20 mei 2024

Ik heb het echt gemaakt van Chantal Claassen

Ik heb het echt gemaakt cover

Vandaag weer eens een feelgoodroman! Ik las samen met de online leesclub ‘Books & Cocktails’ op Instagram het nieuwste boek van Chantal Claassen: ‘Ik heb het echt gemaakt’.

Fabiënne werkt aan de top van de mode-industrie en heeft tevens een geheime relatie met de directeur Max. Het lijkt een luxe en ideaal leventje, maar er knaagt iets aan Fabiënne. Vooral het verleden blijft spoken door haar hoofd, maar ook toekomstdromen brengen haar relatie en baan uit balans.

Feelgood met een serieus laagje

Feelgoodromans die zich afspelen in de mode-industrie draaien vaak om gemene personages, arrogantie en decadent leven. Bij ‘Ik heb het echt gemaakt’ is dat gelukkig niet zo. Chantal Claassen houdt het bij Hollandse nuchterheid en sympathieke personages en dat is een verademing! Er werken gewoon normale en vriendelijke vrouwen in deze branche. En ja, natuurlijk is er wel eens wrijving en een beetje jaloezie, maar de karakters in dit verhaal zijn zoveel meer dan dat en dat maakt het realistisch.

Fabiënne is de hoofdpersoon en goed in haar werk. Toch voelt haar leventje benauwend aan. De lezer krijgt flashbacks te zien uit het verleden van Fabiënne en je voelt dat er duidelijk meer speelt wanneer ze iemand tegenkomt uit haar jeugd. Daarna voel je ook de onrust bij Fabiënne, vooral na haar kennismaking met Adam op een beurs in Parijs. Dit zorgt ervoor dat deze feelgoodroman een serieus laagje krijgt.

Op een kruispunt

Uiteraard krijgt ook de liefde een belangrijke plek in ‘Ik heb het echt gemaakt’. Hoewel ik Max een sympathieke man vind, voel ik ook dat het geen evenwichtige relatie is. Ook zit er een spannend laagje in het verhaal verweven. Je weet dat er iets gebeurd is in Fabiënnes leven, mondjesmaat wordt dit gedeeld met de lezer. Hierdoor ga je meeleven met Fabiënne en je wordt nieuwsgierig naar dat verborgen verleden en hoe ze in deze (mode)wereld terechtgekomen is.

Maar het gaat ook over keuzes (durven) maken voor de toekomst. Los durven laten, of juist terug opzoeken. Fabiënne staat op een kruispunt in haar leven en na een paar verrassende wendingen kom je erachter welke weg ze gaat nemen. Mooi verhaal en iets serieuzer dan de ‘Beachclub Esperanza-serie’.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: