18 maart 2017

Een kleine moeite van Darcey Bell

‘Een kleine moeite’ was een titel die mij intrigeerde. De omschrijving maakte me ook nieuwsgierig. Ik was bereid om buiten mijn comfortzone te lezen en begon met ‘Een kleine moeite’. Het lezen voelde echter niet als een kleine moeite.

Hoofdpersoon Stephanie is blogger op haar eigen mommyblog. Stephanie is weduwe en heeft een zoontje. Ze past ook vaak op het zoontje van haar vriendin Emily. Op een dag vraagt Emily of ze weer een keer oppast. Een kleine moeite vindt Stephanie. Maar Emily komt niet meer terug…

Stephanie deelt haar angsten omtrent Emily’s vermissing op haar blog en begint steeds meer privézaken online te delen. Ondertussen zorgt Stephanie voor Emily’s zoon Nicky en krijgt ze ook steeds meer interesse in Emily’s echtgenoot: Sean. De recherche doet ondertussen onderzoek naar de verdwijning van Emily en vindt haar lichaam.

Na een periode van verwerking moet het leven echter toch doorgaan, maar het wordt aardig ingewikkeld als Nicky bij hoog en laag blijft beweren dat hij zijn moeder regelmatig op het schoolplein ziet. Kinderen hebben echter een grote fantasie, dus Sean en Stephanie doen er luchtig over. Maar dan wordt Stephanie gebeld en als ze dan eenmaal op onderzoek uitgaat blijkt niets te zijn zoals het lijkt. Sterker nog: ze komt in een poel van leugens, dubbele levens en geheimen terecht.

Dit boek is zoals gezegd geen kleine moeite, de auteur hield me lang aan de draai. Het begon met een enorme langzame start en pas op de helft begon het echt spannend te worden. Deze spanning zakt ook regelmatig weer in als er wisseling van perspectief komt en dezelfde gebeurtenissen regelmatig opnieuw beschreven worden, maar dan vanuit het oogpunt van iemand anders. Dat is interessant, maar haalt wel de vaart en de spanning eruit.

Dat Stephanie mommyblogger is, is ook duidelijk. Door het gehele boek vinden we blogposten van haar hand. Maar Stephanie is in haar blogposten niet altijd eerlijk en oprecht, dus komt daarna dezelfde situatie weer aan bod, maar dan in een andere waarheidsvorm. Deze herhaling kost tijd en daardoor was ik wel even zoet met dit boek.

‘Een kleine moeite’ is een Amerikaanse thriller. De auteur zelf kent ook heel wat thrillers van naam, want ze laat personage Emily regelmatig verwijzen naar bekende thrillers en auteurs. Ook bepaalde klassieke films worden genoemd en uitvoerig besproken, zoals Peeping Tom en Les Diaboliques.

Iets voor jou als…

– je houdt van Amerikaanse thrillers
– je het leuk vindt dat de hoofdpersoon een blogger is
– je houdt van verknipte personages
– je houdt van een lang uitgesponnen verhaal

Maar overslaan als…

– niet houdt van een langzame start
– herhaling irritant vindt
– niet houdt van verknipte personages
– juist houdt van geloofwaardige verhaallijnen

Les Diaboliques

In het boek wordt uitvoerig gesproken over de Franse film Les Diaboliques uit 1955. Gebaseerd op de misdaadroman ‘Celle qui n’était plus’ van Pierre Boileau en Thomas Narcejac. Een verhaal waarin twee leraressen de sadistische kostschooldirecteur verdrinken in het zwembad. Als het zwembad wordt leeggepompt is zijn lichaam verdwenen.