Dorsvloer vol confetti van Franca Treur

dorsvloer vol confetti coverIn september komt ‘Dorsvloer vol confetti’ uit in de bioscoop. Het boek lag al heel lang op mijn ntl-stapel en mijn nieuwsgierigheid naar dit boek was al bijna net zo hoog als die stapel… Ik las verschillende recensies over dit boek. Heel wisselend en dus besloot ik dat er maar één ding op zat: beginnen en doorlezen!

De jonge Katelijne groeit op in een boerengezin in Zeeland. Ze heeft zes broers, is het enige meisje en haar ouders zijn streng. De familie is gelovig en gaat vaak naar de kerk. Het leventje op de boerderij in het Zeeuwse dorpje is beklemmend en saai.

Katelijne voelt zich soms eenzaam in haar beperkte wereld vol met jongens en mannenwerk. Ze leest graag, maar dat wordt door niemand begrepen. Het leven kabbelt voort op de boerderij. Er gebeurd nooit wat, of eigenlijk toch weer wel… want op de boerderij heeft iedereen het druk en alles draait om het geloof en de kerk.

‘Dorsvloer vol confetti’ leest langzaam. Ik heb er dagen over gedaan. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat het misschien juist wel goed was. Op deze manier leerde ik de wereld van Katelijne beter kennen. Voor haar gaan alle dagen langzaam. Nooit zal er iets spannend gebeuren. Het leven kabbelt voort op de boerderij. En zo kabbelt het boek ook verder. Nergens gebeurt er iets, en toch gebeurde er heel veel…

Ik werd het verhaal ingezogen. Ik was zo nieuwsgierig wat de onbevangen Katelijne de volgende dag zou meemaken. Het was interessant om te lezen hoe ze als enige dochter staand blijft in het jongensgezin. Hoe de vader en de moeder het gezin runnen en dat er soms echt wel ruimte was voor liefde voor Katelijne, ook al leek in het begin dat de gelovige ouders er te stijfjes voor waren.

De schrijfstijl is afstandelijk, ook al wordt het verhaal verteld vanuit Katelijne. Katelijne praat soms over haar ouders alsof het vreemde mensen zijn. Een stijl waar je aan moet wennen, maar die volgens mij niet vreemd is in die omgeving. Het was interessant om een inkijkje te krijgen. En te zien hoe Katelijne in het -voor haar- saaie leven toch wat meer sprankeling weet te creëren.

‘Dorsvloer vol confetti’ is een boek waar je van houdt of niet. Ik hou van deze stijl en deze manier van vertellen. Het stemde me tot nadenken. Hoe beperkt je kunt leven door de kerk. Dat je geen tv kijkt en zelfs bepaalde liedjes niet mag zingen. Waarom sommige hun haar niet eens mogen knippen en het sprookjesboek van Grimm voor een hoop achterdocht zorgt. Ik ben blij dat ik dit boek na al die tijd eindelijk heb gelezen en ik ga de film zeker kijken!

 

 

 

 


7 reacties

 • 23 juni, 2014 om 10:01
  Ellis zegt:

  Het maakt me toch wel nieuwsgierig

  Ikhartje(1) deze reactie

  Ellis Beantwoorden

 • 23 juni, 2014 om 12:01
  Inge zegt:

  Ik moet dit boek echt nog eens herlezen. Zelf ken ik de wereld van Katelijne van binnenuit, en dat ben je toch voortdurend aan het vergelijken en vooral bezig met de herkenning.
  Los daarvan vind ik dat Franca Treur op een hele mooie manier heeft laten zien wat de kracht van verhalen is. Heel bijzonder vond ik het bijvoorbeeld dat Katelijne merkt dat haar zelf verzonnen verhalen invloed kunnen hebben op andere personen in haar omgeving.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 23 juni, 2014 om 16:32
   Leesdame zegt:

   Dat ben ik met je eens! Maar ook de kracht om een situatie te beschrijven waarin werkelijk niets bijzonders gebeurde, maar die toch zoveel vertelt. En wat ik zo mooi vond was dat de ouders soms afstandelijk overkomen,toch ook heel warm en liefdevol zijn naar de kinderen toe, Alleen dat wel op hun manier.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 23 juni, 2014 om 15:36
  José zegt:

  Ik ken/kende het niet, zelfs de schrijfster niet (gaat zich waarschijnlijk in een hoekje zitten schamen 😉 )
  Maakt zoals Ellis al zegt wel nieuwsgierig!

  Ikhartje(1) deze reactie

  José Beantwoorden

 • 23 juni, 2014 om 18:52
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Mooie leeservaring Luna!
  Ik herken het trage tempo en het “er gebeurt niets” van De Woongroep en Dorsvloer vol confetti ligt nu bijna boven aan op mijn te lezen boeken stapel. Je leeservaring heeft mij nog nieuwsgieriger gemaakt.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandraschrijftenleest Beantwoorden

  • 23 juni, 2014 om 22:21
   Leesdame zegt:

   Is De Woongroep ook op deze wijze geschreven? Dan krijg ik nog meer zin om die ook zo snel mogelijk te gaan lezen! 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 25 juni, 2014 om 20:17
  lous zegt:

  Mooie leeservaring! Deze heb ik meteen in mijn bol winkelmandje gelegd 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  lous Beantwoorden

Reageer op: Dorsvloer vol confetti van Franca Treur

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten