Tijd met mijn buurman van Joeri van Veen

Tijd met mijn buurman cover

Een boek aanprijzen met de quote: “Joeri kan zeker schrijven, maar het onderwerp interesseert me geen bal” is origineel en gedurfd. Op de kaft staat “Veel te ingewikkeld voor een debutant” en “onleesbaar“.

Schrijfster Kate woont in een complex met jongerenwoningen, haar buurman is John en hij heeft een bizar verhaal. Hij vertelt over zijn merkwaardige leven, wat hij schijnbaar opnieuw overdoet. Hij deelt iets over ene Preston, kunstmatige intelligentie en hij vertelt ook over Trump en over de oorlog die ooit in de toekomst gaat komen. Maar Kate vraagt zich af of hij wel de waarheid spreekt…

Is het echt onleesbaar en ingewikkeld?

Nou, dat valt eigenlijk wel mee! Ik begreep prima waar het verhaal over ging. Maar er wordt wel veel gewisseld qua perspectief en tijdsperiodes, zeker in het begin. De schrijfstijl van Joeri van Veen is echter kort en krachtig, waardoor je -zonder al teveel uitleg- een goed beeld van de situatie krijgt. Dat komt ook omdat hij herkenbare elementen uit het heden en verleden gebruikt.

Het eerste hoofdstuk Bootstrap liet me wel even slikken eerlijk gezegd. Kunstmatige intelligentie, een systeem met de naam Ekke. Maar ik liet me niet tegenhouden. Ook staan er hoofdstukken in die zich afspelen in 2025. De eerste helft is voornamelijk een opbouw met SF elementen, de tweede helft leest meer als een spannende thriller.

Je leven opnieuw beleven

‘Tijd met mijn buurman’ speelt zich af in Amerika, dat merk je goed aan de merken en namen die voorbijschieten. Starbucks, Amazon, de Oscars en de strijd tussen Trump en Clinton. Voor hoofdpersoon John is alles een herhaling, hij leeft zijn leven opnieuw, maar dat is voor de buitenstaanders nogal ongeloofwaardig. Hij gebruikt deze kennis later om winst te boeken bij weddenschappen en ondertussen werkt hij aan een plan om de president uit te schakelen voor hij een oorlog begint.

Er zitten -eerlijk is eerlijk- wat vergezochte elementen in dit verhaal, maar ook hele spannende passages. Zo bevindt John zich in illegale circuits als het om geld en wapens gaat en wordt de sfeer in dat gedeelte van het boek vrij dreigend.

Leesbaar debuut

‘Tijd met mijn buurman’ is een bijzonder debuut. Absoluut niet onleesbaar, maar het zit wel een beetje vreemd elkaar, zeker in het begin. De opbouw had wat overzichtelijk en vlotter mogen zijn, dan trek je de lezer wat gemakkelijk je verhaal in. Zodra je de bedoeling van de auteur eenmaal doorkrijgt, leest het verhaal als een trein! Je merkt dan echt dat Joeri van Veen op dreef komt.

Het boek is vrij dun, voor dit verhaal was dat voldoende. De auteur heeft alle ruimte benut. De combinatie SF met thrillerelementen vind ik gaaf en waarschijnlijk blijft de auteur dit ook hanteren, want zijn volgende boek gaat over singulariteit.Reageer op: Tijd met mijn buurman van Joeri van Veen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten