23 november 2020

Dun ijs van Noortje Brink

‘Dun ijs’ is de nieuwste thriller van Noortje Brink. Tot en met 1 januari staat dit boek exclusief op Storytel en daarna zal het overal verkrijgbaar zijn.

Saskia en Martijn en hun dochtertje Sophie willen graag op wintersport en vragen oma Thea mee. Thea doet sinds de dood van haar man erg vreemd. Ze loopt in een gescheurde regenjas rond, rijdt geen auto meer en wil liever niet meer oppassen op Sophie. Saskia schrikt vooral als ze bij haar moeder blauwe plekken ontdekt, maar Thea praat hier liever niet over.

Het gevaar zit op de hielen

Tijdens de rit naar Oostenrijk wordt Thea ongedurig. Een auto met een hondensticker passeert wel erg vaak, maar Saskia en Martijn denken dat deze passagiers gewoon ook op weg zijn naar het wintersportgebied. En dat blijkt te kloppen, maar niet om lekker te skiën!

In cursieve teksten lezen we over een wanhopige man met een enorme gokschuld die hij heeft opgedaan op een illegale goksite. De schuldeisers kennen geen genade en dreigen met van alles en nog wat en dat blijft niet bij dreigementen.

Boeiend verhaal

‘Dun ijs’ is een thrillernovelle en zoals je gewend bent bij Noortje Brink en Loft Books is dit verhaal gemakkelijk weg te lezen. Al haar novelles hebben twee vaste ingrediënten: vakantie en louche onderwereldfiguren. Zo ook in ‘Dun ijs’. De spanning is in het begin niet altijd aanwezig, maar het verhaal is wel meteen boeiend. Thea is een interessant personage, voornamelijk ook vanwege haar vreemde gedrag.

Op de tweede helft is de toon duidelijk anders, de sfeer wordt grimmig en de cursieve teksten worden ineens een stuk duidelijker voor de lezer. Wat me wel opvalt in ‘Dun ijs’ is dat de opbouw erg lang is, maar het spannende hoogtepunt te snel afgewerkt wordt, net zoals bij de vorige thrillers van Noortje Brink. Daar zou ik graag wat meer balans in willen zien bij haar volgende thrillers.