9 oktober 2015

Omdat jij anders bent van Maren Stoffels

Ik had al eerder iets van Maren Stoffels gelezen, dus was eigenlijk blij verrast toen ik gevraagd werd of ik haar nieuwste boek wou lezen. Zeker nu met de Kinderboekenweek vond ik dat erg leuk.

Ronja en Mats zitten samen op de middelbare school. Hun huidige school het Waterland wordt gesloopt en ze moeten naar een nieuwe school verhuizen. Als Ronja en Mats naar huis gaan, komen ze opa Willem tegen, de opa van Mats. Hij is dement en hangt rond bij het spoor. Hij wil naar het Waterland. Later vertelt hij dat er een groot geheim is rondom lokaal 12, maar er bestaat geen lokaal 12…

De school wordt de andere dag gesloopt, maar Ronja is vastbesloten: ze moet en zal hetgeen vinden waar opa Willem naar op zoek was. Mats is eerst sceptisch, maar gaat later toch met haar mee. Ze hebben nog een paar uur tot het licht wordt en de slopers komen. Op zoek naar lokaal 12. Een nachtelijk avontuur volgt in een verlaten school, maar Ronja en Mats komen er al snel achter dat ze niet de enige in het gebouw zijn. Er is nog iemand aanwezig en die zoekt ook iets…

Ik vond het een leuk boek, wat ik in een dik uur las. Het leest vlot, de zinnen zijn kort en de hoofdstukken wisselen snel. Het speelt zich af op een dag, voornamelijk ’s nachts. Het gevoel van een verlaten school wordt beeldend omschreven en het is ook iets waar veel kinderen over fantaseren: ’s nachts op school zijn als niemand er is. Althans, ik fantaseerde daar wel eens over en wat ik dan allemaal zou doen als niemand er zou zijn. Zo wilde ik dolgraag in de koffiekamer neuzen en spelen in de gymzaal met de schommels en ballen. Maar in het boek is er weinig lol, want Ronja en Mats zijn juist bezig om het mysterie op te lossen.

‘Omdat jij anders bent’ is een boek over twee middelbare scholieren, maar hun gesprekjes en daden vond ik meer passen bij leerlingen uit groep 8. Daardoor vind ik dit boek ook beter bij die doelgroep passen. De schrijfstijl is erg gemakkelijk en spannend opgezet. Letterlijk een race tegen de klok, omdat de hoofdstukken staan voor de uren die Ronja en Mats nog hebben voordat de slopers komen. Tussendoor staan er cursieve stukjes, die verwijzen naar gebeurtenissen uit het verleden, zoals de eerste dag op het Waterland, maar ook een verhaal van opa Willem over het bakkershuis waar Ronja in woont.

Wat ik een vermakelijk -maar ook wel een onlogisch-  stukje  vond was dat Mats diep in de nacht pizza had besteld en die samen met Ronja gaat eten in de verlaten school, terwijl het allang middernacht geweest is. Best onlogisch, gezien de tijdsdruk en de belangrijke taak die ze hebben om hetgeen te vinden waar opa Willem dringend naar vraagt.

Het grootste thema in dit boek is vriendschap en dat slaat ook op de titel. Iets voor elkaar over hebben, elkaar steunen en letterlijk een klap voor elkaar willen opvangen. Hoe bijzonder bepaalde mensen kunnen zijn in je omgeving omdat ze net wat anders zijn dan anderen. Dat is een mooi gegeven en Maren Stoffels heeft dit mooi verweven in dit boek.

Hebben jullie wel eens gefantaseerd van overnachten in een verlaten school?

6 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: