16 april 2014

Doelwit van Linda Jansma

doelwit cover

Ik hou van Nederlandse thrillers en ik hou van Linda Jansma, dus die combinatie staat dan ook garant voor een fijne leeservaring! Ik las lange tijd door zonder pauze, simpelweg omdat ik graag wilde weten hoe het afliep!

‘Doelwit’ draait om twee verhaallijnen. De verhaallijn van 2008 en de verhaallijn uit 2012. In beide speelt Judy de hoofdpersoon. Judy werkte in 2008 als vertrouwenspersoon op een middelbare school. Ze sprak met leerlingen waarbij het thuis niet lekker gaat of die ergens anders mee zaten. Zo komt ook Leila bij haar terecht.

Leila die verliefd is op Thomas, maar compleet verstrikt zit in de strenge geloofsregels van haar familie. Leila wordt uitgehuwelijkt aan een man die zij zelf niet mag kiezen. Als ze dit weigert zal ze in grote problemen komen, want ook voor eerwraak deinst haar familie niet terug… En Judy wordt als de boosdoener gezien.

Jaren later denkt Judy rust te hebben, ze woont op een woonboot in Amsterdam met haar kat Bruce. Leila heeft ook haar leventje op orde met haar zoontje Cem. Maar dan wordt Judy overvallen op haar woonboot en alles leidt naar het verleden rondom Leila en haar familie. De politie is sceptisch over de vermoedens van Judy. Ook als Leila slachtoffer wordt van geweld en haar zoontje verdwijnt blijft de politie twijfelen of Judy wel gelijk heeft. Dus stort Judy zichzelf op deze zaak en probeert ze met al haar moed Cem terug te vinden.

Zoals gezegd, twee verhaallijnen die elkaar om en om afwisselen en dat in korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk eindigt ook vaak met een soort cliffhanger, waardoor ik nieuwsgierig verder las. Het verhaal is vrij grimmig,  maar ook leerzaam. Ik wist bijvoorbeeld niets van het strenge Jezidi geloof af en over eerwraak wist ik alleen wat vage details. Op toegankelijke wijze vertelt Linda Jansma over deze strenge geloofsovertuiging. Het is schokkend om te lezen hoever een familie kan gaan om wraak te nemen, zelfs als het om hun eigen vlees en bloed gaat. Grimmig en gruwelijk, dat zijn de woorden die bij me opkomen.

‘Doelwit’ is een fictieve thriller, maar gebaseerd op waargebeurde situaties m.b.t. eerwraak, wat helaas dus ook in Nederland voorkomt. De voelbare dreiging, het constant over je schouder moeten kijken en alle betrokkenen die meegezogen worden als iemand van de geloofsgemeenschap hulp inroept. Linda Jansma verwerkt alles in deze sterke thriller. Met vaart en spanning blijf je lezen en blijf je hopen dat alles ooit opgelost wordt voor Leila. Soms hoofdschuddend als Judy weer onbezonnen te werk gaat. Ik kan niet anders zeggen dat ‘Doelwit’ onder mijn huid kroop en mij meenam tot de laatste bladzijde. Vijf sterren dus!

5 reacties

 • 16 april, 2014 om 18:53
  lindajansma

  Wat een mooie recensie weer! Ben helemaal blij en trots! Fijn dat je weer zo genoten hebt! • 16 april, 2014 om 19:55
  Sandraschrijftenleest

  Oh deze klinkt als een zeer goede thriller Luna, ik zet het gelijk op mijn te lezen lijstje! • 17 mei, 2014 om 10:58
  Inge

  Hoi,
  Ik heb dit boek ook gelezen. En jou recensie komt erg overeen met wat ik dacht. Alleen had ik wat meer irritatie bij Judy (vond haar soms ook een beetje dommig) 🙂 Maar dat zegt dan waarschijnlijk meer over mij 😉  • 17 mei, 2014 om 18:52
   Leesdame

   Dat kan. Ik had dit bijvoorbeeld ook bij Didi in het boek De kraamhulp van Esther Verhoef. Gek is dat hé, dat je je soms onbewust zo kunt storen aan bepaalde karaktereigenschappen van personages 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: