleen een boek over duurzaam leven.