8 juni 2021

Schaduwleven van Kim Moelands

Ik kocht ‘Schaduwleven’ tijdens de Boekenweek 2021 en ik was erg nieuwsgierig, want ik lees graag een ‘domestic noir’ thriller.

Elena is een naïef meisje en getraumatiseerd door de dood van haar broer Tom. Maar als de knappe Daniël interesse in haar toont krijgt haar leven kleur. Ze trouwen al snel, maken carrière en ze willen graag een groot gezin. Het leven lijkt hun toe te lachen. Maar na het trouwen maakt Elena kennis met een andere kant van Daniël. Hij blijkt een sadistische narcist te zijn en hij is tot alles in staat, maar niemand geloofde Elena. Zelfs haar eigen ouders niet.

Elena, Amber en Luna

Het lijken drie personages, maar dat is niet zo. Elena is de hoofdpersoon en de hoofdstukken die zo heten spelen zich af in het heden. De hoofdstukken met de naam Amber gaan over het huwelijk met Daniël en Luna vertelt iets over Elena’s jeugd. Een paar hoofdstukken worden vertelt door Sheila, Elena’s moeder. Dit lijkt ingewikkeld, maar wijst zich vanzelf uit.

Het verhaal doet me denken aan ‘Achter gesloten deuren’ van B.A. Paris. Daniël is een charmante zakenman en windt iedereen om zijn vingers. Met geld is alles te koop naar zijn mening, zelfs verzonnen rapporten van een psycholoog. Zo laat hij hij officieel vastleggen dat Elena borderline heeft, wat niet zo is, maar wel tegen haar gebruikt kan worden door instanties.

Narcisme

Daniël weet alles zo te draaien dat hij nooit schuld treft. Elena doet haar best om de perfecte echtgenote te zijn, maar doet alles verkeerd en komt in de meest vernederende en benarde situaties terecht. Er zijn momenten bij waarbij ik dacht: ‘mens, kom voor jezelf op, praat hem vast, ga bij hem weg’. Maar ook momenten waarop ik dacht: ‘film dit dan, neem het op met een recorder’. Ik begrijp dat dit soort mishandelingen sluipenderwijs intrede doen, maar ik vond Elena op sommige momenten iets te passief en naïef.

Er zitten vrij sadistische en vernederende passages in dit boek. Zoals het gedeelte waarin Elena wasbenzine over haar hoofdwond gegoten krijgt en Daniël daarna rustig een sigaretje opsteekt.

De sfeer in het boek is erg beklemmend, door de vele wisselingen in tijd blijft het verhaal onderhoudend en meeslepend. Door de cliffhangers blijf je doorlezen en je bent benieuwd of Elena ooit uit deze griezelige situatie komt. Uiteindelijk komt personage Valerie op het toneel. Je weet aan alles dat ze een cruciale rol gaat spelen, maar lang blijft het een verrassing wat die rol is. ‘Schaduwleven’ is een thriller waar je het een beetje benauwd van krijgt.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: