Drift van Ellen van Pelt

Drift coverDe Vlaamse Ellen van Pelt debuteerde met ‘Drift’, een zangerige en sobere literaire roman over een bijzondere familie.

De 33-jarige Eloïse keert met haar man en baby Louisa terug naar Antwerpen. Maar ze voelt zich overvallen door de herinneringen. Ze besluit een tijdje weg te gaan als ze haar oude vriend Jacob tegenkomt. Hij is beeldhouwer en woont in een hoeve. Haar moeder geeft haar voor ze vertrekt de schriften mee, waarin haar vader al zijn geheimen opbiecht. Maar Eloïse wil ook haar eigen verhaal op papier zetten. In de hoeve hoopt ze tot rust te komen.

‘Drift’ is een kabbelend en zangerig verhaal. Treffend en beeldend wordt de omgeving op papier gezet en waan je jezelf al snel in de pittoreske plaatsjes uit het boek. Het verhaal is meer dan dat. Ellen van Pelt legt geheimen bloot en laat mij als lezer nadenken. Hoe het leven van Eloïse veranderde toen ze erachter kwam dat haar vader een dubbelleven had. Maar ook de vader van Eloïse zelf komt aan het woord. In twee lange hoofdstukken deelt hij zijn beweegredenen en kijkt hij terug op zijn bestaan.

Haar vader is belandt bij het station van dementie, de trein is gaan rijden, zoals hij zelf de weg van dementie beschrijft. Voordat hij niets meer weet, of alles is vergeten, wil hij voor zijn twee dochters zijn kant van het verhaal vertellen. Hij schrijft in schriftjes. Twee keer. Voor Eloïse, zijn dochter bij Celeste. Maar ook voor Jolien, zijn andere dochter bij Marie.

Eloïse is de hoofdpersoon en komt somber over. Ze is net moeder geworden, maar heeft haar dochtertje achtergelaten bij haar man Seth. Ze mist haar kindje, haar lichaam mist de baby ook. De moedermelk stuwt. Het is wel duidelijk dat Louisa nog erg klein is. Waarom ging Eloïse weg, vraag je jezelf af tijdens het lezen. Toch moest ze het doen, vanwege de kluwen herinneringen uit het verleden.

Hoe voelt het om te weten dat je vader naast een relatie met je moeder, ook een relatie had met een andere vrouw, die er gewoon van wist na een tijdje…? Die zelfs zei: schrijf maar op de kalender wanneer je werken bent en plaats een C als je bij Celeste bent. Maar ook Eloïse eigen gevoelens voor haar man Seth en de gevoelens voor Jacob verwarren haar. Heeft ze dan meer weg van haar vader dan ze zelf denkt?!

Ellen van Pelt heeft een mooie schrijfstijl, weet prachtige zinnen neer te pennen, waar nogal wat stof tot nadenken bij komt kijken. Drift is een ingetogen verhaal over polygamie en over je leven op een rij krijgen als dementie om het hoekje komt gluren. Over familiebanden en geheimen.

En toch… toch kreeg ik geen binding met Eloïse. Ergens was dit verhaal ook heel afstandelijk. Jammer, want ik had graag dieper in het verhaal willen duiken, maar het leek alsof dit mooi geschreven verhaal achter glas lag. Alles perfect geschreven, maar toch onaantastbaar.

 


Reageer op: Drift van Ellen van Pelt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten