16 juni 2021

Onder de Franse zon, un van Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn schreef exclusief voor Kobo de serie ‘Onder de Franse zon’, bestaande uit drie novelles, die in het Frans zijn genummerd. Het eerste deel heet dan ook ‘Un’.

Hoofdpersoon Emma werkt bij een museum, heeft twee kinderen en een huwelijk wat wankelt. Haar echtgenoot Ben is alles behalve gezellig en ook niet helemaal eerlijk. De vakantietijd breekt aan en zoals elk jaar gaat het gezin naar Île d’Oléron, maar dat loopt dit jaar helemaal anders. Na een onverwachte brief van een notaris, reist Emma alleen met haar twee kinderen richting Bordeaux.

Op weg naar Frankrijk

Emma is chaotisch en krijgt weinig steun van haar man. Op haar werk krijgt ze ook nog eens een flinke klap en dan is er nog dé brief van de notaris. Emma blijkt iets geërfd te hebben van een tante en voor meer duidelijkheid hierover zal ze naar Frankrijk af moeten reizen. Na wat aansporing van een vriendin besluit Emma gewoon te vertrekken. In een oude Volvo en haar twee kinderen op de achterbank begint ze aan deze lange autorit.

Dit is het eerste deel en het is vooral een kennismakingsdeel. Je leert het personage Emma beter kennen, hoe ze in het leven staat en wie de mensen om haar heen zijn. Na een paar bladzijdes weet je als lezer al hoe het huwelijk van Ben en Emma in elkaar zit en wat er met Sam aan de hand is. Na deze introductie begint het verhaal voor mij pas echt te leven als Emma in de oude Volvo stapt.

Leuke kinderen

Op weg naar Frankrijk leefde ik mee met Emma. De auto valt ineens stil, ze overnachten in een herberg en Emma’s kinderen maken leuke en gevatte opmerkingen op de achterbank. Wat me opvalt is dat het verhaal geen hoofdstukken bevat, dat vond ik in het begin lastig, want ik vind het juist prettig dat een boek (hoe dun ook) ingedeeld is in hoofdstukken.

Het verhaal stopt op een belangrijk moment, op naar deel twee dus! De deeltjes zijn kort genoeg om in één middag uit te lezen, of om te beluisteren onderweg.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: