14 oktober 2015

De super dikke meester Jaap van Jacques Vriens

Dit was puur jeugdsentiment! Ik las de stukjes van meester Jaap van Jacques Vriens zo’n 20 jaar geleden in de Taptoe. In deze omnibus zijn vrijwel alle korte verhaaltjes rondom meester Jaap en zijn klas gebundeld. De eerste twee boeken waren een vlaag van herkenning!

Meester Jaap staat voor de klas in groep zes en in groep zeven. Hij is een beetje gek, heeft creatieve oplossingen voor herkenbare problemen en wrijft als hij moet nadenken altijd over zijn baardje. In zijn klas kan het erg chaotisch zijn, maar ook heel stil als meester geschiedenisles geeft, want meester Jaap kan ook heel mooi vertellen.

Meester Jaap is  soms een beetje streng, hulpvaardig en heel vindingrijk. Zo speelt meester Jaap vaak een toneelstukje om de kinderen iets duidelijk te maken. De kinderen mogen lezen onder tafel, of zelfs bovenop hun tafel. Want lezen is leuk en dat moet je op je gemakje doen en als op je gemakje betekent dat je op tafel moet zitten, dan ga je lekker met je boek op tafel zitten. Heel gek, maar zijn hele klas is dol op lezen! Hij laat ook kinderen samenwerken die elkaar niet zo leuk vinden, waarna ze ineens heel blij zijn met elkaars hulp.

Alleen is hij niet zo goed in gymles geven en muziekles vind hij al helemaal vreselijk, maar dan komt de inspecteur even langs en die wil weten of de kinderen muziekles krijgen. Aan het eind van het jaar vind de klas het jammer dat ze weer naar een andere klas moeten, bij een andere juf of meester.

De stukjes zijn makkelijk zelf te lezen en ze zijn lekker kort, dus ideaal voor het slapengaan. Ook voorlezen is erg leuk met dit rijk geïllustreerde boek. Het is een gemoedelijk en vrolijk kinderboek en je kunt duidelijk merken dat Jacques Vriens vroeger zelf ook voor de klas stond. Ik gok dat hij ook regelmatig geput heeft uit zijn eigen ervaringen. Het leukste vond ik de herkenbaarheid van de jaren ’90. De computer speelde nog geen grote rol tijdens de lessen en ook waren smartphones nog niet in beeld. Best leuk om te lezen dat we vroeger best zonder konden… Vroeger dan hé haha.

Welke boeken heb jij ooit gelezen van Jacques Vriens?