8 november 2020

Leegland van Marjan Brouwers

Marjan Brouwers schreef een dystopische roman over Nederland in de toekomst. Met een klimaatoorlog, het gevaarlijk Vikingvirus (corona is er niks bij) en een groot deel van Nederland is ondergelopen met water. Ik werd nieuwsgierig, dus begon aan ‘Leegland’.

Meteen aan het begin is het al raak: een beul hakt handen af, brandmerkt deserteurs en deelt stokslagen uit. De jonge Senna wacht op haar beurt, zij wordt gebrandmerkt, ze zou een deserteur zijn. Wie zich niet aan regels houdt, wordt verbannen naar Fort Zwolle. Maar boven Zwolle is nog een zogenaamd leeg gebied, oftewel: Leegland

Niemand is te vertrouwen

Naast Senna volgen we ook Eva en Julius. Julius werkt in een laboratorium en zoekt naar een werkende code om het Vikingvirus te kraken. Het Vikingvirus is een biologisch wapen van Groot-Scandinaviƫ en lijkt niet te verslaan. Senna weet te ontsnappen en zo ontmoet ze Julius, samen proberen ze hun achtervolgers voor te blijven, maar dat is niet gemakkelijk in een land waar overal wantrouwen heerst.

Marjan Brouwers weet kort en krachtig een toekomstig en verdronken Nederland te schetsen zonder een langdradige uitleg. Al meteen zie je voor je hoe ondergelopen dorpen en steden eruit zien en met het Coronavirus in ons achterhoofd is het ook niet moeilijk voor te stellen hoe een land lijdt onder een zogenaamd Vikingvirus.

Grimmige sfeer

Al meteen hangt er een beladen en grimmige sfeer in het verhaal. Er wordt veel geweld gebruikt, er zijn rebellen en mensen worden zonder pardon afgevoerd als ze niet luisteren. Niemand is echt aardig en als mensen aardig doen wordt er meteen iets achter gezocht. Dit zorgt ervoor dat je als lezer continue twijfelt over de oprechtheid van de bijpersonages en hun handelingen.

In vrij korte hoofdstukken volgen we Eva, Senna en Julius. De hoofdstukken haken prima op elkaar aan en je leest wat ze over elkaar denken en wat de personages zelf voelen. In het middenstuk verliest het verhaal even wat vaart, maar dat wordt later weer ingehaald. Wat ik erg treffend beschreven vond, waren de beschrijvingen van de dorpen en steden die ondergelopen zijn en hoe Senna en Julius met een boot over de Nieuwe Zuiderzee varen.

Dystopische roman

‘Leegland’ is een dystopische roman, over een Nederland waar ik in ieder geval niet (meer) zou willen wonen. Dit boek roept ook vraagtekens op en biedt gespreksstof. Nederland kan inderdaad vollopen met water als de dijken breken. En laten we het maar niet hebben over de schade en gevolgen van een virus…

Dit boek is geschikt voor lezers vanaf 16 jaar.