13 juni 2021

Eén huis, vijf vrouwen van Emma Zomer

Achter Emma Zomer zitten maar liefst vijf auteurs! Anne West, Chantal Claassen, Evelien de Raaff, Renée Olsthoorn en Saskia Oudshoorn schreven gezamenlijk deze serie over vijf vrouwen die samenwonen in één huis.

In een Utrechts studentenhuis wonen allang geen studenten meer, maar Janne, Esmée, Lydia, Charlot en Eva vinden het ontzettend gezellig met elkaar onder één dak. Het boek opent met een barbecue in de tuin, maar dan ontdekken de meiden dat verpleegkundige Janne er nog niet is.

Het begin

Esmée is psychologe en nogal direct. Lydia wil carrière maken en wordt op haar werk door haar collega gekoppeld aan Boris, ze gaat met hem op date. Eva is de enige vrouw die nog studeert, maar dat doet ze vooral omdat ze studeren erg leuk vindt. Charlot werkt in een tuincentrum en is eind augustus al bezig met het aankleden van de kerstshows.

Het verhaal begint met de zomerbarbecue en je proeft hierdoor al meteen de zomerse sfeer in het boek. Dan volgt er een ietwat taai en verwarrend begin. Er zijn vijf vrouwen die je als lezer leert kennen en het duurde even voor ik wist wie wat deed en met wie ging. Uniek aan dit boek is dat elke auteur een personage voor haar rekening neemt. De schrijfstijlen vloeien mooi aan elkaar, dus je merkt daar vrijwel niets van.

Ineens wordt het meeslepend

Na de eerste hoofdstukken zat ik echt in het verhaal en leerde ik de vrouwen beter kennen en begon ik mee te leven met hun levens. Mijn favoriet is momenteel Charlot, ik vind het leuk om mee te kijken op haar werk in het tuincentrum. Maar de date van Lydia trok ook mijn aandacht en ik ben erg benieuwd of het wat wordt met Boris.

De gevoelige Janne kan ik wat minder goed peilen, bijzonder vind ik dat ze naast haar werk als verpleegkundige aan kickboksen doet en zelfs nadenkt over een wedstrijd. Het minst heb ik momenteel met Esmée en Eva, maar dat kan uiteraard nog veranderen in de opvolgende delen.

Halverwege merkte ik tijdens het lezen dat ik echt in het verhaal zat en werd het meeslepend. Als de vrouwen een avondje gaan stappen komen ze ineens in een gevaarlijke en nare situatie terecht. Na een korte, maar treffende afwikkeling wordt het eerste deel afgerond. De vijf auteurs hebben er in ieder geval voor gezorgd dat ik onmiddellijk het tweede deel opzocht in Kobo Plus.

Huisgenotenserie op volgorde

De ‘Huisgenotenserie’ bestaat uit vijf delen. Je kan de serie digitaal lezen, of beluisteren via Storytel. Er zijn trouwens niet alleen vijf auteurs, maar ook vijf voorlezers: Liss Walravens, Simone Breukink, Barbara Sloesen, Stephanie Julien en Vajen van den Bosch.

Hieronder staat de juiste volgorde van deze serie:

  1. Eén huis, vijf vrouwen
  2. Eén huis, vijf dates
  3. Eén huis, vijf gedachtes
  4. Eén huis, vijf liefdes
  5. Eén huis, vijf verhuizingen

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: