Een onverwachte erfenis van Robert Thomson

een onverwachte erfenis coverNadat ik De zwarte spiegel had gelezen, begon ik gelijk in een ander boek van Robert Thomson: Een onverwachte erfenis. Over dit boek ben ik wat kritischer…

Een onverwachte erfenis gaat over Puck, een juriste en single vrouw. Ze is koel, zakelijk en een eersteklas bitch. Op een dag krijgt ze een telefoontje met de vraag of ze voor haar demente oom wil komen zorgen. Haar tante is net overleden en Puck wordt gevraagd orde op zaken te komen stellen in een dorpje in de Achterhoek. Ze ziet het niet helemaal zitten, maar vertrekt toch naar haar oom.

Puck kent hem nauwelijks, maar ze besluit om te blijven en ervoor te zorgen dat hij goede verzorging krijgt. Helaas wordt haar oom opgenomen in een soort inrichting, omdat hij ‘onhandelbaar’ zou zijn. Puck wil haar oom een gelukkige oude dag bezorgen en zet alles op alles om hem weer uit die inrichting te krijgen.

In dit verhaal wordt goed omschreven hoe meedogenloos het er aan toe kan gaan in de zorg en hoe alles tegen kan zitten bij verschillende instanties, het is een gegeven wat realistisch wordt beschreven in Een onverwachte erfenis! Maar in mijn ogen heeft de schrijver wel een beetje moeite gehad om zich in te leven in een vrouwelijk personage.

Mijn leeservaring werd aardig beïnvloed door het asociale en vreemde karakter van Puck. Ze lijkt niets normaal te kunnen vragen, tiert en briest er maar op los… En zelfs haar gedachten komen opgefokt over op mij als lezer. Vaak had ik dan ook de neiging om tijdens het lezen te roepen: ‘even dimmen jij!’ Aan de andere kant is Puck wel heel zorgzaam voor haar oom, wat het asociale dan weer een beetje recht trekt.

Verder vond ik ook dat auteur weinig aan de suggestie overliet. Alles wordt te gedetailleerd beschreven, zelfs de toiletgang en het wassen van intieme lichaamsdelen wordt uitgebreid vertelt. In mijn ogen was dit overbodig en was een meer suggestieve vorm al voldoende geweest om zelf de rest erbij te denken. Nogmaals ik vond het thema heel realistisch en goed gekozen om uit te diepen in een roman. Het is zeker goed om dit in een boek aan de kaak te stellen en om daar na het lezen nog even zelf over na te denken. Daarom drie sterren!


1 reactie

  • 16 december, 2014 om 13:24
    rthomsonamstelveen zegt:

    Inmiddels is deze roman vanaf de vierde druk herzien. Er zijn een aantal aanstootgevende factoren uit verwijderd of anders omschreven, zonder karaktermoord te plegen. Ook de namen van de personages die puur willekeurig gekozen waren, maar toevalligerwijs overeenkwamen met werkelijke personen zijn aangepast. De gebeurtenissen zijn gebaseerd op enkele waargebeurde feiten, maar het verhaal is fictie en zwaar geromantiseerd. Elke gelijkenis met bestaande personen en gebeurtenissen berust op louter toeval.

    Ikhartje(0) deze reactie

    rthomsonamstelveen Beantwoorden

Reageer op: Een onverwachte erfenis van Robert Thomson

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten