3 november 2017

Dwaalspoor van Pjotr Vreeswijk

‘Dwaalspoor’ is een actiethriller. Ik vond dit niet het fijnste boek van 2017. De schrijver heeft er ongetwijfeld veel tijd en inspanning in gestopt, maar mij pakte het niet.

In dit boek volgen we opnieuw agent Alex. Hij wordt dringend opgeroepen langs te gaan bij Sloand, zijn oude bazin. Maar zij ligt in coma en kan hem niks meer zeggen. Via Suzanne Boyle kan hij erachter komen wat Sloand hem wil vertellen. Ook reist er een trein met een geheimzinnige lading rond. Het is duidelijk dat er iets gevaarlijks staat te gebeuren, het is aan Alex om dat tegen te houden.

Druk

‘Dwaalspoor’ is een druk en snel boek. Veel actie, veel drukte, veel snelle wisselingen qua perspectief en locatie en er gebeurde gewoon heel erg veel. Geen ruimte voor gevoel, iets wat ik in ‘Masterplan’ (het debuut van Pjotr Vreeswijk) wel terugvond, maar in ‘Dwaalspoor’ miste. Er gebeurde zoveel, op zoveel plekken tegelijk, dat het lastig werd om de draad van het verhaal te pakken te krijgen.

Verder had ik af en toe het gevoel dat ik een boek las wat nog niet helemaal af was. Alsof ik een ruw concept aan het lezen was. Zo struikelde ik vaak over foutjes en kwam ik passages tegen die ik soms drie keer opnieuw moest lezen om te begrijpen wat er nou eigenlijk stond. Less is more zeggen ze vaak en dat gegeven miste ik toch wel in dit boek.

Actie is een genre wat je moet liggen

Terwijl ik dit boek las vroeg ik me ook kritisch af of ik wel bij de juiste doelgroep hoor voor dit boek. Ik denk van niet. Ik denk dat dit boek beter ligt bij actieliefhebbers en fans van gadgets en geheime agenten. Toch gaf ik dit boek een kans, omdat ik in ‘Masterplan’ een psychologische lading vond, die mij wel fascineerde. Ik hoopte dit weer terug te vinden in ‘Dwaalspoor’.

Als je dol bent op actiefilms, met snelle scènes en veel knallen, dan denk ik dat ‘Dwaalspoor’ goed bij je past. Ben je meer van de psychologie en gevoelens in een thriller, dan denk ik dat je dit boek beter kunt overslaan. Ben je van de actie, inclusief psychologische lading, dan raad ik je ‘Masterplan’ aan!