10 juni 2021

Enkeltje Ierland van Charlotte de Monchy

Met “De Kobo-Plussers” leesgroep op Goodreads las ik deze maand ‘Enkeltje Ierland’ van Charlotte de Monchy.

Lisa werkt in het Ierse dorpje Brentwood als dierenarts. Het werkt vindt ze leuk, maar de mannen in haar omgeving zijn wat minder. Ze zoekt een nieuw onderkomen, nadat de dochter van haar huisbaas terugkeert naar Brentwood en in het huisje mag. Lisa krijgt onderdak aangeboden van de norse William, de eigenaar van het grote landhuis. William heeft zijn ouders verloren, maar heeft pas recht op de erfenis als hij een geschikte verloofde heeft…

Een dierenarts in een Iers dorpje

Lisa werkt dus als dierenarts. Op een praktijk, maar vaak ook op de boerderijen zelf. Ze vindt haar werk erg leuk en ze is blij dat ze in de cottage mag trekken die bij het landhuis hoort. Kathy, de dochter van haar vorige huisbaas, helpt haar met opknappen en ze worden vriendinnen. William lijkt nogal een stijve hark en hij doet nogal hautain. Hij ziet in Lisa de perfecte verloofde en vraagt haar of ze meedoet met dit toneelspel. Lisa is eigenlijk niet zo dol op William. Het gehele dorp is echter wel onder de indruk van William en het landgoed.

Het Ierse platteland wordt beeldend omschreven, je ziet echt het ( rustige en ouderwetse) dorpse leventje voor je en je vraagt je soms af wat Lisa daar doet. Al is het wel erg duidelijk dat ze een passie voor haar vak heeft. Lisa onderhoudt veel contact met Nederland en kletst vaak bij met haar beste vriendin Tess.

Best wel voorspelbaar

‘Enkeltje Ierland’ is nogal voorspelbare feelgood, maar dat had ik al wel verwacht toen ik begon. De dialogen zijn lekker scherp en spontaan en ik moest af en toe grinniken om de situaties waarin Lisa verzeild raakt. Maar soms bekroop me ook het gevoel dat ik zo’n Harlequin-boekje aan het lezen was, in combinatie met de sfeer uit de film Sense & Sensibility. Dit gevoel had ik vooral bij de passage met de zere voet.

Ondanks dat heb ik me niet verveeld, ik las het boek vlot uit en ik heb me er wel mee vermaakt.

2 reacties

  • 11 juni, 2021 om 16:40
    zwartraafje

    Dat klinkt herkenbaar. Het is al een tijdje geleden sinds ik dit boek las maar van wat ik me nog herinner omschrijft de combinatie van Sense & Sensibility qua sfeer en het gevoel van een Harlequin-boekje het inderdaad perfect.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: