18 november 2020

Wen er maar aan van Maike Meijer

Het werd tijd voor iets leuks, iets om mee te lachen en dit boek leek mij uitermate geschikt daarvoor!

M. houdt een dagboek bij. Haar beroep is actrice, maar ze heeft al tijden geen rol gespeeld, dus nu zit ze in de WW. Het UWV wil echter dat ze aan de slag gaat en is al begonnen over een baan in de Efteling. Haar lichaam zit in de overgang. Toch leeft ze hoopvol naar audities toe, want ze verlangt naar een glansrol. Ondertussen slikt ze Oxazepam en lijkt seks met haar man Koos tegenwoordig meer op een controle-afspraak bij de tandarts.

Lekker theatraal

Zwetend en -vaak chagrijnig- werkt M. zich door de overgang heen, heeft ze afspraken met een stinkende man bij het UWV en elke woensdag een lunchafspraak met vriendin Marieke. Haar andere vriendin Caroline is een succesvol actrice. M. verbaast zich over het leven om haar heen, terwijl dat van haar op pauze lijkt te staan. Ze ziet haar zoon die te snel groot wordt en uit huis wil. En haar man Koos is opeens fervent fietser geworden, maar eet nog wel graag Bastogne koeken.

Maike Meijer dikt dit lekker aan, maakt van M. een karikatuur en het gedrag van de personages is lekker theatraal. Dit benadrukt Maike Meijer nog eens extra met de grappige en overdreven tekeningen.

Vrouw op leeftijd

De auteur schetst op humoristische wijze het leven van een vrouw in de overgang, maar ook al herken je jezelf daar nog niet in, geen nood! De hoofdpersoon komt in allerlei situaties terecht, die iedereen wel kent. Je komt bijvoorbeeld voor iets intiems bij je huisarts en uitgerekend die dag kijkt er een jonge huisarts in opleiding mee.

Of je hebt enorm zin in een vleesgerecht, maar ineens blijkt iedereen vegetarisch te zijn in je omgeving. Ook beschrijft M. vaak hoe ze haar lichaam ervaart en dat het ouder worden haar onzeker maakt. Want vindt Koos haar nog wel aantrekkelijk? Waarom gaat de seks zo moeizaam?

Luizenmoeder-humor

Ja, zo kan ik de humor wel omschrijven. Zoals in ‘De luizenmoeder’. Ook van die uitvergrote situaties, maar met af en toe wel een doordenker over onze maatschappij.

Maike Meijer is naast auteur ook actrice en scenarioschrijfster. Ze is vooral bekend van de comedyserie ‘Toren C.’ En ja, een serie gebaseerd op dit boek zou ik best leuk vinden!