Doelwit van Linda Jansma

doelwit coverIk hou van Nederlandse thrillers en ik hou van Linda Jansma, dus die combinatie staat dan ook garant voor een fijne leeservaring! Ik las lange tijd door zonder pauze, simpelweg omdat ik graag wilde weten hoe het afliep!

‘Doelwit’ draait om twee verhaallijnen. De verhaallijn van 2008 en de verhaallijn uit 2012. In beide speelt Judy de hoofdpersoon. Judy werkte in 2008 als vertrouwenspersoon op een middelbare school. Ze sprak met leerlingen waarbij het thuis niet lekker gaat of die ergens anders mee zaten. Zo komt ook Leila bij haar terecht.

Leila die verliefd is op Thomas, maar compleet verstrikt zit in de strenge geloofsregels van haar familie. Leila wordt uitgehuwelijkt aan een man die zij zelf niet mag kiezen. Als ze dit weigert zal ze in grote problemen komen, want ook voor eerwraak deinst haar familie niet terug… En Judy wordt als de boosdoener gezien.

Jaren later denkt Judy rust te hebben, ze woont op een woonboot in Amsterdam met haar kat Bruce. Leila heeft ook haar leventje op orde met haar zoontje Cem. Maar dan wordt Judy overvallen op haar woonboot en alles leidt naar het verleden rondom Leila en haar familie. De politie is sceptisch over de vermoedens van Judy. Ook als Leila slachtoffer wordt van geweld en haar zoontje verdwijnt blijft de politie twijfelen of Judy wel gelijk heeft. Dus stort Judy zichzelf op deze zaak en probeert ze met al haar moed Cem terug te vinden.

Zoals gezegd, twee verhaallijnen die elkaar om en om afwisselen en dat in korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk eindigt ook vaak met een soort cliffhanger, waardoor ik nieuwsgierig verder las. Het verhaal is vrij grimmig,  maar ook leerzaam. Ik wist bijvoorbeeld niets van het strenge Jezidi geloof af en over eerwraak wist ik alleen wat vage details. Op toegankelijke wijze vertelt Linda Jansma over deze strenge geloofsovertuiging. Het is schokkend om te lezen hoever een familie kan gaan om wraak te nemen, zelfs als het om hun eigen vlees en bloed gaat. Grimmig en gruwelijk, dat zijn de woorden die bij me opkomen.

‘Doelwit’ is een fictieve thriller, maar gebaseerd op waargebeurde situaties m.b.t. eerwraak, wat helaas dus ook in Nederland voorkomt. De voelbare dreiging, het constant over je schouder moeten kijken en alle betrokkenen die meegezogen worden als iemand van de geloofsgemeenschap hulp inroept. Linda Jansma verwerkt alles in deze sterke thriller. Met vaart en spanning blijf je lezen en blijf je hopen dat alles ooit opgelost wordt voor Leila. Soms hoofdschuddend als Judy weer onbezonnen te werk gaat. Ik kan niet anders zeggen dat ‘Doelwit’ onder mijn huid kroop en mij meenam tot de laatste bladzijde. Vijf sterren dus!


5 reacties

 • 16 april, 2014 om 18:53
  lindajansma zegt:

  Wat een mooie recensie weer! Ben helemaal blij en trots! Fijn dat je weer zo genoten hebt!

  Ikhartje(1) deze reactie

  lindajansma Beantwoorden

  • 16 april, 2014 om 18:57
   Leesdame zegt:

   En dan word ik toch nog verlegen omdat jij nu persoonlijk een reactie achterlaat Linda 😉

   Ikhartje(2) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 16 april, 2014 om 19:55
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Oh deze klinkt als een zeer goede thriller Luna, ik zet het gelijk op mijn te lezen lijstje!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandraschrijftenleest Beantwoorden

 • 17 mei, 2014 om 10:58
  Inge zegt:

  Hoi,
  Ik heb dit boek ook gelezen. En jou recensie komt erg overeen met wat ik dacht. Alleen had ik wat meer irritatie bij Judy (vond haar soms ook een beetje dommig) 🙂 Maar dat zegt dan waarschijnlijk meer over mij 😉

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 17 mei, 2014 om 18:52
   Leesdame zegt:

   Dat kan. Ik had dit bijvoorbeeld ook bij Didi in het boek De kraamhulp van Esther Verhoef. Gek is dat hé, dat je je soms onbewust zo kunt storen aan bepaalde karaktereigenschappen van personages 🙂

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Doelwit van Linda Jansma

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten