4 oktober 2015

Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens

Dit boek wou ik al heel lang lezen, maar het kwam er nooit van. De film had ik al wel gezien. Vandaag dus het boek. Letterlijk vandaag, want ik las het boek in één keer uit.

Akkie is een meisje in groep acht. Ze is stoer, groot, niet bang van de jongens en dol op voetbal, ook al vinden de jongens dat het niets is voor meisjes. Elise is haar beste vriendin en juf Ina is een toffe juf. Akkie kijkt uit naar het schoolkamp, de musical en de middelbare school die in het vooruitzicht ligt. Maar dan krijgt Akkie te horen dat ze ziek is…

Eerst is ze wat duizelig en Akkie probeert het te verbergen voor haar ouders, maar die zijn niet gek. Ze moet mee naar de huisarts, die denkt eerst een griepje wat niet wil doorzetten. Maar aan het eind van de schooldag wordt ze door haar ouders meegenomen naar het ziekenhuis, naar de afdeling oncologie. Akkie blijkt leukemie te hebben. Maar Akkie noemt het stommemie en is vastbesloten te vechten tegen deze ziekte. Haar klasgenootjes steunen haar en Akkie heeft wilskracht voor tien.

Complimenten voor de schrijver voor het uitleggen in heldere taal wat de ziekte leukemie inhoudt. Zonder teveel poespas wordt op een kindvriendelijke manier uitgelegd wat er binnen in je lichaam gebeurd als je leukemie hebt. Ook beschrijft hij Akkie als een heel krachtig meisje, die goed weet wat ze wil en daar ook voor wilt gaan. Treurig is het dan ook dat dit boek geen goede afloop heeft, al heeft de schrijver er wel een mooi afgesloten stukje van gemaakt.

In het nawoord lees je dat Jacques Vriens dit boek baseerde op het verhaal van Anke. Een meisje wat vroeger bij hem in de klas zat. Zij kreeg leukemie en overleed daar later aan. Dat had heel wat impact op haar klasgenootjes en op Jacques Vriens zelf. Hij besloot daar ooit een boek over te schrijven en dat is toen ‘Achtste groepers huilen niet’ geworden. Een mooi, ontroerend en realistisch boek.

In het programma ‘De reünie’ van Rob Kamphues komt de klas van Anke bij elkaar. Die bewuste groep acht, waarop ‘Achtste groepers huilen niet gebaseerd is en ook hun leerkracht Jacques Vriens brengt een bezoekje aan zijn oud-leerlingen. Een hele interessante uitzending: klik

Ik sluit niet af met de filmtrailer, maar met het mooie nummer: ‘Dit pakt niemand ons meer af’ van Kim-Lian. Zij zong de filmsong van ‘Achtste groepers huilen niet’.

2 reacties

 • 5 oktober, 2015 om 14:46
  Vivian zegt:

  O man, dit boek heb ik zó vaak gelezen toen ik jong was. De film heb ik een paar jaar geleden voor het eerst gezien en die vond ik bijna nog beter, echt heel erg mooi. En dat liedje maakt me nog elke keer bijna aan het huilen.


  Vivian
  Beantwoorden

 • 5 oktober, 2015 om 16:43
  Leesdame zegt:

  Die aflevering van ‘De reünie’ is emotioneel. Daar bezoekt Rob Kamphues het huis van Anke en bekijkt hij het slaapkamertje. Je ziet heel veel gelijkenissen met Akkie uit het boek en de film!


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: