17 mei 2024

Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen van Eva Eikhout

Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen cover

Eva Eikhout is een superleuke en sprankelende jonge vrouw, met gewoon armen en benen, want die heeft ze dus wel! Je kent Eva misschien wel van de reclame van de zorgverzekeraar.

Eva is geboren met het zeldzame FFU-syndroom. Haar armen en benen zijn hierdoor vrij kort en Eva heeft geen handen. Eva weet zich echter goed te redden en probeert haar leven zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, maar helaas denken instanties en leveranciers hier vaak anders over… In dit boek krijg je een kijkje in het leven van Eva!

Een vrouw zoals jij en ik

Eva houdt van lol en een feestje. Thuis houdt ze van lezen en ze doet tal van leuke presentatieklussen. Eva is vindingrijk en ze probeert alles uit het leven te halen. Ze is erg openhartig in dit boek en dat ontroerde me. Ze deelt intieme details, maar ook pijnlijke dingen. Ze is afhankelijk van haar PGB, maar de instanties maken het haar zo moeilijk mogelijk. Medewerkers reageren vaak kil en onpersoonlijk. Terwijl Eva gewoon haar zorg zelf wil regelen en zelf wil bepalen wie haar helpt met haar persoonlijke verzorging. Iets wat heel begrijpelijk is.

Heel soms grijpt het haar naar de keel, is ze heel verdrietig en vindt ze op zo’n het leven helemaal niet leuk. Ik kan haar geen ongelijk geven. Compleet afhankelijk van een vreemde wijkverpleegkundige die de meest intieme en privacygevoelige vragen stelt en vervolgens beslist of je wel of niet een budget krijgt. Aanvragen die maar niet afgerond worden, verkeerde leveringen voor haar rolstoel en 0,0 inlevingsvermogen van de mensen waar Eva op dat moment van afhankelijk is. Het is om van te gillen en als lezer maak je jezelf op dat moment ook boos.

Leuke avonturen en gekke momenten

Gekke momenten en leuke avonturen zijn er ook genoeg. Eva houdt wel van een drankje en van een flirt en ze deelt openhartig anekdotes uit haar liefdesleven. Ze vertelt hoe mensen met haar omgaan en hoe zij daar zelf mee omgaat en wat het met haar doet als ze rare vragen van wildvreemde mensen krijgt. We lezen over een nachtelijk avontuur waar Eva haar sleutels kwijt is en hoe ze met een ballon op Schiphol stond in de aankomsthal. Maar ook over televisieopnames en over haar ontmoetingen met BN-ers.

De hoofdstukken zijn kort. Soms zijn het losse anekdotes, dan weer herinneringen aan vroeger aan haar schooltijd, maar ook over haar huidige (liefdes)leven en hoe ze aan haar toekomst werkt. Eva schrijft sprankelend en toegankelijk. En je leeft zo ontzettend mee! Ik heb meegelachen, meegehuild en meegevloekt. Echt een aanrader!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: