Leegland van Marjan Brouwers

Leegland cover

Marjan Brouwers schreef een dystopische roman over Nederland in de toekomst. Met een klimaatoorlog, het gevaarlijk Vikingvirus (corona is er niks bij) en een groot deel van Nederland is ondergelopen met water. Ik werd nieuwsgierig, dus begon aan ‘Leegland’.

Meteen aan het begin is het al raak: een beul hakt handen af, brandmerkt deserteurs en deelt stokslagen uit. De jonge Senna wacht op haar beurt, zij wordt gebrandmerkt, ze zou een deserteur zijn. Wie zich niet aan regels houdt, wordt verbannen naar Fort Zwolle. Maar boven Zwolle is nog een zogenaamd leeg gebied, oftewel: Leegland

Niemand is te vertrouwen

Naast Senna volgen we ook Eva en Julius. Julius werkt in een laboratorium en zoekt naar een werkende code om het Vikingvirus te kraken. Het Vikingvirus is een biologisch wapen van Groot-Scandinavië en lijkt niet te verslaan. Senna weet te ontsnappen en zo ontmoet ze Julius, samen proberen ze hun achtervolgers voor te blijven, maar dat is niet gemakkelijk in een land waar overal wantrouwen heerst.

Marjan Brouwers weet kort en krachtig een toekomstig en verdronken Nederland te schetsen zonder een langdradige uitleg. Al meteen zie je voor je hoe ondergelopen dorpen en steden eruit zien en met het Coronavirus in ons achterhoofd is het ook niet moeilijk voor te stellen hoe een land lijdt onder een zogenaamd Vikingvirus.

Grimmige sfeer

Al meteen hangt er een beladen en grimmige sfeer in het verhaal. Er wordt veel geweld gebruikt, er zijn rebellen en mensen worden zonder pardon afgevoerd als ze niet luisteren. Niemand is echt aardig en als mensen aardig doen wordt er meteen iets achter gezocht. Dit zorgt ervoor dat je als lezer continue twijfelt over de oprechtheid van de bijpersonages en hun handelingen.

In vrij korte hoofdstukken volgen we Eva, Senna en Julius. De hoofdstukken haken prima op elkaar aan en je leest wat ze over elkaar denken en wat de personages zelf voelen. In het middenstuk verliest het verhaal even wat vaart, maar dat wordt later weer ingehaald. Wat ik erg treffend beschreven vond, waren de beschrijvingen van de dorpen en steden die ondergelopen zijn en hoe Senna en Julius met een boot over de Nieuwe Zuiderzee varen.

Dystopische roman

‘Leegland’ is een dystopische roman, over een Nederland waar ik in ieder geval niet (meer) zou willen wonen. Dit boek roept ook vraagtekens op en biedt gespreksstof. Nederland kan inderdaad vollopen met water als de dijken breken. En laten we het maar niet hebben over de schade en gevolgen van een virus…

Dit boek is geschikt voor lezers vanaf 16 jaar.


Reageer op: Leegland van Marjan Brouwers

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten