11 juni 2021

Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis

Ik was eigenlijk op zoek naar wat anders in Kobo Plus, maar toen kwam ik dit boek tegen bij de suggesties en de omschrijving sprak mij aan, dus besloot ik die middag ‘Clownsnacht’ te lezen.

Fara gaat een avond oppassen in het grote landhuis van huisarts Zuiderduin. Hij en zijn vrouw gaan een avondje weg en Fara blijft bij Marnix en Suzie. Ze vermaken zich prima met pizza en schminken. De kinderen zijn lief, maar eenmaal in bed wordt het onrustig in het huis. De stroom valt uit, Suzie is bang en Fara heeft steeds het gevoel dat iemand naar haar kijkt…

Een donker landhuis

Het landhuis van de familie Zuiderduin is donker en kraakt aan alle kanten, ook valt regelmatig de stroom uit, die dan vervolgens in de donkere kelder weer aangezet moet worden. Nadat de kinderen in bed liggen begint het ongemak pas echt.

Centraal staan clowns in dit boek en urban legends. Zoals de spin die eitjes onder je huid legt. Een ‘gezellige’ zijlijn aan het begin van het verhaal, maar de toon is hiermee al wel gezet. In het voorwoord daagt de auteur de lezer uit het boek juist voor het slapengaan te lezen, want ‘je bent toch niet bang?’. De spanning sijpelt voorzichtig, maar gestaag het verhaal in en uiteindelijk werd ik nogal zenuwachtig van de donkere en onheilspellende situatie in het landhuis.

Lekker eng

‘Clownsnacht’ is lekker eng het doet me denken aan It van Stephen King, maar ook aan de horrorfilms waarin een babysitter in een afgelegen gebied in een donker huis op de kinderen past. Dit soort elementen zitten ook in ‘Clownsnacht’, maar toch is het niet voorspelbaar. Op de helft ging ik behoorlijk twijfelen over de situatie en Daniëlle Bakhuis wist me in de laatste hoofdstukken behoorlijk te verrassen. Net als de verborgen boodschap die de auteur heeft verstopt in het boek. Dat vond ik een leuk extraatje!

Het is een echt griezelverhaal om op vrijdagavond lekker in je bed te lezen met alleen een schemerlampje aan. Of gewoon op een zonnige middag in de tuin, dat kan natuurlijk ook. Al denk ik dat het griezeleffect wat hoger ligt als je dit boek rond middernacht dichtslaat 😉

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: