Schaduwleven van Kim Moelands

Schaduwleven cover

Ik kocht ‘Schaduwleven’ tijdens de Boekenweek 2021 en ik was erg nieuwsgierig, want ik lees graag een ‘domestic noir’ thriller.

Elena is een naïef meisje en getraumatiseerd door de dood van haar broer Tom. Maar als de knappe Daniël interesse in haar toont krijgt haar leven kleur. Ze trouwen al snel, maken carrière en ze willen graag een groot gezin. Het leven lijkt hun toe te lachen. Maar na het trouwen maakt Elena kennis met een andere kant van Daniël. Hij blijkt een sadistische narcist te zijn en hij is tot alles in staat, maar niemand gelooft Elena. Zelfs haar eigen ouders niet.

Elena, Amber en Luna

Het lijken drie personages, maar dat is niet zo. Elena is de hoofdpersoon en de hoofdstukken die zo heten spelen zich af in het heden. De hoofdstukken met de naam Amber gaan over het huwelijk met Daniël en Luna vertelt iets over de Elena’s jeugd. Een paar hoofdstukken worden vertelt door Sheila, Elena’s moeder. Dit lijkt ingewikkeld, maar wijst zich vanzelf uit.

Het verhaal doet me denken aan ‘Achter gesloten deuren’ van B.A. Paris. Daniël is een charmante zakenman en windt iedereen om zijn vingers. Met geld is alles te koop naar zijn mening, zelfs verzonnen rapporten van een psycholoog. Zo laat hij hij officieel vastleggen dat Elena borderline heeft, wat niet zo is, maar wel tegen haar gebruikt kan worden door instanties.

Narcisme

Daniël weet alles zo te draaien dat hij nooit schuld treft. Elena doet haar best om de perfecte echtgenote te zijn, maar doet alles verkeerd en komt in de meest vernederende en benarde situaties terecht. Er zijn momenten bij waarbij ik dacht: ‘mens, kom voor jezelf op, praat hem vast, ga bij hem weg’. Maar ook momenten waarop ik dacht: ‘film dit dan, neem het op met een recorder’. Ik begrijp dat dit soort mishandelingen sluipenderwijs intrede doen, maar ik vond Elena op sommige momenten iets te passief en naïef.

Er zitten vrij sadistische en vernederende passages in dit boek. Zoals het gedeelte waarin Elena wasbenzine over haar hoofdwond gegoten krijgt en Daniël daarna rustig een sigaretje opsteekt.

De sfeer in het boek is erg beklemmend, door de vele wisselingen in tijd blijft het verhaal onderhoudend en meeslepend. Door de cliffhangers blijf je doorlezen en je bent benieuwd of Elena ooit uit deze griezelige situatie komt. Uiteindelijk komt personage Valerie op het toneel. Je weet aan alles dat ze een cruciale rol gaat spelen, maar lang blijft het een verrassing wat die rol is. ‘Schaduwleven’ is een thriller waar je het een beetje benauwd van krijgt.Reageer op: Schaduwleven van Kim Moelands

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten