Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens

achtste groepers huilen niet coverDit boek wou ik al heel lang lezen, maar het kwam er nooit van. De film had ik al wel gezien. Vandaag dus het boek. Letterlijk vandaag, want ik las het boek in één keer uit.

Akkie is een meisje in groep acht. Ze is stoer, groot, niet bang van de jongens en dol op voetbal, ook al vinden de jongens dat het niets is voor meisjes. Elise is haar beste vriendin en juf Ina is een toffe juf. Akkie kijkt uit naar het schoolkamp, de musical en de middelbare school die in het vooruitzicht ligt. Maar dan krijgt Akkie te horen dat ze ziek is…

Eerst is ze wat duizelig en Akkie probeert het te verbergen voor haar ouders, maar die zijn niet gek. Ze moet mee naar de huisarts, die denkt eerst een griepje wat niet wil doorzetten. Maar aan het eind van de schooldag wordt ze door haar ouders meegenomen naar het ziekenhuis, naar de afdeling oncologie. Akkie blijkt leukemie te hebben. Maar Akkie noemt het stommemie en is vastbesloten te vechten tegen deze ziekte. Haar klasgenootjes steunen haar en Akkie heeft wilskracht voor tien.

Complimenten voor de schrijver voor het uitleggen in heldere taal wat de ziekte leukemie inhoudt. Zonder teveel poespas wordt op een kindvriendelijke manier uitgelegd wat er binnen in je lichaam gebeurd als je leukemie hebt. Ook beschrijft hij Akkie als een heel krachtig meisje, die goed weet wat ze wil en daar ook voor wilt gaan. Treurig is het dan ook dat dit boek geen goede afloop heeft, al heeft de schrijver er wel een mooi afgesloten stukje van gemaakt.

In het nawoord lees je dat Jacques Vriens dit boek baseerde op het verhaal van Anke. Een meisje wat vroeger bij hem in de klas zat. Zij kreeg leukemie en overleed daar later aan. Dat had heel wat impact op haar klasgenootjes en op Jacques Vriens zelf. Hij besloot daar ooit een boek over te schrijven en dat is toen ‘Achtste groepers huilen niet’ geworden. Een mooi, ontroerend en realistisch boek.

In het programma ‘De reünie’ van Rob Kamphues komt de klas van Anke bij elkaar. Die bewuste groep acht, waarop ‘Achtste groepers huilen niet gebaseerd is en ook hun leerkracht Jacques Vriens brengt een bezoekje aan zijn oud-leerlingen. Een hele interessante uitzending: klik

Ik sluit niet af met de filmtrailer, maar met het mooie nummer: ‘Dit pakt niemand ons meer af’ van Kim-Lian. Zij zong de filmsong van ‘Achtste groepers huilen niet’.


2 reacties

 • 5 oktober, 2015 om 14:46
  Vivian zegt:

  O man, dit boek heb ik zó vaak gelezen toen ik jong was. De film heb ik een paar jaar geleden voor het eerst gezien en die vond ik bijna nog beter, echt heel erg mooi. En dat liedje maakt me nog elke keer bijna aan het huilen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

 • 5 oktober, 2015 om 16:43
  Leesdame zegt:

  Die aflevering van ‘De reünie’ is emotioneel. Daar bezoekt Rob Kamphues het huis van Anke en bekijkt hij het slaapkamertje. Je ziet heel veel gelijkenissen met Akkie uit het boek en de film!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten