8 mei 2013

ik, Lente van Jelte van der Kooi

ik lente cover

ik, Lente is een ‘verse novel’ en dat spreek je uit als “vurs novel”… Een roman in versvorm dus. En dat is een bijzondere en gewaagde keuze van de schrijver! En bovenal: heel bijzonder om te mogen lezen!

ik, Lente gaat over Lente. Ze is zestien jaar en woont op een boerderij met haar moeder Zwaan en haar opa. Elke jaar bouwen ze een vogelverschrikker, en haar opa zit in een rolstoel, maar schijnt wel te kunnen lopen.  In het dorp fluistert iedereen over elkaar en op de boerderij is er een bomenrij waar Lente niet voorbij mag lopen. Een overzichtelijk en besloten leven, zo op het oog.

Lente’s leven wordt op zijn kop gezet als haar  moeder ziek blijkt te zijn en niet lang meer te leven heeft. Stukje bij beetje vertelt Zwaan aan haar dochter over haar leven en haar verleden. Maar is het de hele waarheid, of de halve waarheid?

Dit bovenstaande verhaal wordt dus volledig vertelt in versvorm. In korte regels, maar met heel veel inhoud ertussen. ik, Lente is een verhaal wat je rustig moet lezen en waar je tijd voor moet nemen, anders mis je de helft bij wijze van spreken. Door de korte regels ben je namelijk geneigd om erdoorheen te vliegen, maar dat zou zonde zijn.

Het is een verhaal over een meisje wat haar moeder kwijtraakt en naar dat afscheid toewerkt. Dat wordt op een unieke manier beschreven. Met zachte en mooie zinspelingen over een venijnig onderwerp. Ik vind het knap gedaan!

11 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: