Omdat jij anders bent van Maren Stoffels

omdat jij anders bent coverIk had al eerder iets van Maren Stoffels gelezen, dus was eigenlijk blij verrast toen ik gevraagd werd of ik haar nieuwste boek wou lezen. Zeker nu met de Kinderboekenweek vond ik dat erg leuk.

Ronja en Mats zitten samen op de middelbare school. Hun huidige school het Waterland wordt gesloopt en ze moeten naar een nieuwe school verhuizen. Als Ronja en Mats naar huis gaan, komen ze opa Willem tegen, de opa van Mats. Hij is dement en hangt rond bij het spoor. Hij wil naar het Waterland. Later vertelt hij dat er een groot geheim is rondom lokaal 12, maar er bestaat geen lokaal 12…

De school wordt de andere dag gesloopt, maar Ronja is vastbesloten: ze moet en zal hetgeen vinden waar opa Willem naar op zoek was. Mats is eerst sceptisch, maar gaat later toch met haar mee. Ze hebben nog een paar uur tot het licht wordt en de slopers komen. Op zoek naar lokaal 12. Een nachtelijk avontuur volgt in een verlaten school, maar Ronja en Mats komen er al snel achter dat ze niet de enige in het gebouw zijn. Er is nog iemand aanwezig en die zoekt ook iets…

Ik vond het een leuk boek, wat ik in een dik uur las. Het leest vlot, de zinnen zijn kort en de hoofdstukken wisselen snel. Het speelt zich af op een dag, voornamelijk ’s nachts. Het gevoel van een verlaten school wordt beeldend omschreven en het is ook iets waar veel kinderen over fantaseren: ’s nachts op school zijn als niemand er is. Althans, ik fantaseerde daar wel eens over en wat ik dan allemaal zou doen als niemand er zou zijn. Zo wilde ik dolgraag in de koffiekamer neuzen en spelen in de gymzaal met de schommels en ballen. Maar in het boek is er weinig lol, want Ronja en Mats zijn juist bezig om het mysterie op te lossen.

‘Omdat jij anders bent’ is een boek over twee middelbare scholieren, maar hun gesprekjes en daden vond ik meer passen bij leerlingen uit groep 8. Daardoor vind ik dit boek ook beter bij die doelgroep passen. De schrijfstijl is erg gemakkelijk en spannend opgezet. Letterlijk een race tegen de klok, omdat de hoofdstukken staan voor de uren die Ronja en Mats nog hebben voordat de slopers komen. Tussendoor staan er cursieve stukjes, die verwijzen naar gebeurtenissen uit het verleden, zoals de eerste dag op het Waterland, maar ook een verhaal van opa Willem over het bakkershuis waar Ronja in woont.

Wat ik een vermakelijk -maar ook wel een onlogisch-  stukje  vond was dat Mats diep in de nacht pizza had besteld en die samen met Ronja gaat eten in de verlaten school, terwijl het allang middernacht geweest is. Best onlogisch, gezien de tijdsdruk en de belangrijke taak die ze hebben om hetgeen te vinden waar opa Willem dringend naar vraagt.

Het grootste thema in dit boek is vriendschap en dat slaat ook op de titel. Iets voor elkaar over hebben, elkaar steunen en letterlijk een klap voor elkaar willen opvangen. Hoe bijzonder bepaalde mensen kunnen zijn in je omgeving omdat ze net wat anders zijn dan anderen. Dat is een mooi gegeven en Maren Stoffels heeft dit mooi verweven in dit boek.

Hebben jullie wel eens gefantaseerd van overnachten in een verlaten school?


6 reacties

 • 9 oktober, 2015 om 19:39
  Vivian zegt:

  Klinkt als een leuk boek, maar het trekt me niet zodanig dat ik het wil lezen. Ik heb bovendien niet heel veel met haar schrijfstijl.

  Ikhartje(6) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

  • 15 oktober, 2015 om 15:33
   Leesdame zegt:

   Het wisselt bij nogal, het ene boek vind ik erg vlot en fijn lezen van haar, het andere weer minder. Hangt ook van het thema af denk ik. Cocktails en Ketchup vond ik bijvoorbeeld erg leuk!

   Ikhartje(3) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 17 april, 2016 om 19:33
  Maudiexx zegt:

  Ik heb het boek en doe mijn boekbespreking er over echt heel leuk

  Ikhartje(4) deze reactie

  Maudiexx Beantwoorden

 • 13 december, 2017 om 14:16
  een meisje van 13 zegt:

  ik heb het boek gelezen en vind het een heel leuk boek! ik ben er nu een boekverslag van aan het maken!

  Ikhartje(1) deze reactie

  een meisje van 13 Beantwoorden

Reageer op: Omdat jij anders bent van Maren Stoffels

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten