6 mei 2013

At summer’s end van Kim de Bruin

at summers end cover

At summer’s end is een Nederlands boek van de jonge schrijfster
Kim de Bruin. Een nieuwe aanwinst in het young-adult genre.

De vijftienjarige Lynn verhuist tijdens haar zomervakantie met haar vader van een bosrijke omgeving naar de kust. Haar vader begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven: hij gaat samenwonen met zijn nieuwe vriendin en haar drie kinderen. Lynn kiest er bewust voor om bij haar vader te gaan wonen en niet bij haar moeder. In het begin is het wennen. Haar stiefbroer Brandon is een verhaal apart: het lijkt of hij niet kan praten.

De twee jongere kinderen van Saskia: Leigh en Robin zijn erg lief. Lynn probeert haar plek te vinden in de nieuwe situatie en het wordt al beter als ze verliefd wordt, maar helaas krijgt dat een ingrijpende en nare wending, waardoor alles in lijkt te storten. Wanhopig probeert Lynn haar leven terug op de rails te krijgen.

Het meest interessante vond ik de mysterieuze Brandon. Waarom zwijgt hij? Is hij boos? En wat heeft hij te verbergen? In de proloog las ik al dat er iets met Brandon ging gebeuren. Daardoor is Brandon zeker net zo belangrijk als Lynn in dit verhaal. Lynn is een lief meisje. Ze woont bij haar vader, maar gaat haar af en toe naar moeder. Ze heeft moeite met haar grootouders, die over alles kritisch en neerbuigend zijn. Daarom koos ze voor wonen bij haar vader.

De situatie waarin Lynn terechtkomt met haar date is de nachtmerrie van elk meisje, de manier hoe ze ermee omgaat en hoe ze haar leven terug op de rails probeert te krijgen is realistisch beschreven. Daarnaast blijft Lynn vreselijk nieuwsgierig naar Brandon. Ook al wordt ze systematisch door hem genegeerd, zijn gedrag blijft haar fascineren. In een langzaam proces komen ze allebei nader tot elkaar.

At summer’s end is een krachtig verhaal, hard bijna… maar ook meeslepend, lief en eerlijk. Het einde vond ik ook wel erg bijzonder, heel open ook. Het is wel duidelijk dat er een opvolgend deel komt. Wat betreft de schrijfstijl vond ik het niet overal even vloeiend. Maar dat is een punt waar de schrijfster zich makkelijk in kan verbeteren, dus dat komt vast goed in het volgende deel!

14 reacties

 • 6 mei, 2013 om 18:07
  Linda zegt:

  Klinkt als een interessant boek. Ik vraag me alleen af waarom de titel in het Engels is? Ik denk dat dat een boel mensen ervan weerhoudt om het in de winkel op te pakken, omdat ze denken dat het een Engelstalig boek is.


 • 6 mei, 2013 om 18:28
  Leesdame zegt:

  Ja dat klopt, maar deze Engelstalige tekstregel komt regelmatig voorbij in het boek en zegt veel over de gebeurtenis die plaatsvindt aan het einde van de zomer.

  Het klinkt wel een stuk moderner, misschien dat het juist wel jongeren zal aantrekken 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 6 mei, 2013 om 18:53
  Annelies zegt:

  Ik vind vooral de titel heel intrigerend. (Moet het boek zelf nog lezen trouwens!)


  Annelies
  Beantwoorden

 • 6 mei, 2013 om 19:27
  Leesdame zegt:

  Ik vind de kaft ook mooi!


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 6 mei, 2013 om 21:06
  Anneke zegt:

  Ben ‘m nu al op meerdere blogs tegengekomen en ben nu toch wel nieuwsgierig geworden…

  Ik heb me inderdaad ook al afgevraagd waarom de titel in het Engels is.


  Anneke
  Beantwoorden

 • 6 mei, 2013 om 22:26
  Leesdame zegt:

  Dat antwoord kom je vanzelf tegen tijdens het lezen 😉


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 7 mei, 2013 om 07:17
  claar zegt:

  Hoe doe je dat Loen, het boek valt je ergens op of wordt het je aangeboden om te lezen? ook nu heb je gekozen voor een boek van een kleine, nieuwe uitgever, heel mooi van je dat je de ‘underdog’ in de populaire boekenwereld aandacht geeft, en nog wel zo positief, alweer een aanwinst voor youg adult door je verdienste, kanp van je!


 • 7 mei, 2013 om 08:33
  Mieke Schepens zegt:

  Ik ben heel nieuwsgierig geworden en heb het boek besteld. Dat is toch de enige manier: zélf lezen !


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 7 mei, 2013 om 18:39
  Leesdame zegt:

  @Claar, ik krijg het boek toegestuurd 😉


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 13 mei, 2013 om 16:50
  Anonymous zegt:

  Het boek is echt het lezen waard! Ik heb hem in een ruk gelezen en wauw! Het zet je echt aan het denken over bepaalde gebeurtenissen! Zeker de moeite waard!


  Anonymous
  Beantwoorden

 • 24 juli, 2014 om 18:11
  Elif zegt:

  Super leuke boek! Maar ook jammer dat Brandon stierf…


 • 24 juli, 2014 om 18:38
  Leesdame zegt:

  Dank je wel voor je reactie, alleen jammer dat je het einde nu verklapt 😉


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 12 april, 2016 om 10:27
  fien zegt:

  dit is het leukste boek ooit!!!!


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: