14 november 2020

Tijd met mijn buurman van Joeri van Veen

Een boek aanprijzen met de quote: “Joeri kan zeker schrijven, maar het onderwerp interesseert me geen bal” is origineel en gedurfd. Op de kaft staat “Veel te ingewikkeld voor een debutant” en “onleesbaar“.

Schrijfster Kate woont in een complex met jongerenwoningen, haar buurman is John en hij heeft een bizar verhaal. Hij vertelt over zijn merkwaardige leven, wat hij schijnbaar opnieuw overdoet. Hij deelt iets over ene Preston, kunstmatige intelligentie en hij vertelt ook over Trump en over de oorlog die ooit in de toekomst gaat komen. Maar Kate vraagt zich af of hij wel de waarheid spreekt…

Is het echt onleesbaar en ingewikkeld?

Nou, dat valt eigenlijk wel mee! Ik begreep prima waar het verhaal over ging. Maar er wordt wel veel gewisseld qua perspectief en tijdsperiodes, zeker in het begin. De schrijfstijl van Joeri van Veen is echter kort en krachtig, waardoor je -zonder al teveel uitleg- een goed beeld van de situatie krijgt. Dat komt ook omdat hij herkenbare elementen uit het heden en verleden gebruikt.

Het eerste hoofdstuk Bootstrap liet me wel even slikken eerlijk gezegd. Kunstmatige intelligentie, een systeem met de naam Ekke. Maar ik liet me niet tegenhouden. Ook staan er hoofdstukken in die zich afspelen in 2025. De eerste helft is voornamelijk een opbouw met SF elementen, de tweede helft leest meer als een spannende thriller.

Je leven opnieuw beleven

‘Tijd met mijn buurman’ speelt zich af in Amerika, dat merk je goed aan de merken en namen die voorbijschieten. Starbucks, Amazon, de Oscars en de strijd tussen Trump en Clinton. Voor hoofdpersoon John is alles een herhaling, hij leeft zijn leven opnieuw, maar dat is voor de buitenstaanders nogal ongeloofwaardig. Hij gebruikt deze kennis later om winst te boeken bij weddenschappen en ondertussen werkt hij aan een plan om de president uit te schakelen voor hij een oorlog begint.

Er zitten -eerlijk is eerlijk- wat vergezochte elementen in dit verhaal, maar ook hele spannende passages. Zo bevindt John zich in illegale circuits als het om geld en wapens gaat en wordt de sfeer in dat gedeelte van het boek vrij dreigend.

Leesbaar debuut

‘Tijd met mijn buurman’ is een bijzonder debuut. Absoluut niet onleesbaar, maar het zit wel een beetje vreemd elkaar, zeker in het begin. De opbouw had wat overzichtelijk en vlotter mogen zijn, dan trek je de lezer wat gemakkelijk je verhaal in. Zodra je de bedoeling van de auteur eenmaal doorkrijgt, leest het verhaal als een trein! Je merkt dan echt dat Joeri van Veen op dreef komt.

Het boek is vrij dun, voor dit verhaal was dat voldoende. De auteur heeft alle ruimte benut. De combinatie SF met thrillerelementen vind ik gaaf en waarschijnlijk blijft de auteur dit ook hanteren, want zijn volgende boek gaat over singulariteit.