16 november 2020

Moeder, dochter, minnares van Heleen van Royen

Toen ik vorige week vrijdag Heleen van Royen bij Beau haar verhaal zag doen werd ik nieuwsgierig naar haar nieuwste boek. Een jubileumboek, want ze is twintig jaar schrijfster.

‘Moeder, dochter, minnares’ is een bundel met columns en korte verhalen en interviews. Het boek is non fictie en opgedeeld in delen waarin de verschillende rollen van Heleen worden besproken, zoals schrijfster, moeder en dochter. Haar kinderen hebben ook een korte column geschreven voor dit boek. Onderwerpen als rouw, seks, moederliefde en drugs komen aan bod.

Kort en krachtig

Ik las dit boek vrijwel in één halve dag uit. De korte columns zijn op zich leuk om te lezen, maar ik was er ook zo doorheen en ze waren wat oppervlakkig. Veel interessanter waren de wat langere verhalen. Zo schrijft Heleen van Royen uitgebreid over de begrafenis van haar moeder én vader en hoe zij op deze manier toch de kans kreeg om eindelijk afscheid te kunnen nemen van haar vader. Ik vond dat een bijzonder en gevoelig stuk.

Maar ook bevallen en geboorte staat centraal. Heleen gaat in gesprek over bevallen in Nederland en hoe men denkt over pijnbestrijding. Ze schrijft over haar dochter Olivia en de geboorte van kleinzoon Spencer. Ook praat ze over cosmetische ingrepen en het taboe daaromheen.

Diverse thema’s

Heleen van Royen gaat alle kanten op in deze bundel. Uiteraard komt het onderwerp seks ook aan bod. Zo staat er een verhaal in waarin zij samen met Bart XTC gebruikt en het effect daarvan. Tja, Heleen kent geen schaamte. Haar kinderen krijgen vaak vragen over hun moeder en sommige mensen denken dat Heleen 24/7 met seks bezig is, maar ook dat valt reuze mee.

Sommige columns vond ik snel in elkaar geflanst en sommige informatie wist ik al. Ik had al eens gelezen over haar moeder die een vloerkleed haakte bijvoorbeeld. Helemaal achteraan staat een lang relaas over Fadi Fawaz, de vriend van George Michael. Heleen van Royen was bevriend met Fadi en ze hielden contact, al deed Fadi vaak raar en vaag. Ik heb dat stuk gelezen, maar ik had er niet zoveel mee.

‘Moeder, dochter, minnares’ vond ik niet vervelend om te lezen, maar echt heel bijzonder vond ik het ook niet. Ik was er ook vrij snel doorheen en dan vind ik € 11.99 voor een ebook best aan de prijs.

1 reactie

  • 17 november, 2020 om 10:26
    Kelly

    Jammer dat hij niet heel bijzonder was! Het is ook niet helemaal mijn genre, maar de mooie cover maakte mij toch nieuwsgierig. 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: