29 april 2013

Een onverwachte erfenis van Robert Thomson

een onverwachte erfenis cover

Nadat ik De zwarte spiegel had gelezen, begon ik gelijk in een ander boek van Robert Thomson: Een onverwachte erfenis. Over dit boek ben ik wat kritischer…

Een onverwachte erfenis gaat over Puck, een juriste en single vrouw. Ze is koel, zakelijk en een eersteklas bitch. Op een dag krijgt ze een telefoontje met de vraag of ze voor haar demente oom wil komen zorgen. Haar tante is net overleden en Puck wordt gevraagd orde op zaken te komen stellen in een dorpje in de Achterhoek. Ze ziet het niet helemaal zitten, maar vertrekt toch naar haar oom.

Puck kent hem nauwelijks, maar ze besluit om te blijven en ervoor te zorgen dat hij goede verzorging krijgt. Helaas wordt haar oom opgenomen in een soort inrichting, omdat hij ‘onhandelbaar’ zou zijn. Puck wil haar oom een gelukkige oude dag bezorgen en zet alles op alles om hem weer uit die inrichting te krijgen.

In dit verhaal wordt goed omschreven hoe meedogenloos het er aan toe kan gaan in de zorg en hoe alles tegen kan zitten bij verschillende instanties, het is een gegeven wat realistisch wordt beschreven in Een onverwachte erfenis! Maar in mijn ogen heeft de schrijver wel een beetje moeite gehad om zich in te leven in een vrouwelijk personage.

Mijn leeservaring werd aardig beïnvloed door het asociale en vreemde karakter van Puck. Ze lijkt niets normaal te kunnen vragen, tiert en briest er maar op los… En zelfs haar gedachten komen opgefokt over op mij als lezer. Vaak had ik dan ook de neiging om tijdens het lezen te roepen: ‘even dimmen jij!’ Aan de andere kant is Puck wel heel zorgzaam voor haar oom, wat het asociale dan weer een beetje recht trekt.

Verder vond ik ook dat auteur weinig aan de suggestie overliet. Alles wordt te gedetailleerd beschreven, zelfs de toiletgang en het wassen van intieme lichaamsdelen wordt uitgebreid vertelt. In mijn ogen was dit overbodig en was een meer suggestieve vorm al voldoende geweest om zelf de rest erbij te denken. Nogmaals ik vond het thema heel realistisch en goed gekozen om uit te diepen in een roman. Het is zeker goed om dit in een boek aan de kaak te stellen en om daar na het lezen nog even zelf over na te denken. Daarom drie sterren!

1 reactie

  • 16 december, 2014 om 13:24
    rthomsonamstelveen zegt:

    Inmiddels is deze roman vanaf de vierde druk herzien. Er zijn een aantal aanstootgevende factoren uit verwijderd of anders omschreven, zonder karaktermoord te plegen. Ook de namen van de personages die puur willekeurig gekozen waren, maar toevalligerwijs overeenkwamen met werkelijke personen zijn aangepast. De gebeurtenissen zijn gebaseerd op enkele waargebeurde feiten, maar het verhaal is fictie en zwaar geromantiseerd. Elke gelijkenis met bestaande personen en gebeurtenissen berust op louter toeval.


    rthomsonamstelveen
    Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: