Zo worden wij niet van Caroline van Keeken

zo worden wij niet coverIk ben niet de grootste fan van verhalenbundels, dat zeg ik eerlijk. Maar bij deze verhalenbundel werd mijn aandacht meteen getrokken! Schrijfster Caroline van Keeken staat hoog aangeschreven en ik was benieuwd naar de schrijfstijl van deze schrijfster. Ze is jong en veelbelovend!

In 25 korte verhalen wordt de samenleving pijnlijk herkenbaar omschreven. Van echtparen tot meiden op een zaal die te maken krijgen met clinicclowns. Pijnlijke gebeurtenissen, geestige gebeurtenissen en een vrouw die zeker weet dat ze Mariah Carey is.

 ‘Zo worden wij niet’ is niet alleen een titel van één van de verhalen, maar ook een gevoel wat vaak opkomt tijdens het lezen van de andere verhalen. ‘Zo worden wij niet’, ‘Zo word ik echt niet’. Maar de personages in het verhaal zijn zo wel geworden. Ze zijn zo gemaakt, door het verleden, door een gebeurtenis, door een familielid. De verhalen lijken in het begin oppervlakkig, maar het eindigt altijd met het venijn in de staart.

Caroline van Keeken schrijft veelbelovend, ze houdt de controle tijdens het korte verhaal goed vast. Ze weet precies wat ze moet doseren en vooral hoe ze aan het eind de lezer een ongemakkelijk gevoel meegeeft. De verhalen zijn kort, maar je leest ze niet snel voor het slapengaan. Nee… sommige verhalen moest ik twee keer lezen, om te geloven wat er werkelijk stond. Niet alleen venijnig, maar ook gewaagd en dan toch op een manier dat ik moest glimlachen. Dat Caroline van Keeken mij zo beet had.

De mensen in de verhalen zouden mensen kunnen zijn die bij jou of mij in de straat zouden kunnen wonen. Met ieder haar of zijn eigen verhaal achter de voordeur. Verhalen van alledag. Van een voorbijganger die iemand duwt in een rolstoel. Wat gaat er in zo’n persoon op, wat bedenkt zo’n persoon? Caroline kruipt in de hoofden van allerlei mensen en laat de lezer meekijken.

In een verhalenbundel moet je snel schakelen, switchen tussen de levens van de verschillende personages. Het ene verhaal ligt je net wat meer dan het andere verhaal. Maar vrijwel alle verhalen zijn de moeite waard. Toch zijn er een paar verhalen die ik écht heel goed vond: ‘Mama en ik’, ‘Sneeuw’, ‘Nageltjes’, ‘Clinic Clowns’ en ‘Onze Dolores’. Dit zijn verhalen die ik niet snel meer zal vergeten.

Caroline van Keeken won met het verhaal ‘Ljoeda’ bij de NPO verhalenwedstrijd. Ook dit korte verhaal is opgenomen in deze bundel. Caroline van Keeken is een belofte voor de toekomst!

Iets voor jou:

– als je graag korte verhalen leest (voor het slapengaan)
– als je houdt van verhalen met venijn tussen de regels
– als je van de stijl van Hanna Bervoets houdt
– als je houdt van bizarre mensen en bizarre gedachtes


2 reacties

 • 23 maart, 2017 om 19:56
  Lalagè zegt:

  Dit boek had ik al op mijn lijstje gezet 🙂 Erg leuk om te lezen hoe enthousiast jij erover bent!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 23 maart, 2017 om 21:12
   Leesdame zegt:

   Ja het is zeker wel iets voor jou! Ik wou het op Goodreads al aanraden bij jou, maar zag dat jij het ook al op je lijst had staan 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Zo worden wij niet van Caroline van Keeken

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten