23 maart 2017

Zo worden wij niet van Caroline van Keeken

Ik ben niet de grootste fan van verhalenbundels, dat zeg ik eerlijk. Maar bij deze verhalenbundel werd mijn aandacht meteen getrokken! Schrijfster Caroline van Keeken staat hoog aangeschreven en ik was benieuwd naar de schrijfstijl van deze schrijfster. Ze is jong en veelbelovend!

In 25 korte verhalen wordt de samenleving pijnlijk herkenbaar omschreven. Van echtparen tot meiden op een zaal die te maken krijgen met clinicclowns. Pijnlijke gebeurtenissen, geestige gebeurtenissen en een vrouw die zeker weet dat ze Mariah Carey is.

‘Zo worden wij niet’ is niet alleen een titel van één van de verhalen, maar ook een gevoel wat vaak opkomt tijdens het lezen van de andere verhalen. ‘Zo worden wij niet’, ‘Zo word ik echt niet’. Maar de personages in het verhaal zijn zo wel geworden. Ze zijn zo gemaakt, door het verleden, door een gebeurtenis, door een familielid. De verhalen lijken in het begin oppervlakkig, maar het eindigt altijd met het venijn in de staart.

Caroline van Keeken schrijft veelbelovend, ze houdt de controle tijdens het korte verhaal goed vast. Ze weet precies wat ze moet doseren en vooral hoe ze aan het eind de lezer een ongemakkelijk gevoel meegeeft. De verhalen zijn kort, maar je leest ze niet snel voor het slapengaan. Nee… sommige verhalen moest ik twee keer lezen, om te geloven wat er werkelijk stond. Niet alleen venijnig, maar ook gewaagd en dan toch op een manier dat ik moest glimlachen. Dat Caroline van Keeken mij zo beet had.

De mensen in de verhalen zouden mensen kunnen zijn die bij jou of mij in de straat zouden kunnen wonen. Met ieder haar of zijn eigen verhaal achter de voordeur. Verhalen van alledag. Van een voorbijganger die iemand duwt in een rolstoel. Wat gaat er in zo’n persoon op, wat bedenkt zo’n persoon? Caroline kruipt in de hoofden van allerlei mensen en laat de lezer meekijken.

In een verhalenbundel moet je snel schakelen, switchen tussen de levens van de verschillende personages. Het ene verhaal ligt je net wat meer dan het andere verhaal. Maar vrijwel alle verhalen zijn de moeite waard. Toch zijn er een paar verhalen die ik écht heel goed vond: ‘Mama en ik’, ‘Sneeuw’, ‘Nageltjes’, ‘Clinic Clowns’ en ‘Onze Dolores’. Dit zijn verhalen die ik niet snel meer zal vergeten.

Caroline van Keeken won met het verhaal ‘Ljoeda’ bij de NPO verhalenwedstrijd. Ook dit korte verhaal is opgenomen in deze bundel. Caroline van Keeken is een belofte voor de toekomst!

Iets voor jou:

– als je graag korte verhalen leest (voor het slapengaan)
– als je houdt van verhalen met venijn tussen de regels
– als je van de stijl van Hanna Bervoets houdt
– als je houdt van bizarre mensen en bizarre gedachtes

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: