23 mei 2024

Het schoolplein van Michelle Frances

Het schoolplein cover

Ik pak niet snel een vertaalde thriller op, maar bij ‘Het schoolplein’ sprak de omschrijving mij aan! Toxische groepsdynamiek blijft voor mij een favoriet thema in thrillers.

Nancy en haar dochter Lara verhuizen naar het dorpje Ripton op het platteland nabij een groot meer. Het is ons kent ons daar en al snel weet iedereen dat Nancy en Lara in het dorp wonen. Na een eerste kennismaking op het schoolplein met de andere moeders beseft Nancy dat ze er niet zomaar tussenkomt, maar dat is nog maar het begin…

Roddels en jaloezie

Niet iedereen is blij met de komst van Nancy en Lara. Vooral Imogen heeft hier moeite mee. Zij is moeder van de populaire Rosie en staat graag bij alles vooraan. Ook tussen de kinderen Rosie en Lara botst het al snel. Er wordt gepest, gemanipuleerd en geroddeld. Dat laatste voornamelijk door de moeders in de groepschat. Oordelen en aannames vliegen in het rond. Maar niet alleen Nancy en haar dochter worden gevolgd in dit boek. De schrijfster neemt ons ook mee in het leven van wat andere dorpsbewoners.

‘Het schoolplein’ is al vanaf het bekend boeiend en spannend. Ik vloog door de korte hoofdstukken heen en ik vond het leuk om ook binnen te koekeloeren bij de andere moeders. Ook daar is niet alles perfect en afgunst maakt meer kapot dan je lief is blijkt maar weer. Ook weten de moeders elkaar flink op te jutten en op het schoolplein lopen de gemoederen dan ook vaak op. Het verhaal speelt zich af net na de coronapandemie.

Verrassend einde

De pesterijen en het geroddel gaan van kwaad naar erger en de sfeer wordt in de tweede helft beklemmend. Op het grote dorpsfeest komt alles samen, maar ik vond juist dat stuk iets te snel gaan. En dan is er nog het verleden van Nancy. Want ja, hoe komt ze toch aan zoveel geld, voor zo’n groot huis? Af en toe krijgt de lezer een kijkje in het verleden van Nancy. Het dorpje Ripton ligt op het platteland van Derbyshire. De omgeving is erg goed omschreven en het ondergelopen dorp in het meer vond ik een mooie toevoeging.

Het einde vond ik zeer verrassend! Na het lezen van die laatste pagina bekeek ik het verhaal met hele andere ogen. Wie een thriller voor ontspanning zoekt zit met ‘Het schoolplein’ zeker goed

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: