ik, Lente van Jelte van der Kooi

ik, lente coverik, Lente is een ‘verse novel’ en dat spreek je uit als “vurs novel”… Een roman in versvorm dus. En dat is een bijzondere en gewaagde keuze van de schrijver! En bovenal: heel bijzonder om te mogen lezen!

ik, Lente gaat over Lente. Ze is zestien jaar en woont op een boerderij met haar moeder Zwaan en haar opa. Elke jaar bouwen ze een vogelverschrikker, en haar opa zit in een rolstoel, maar schijnt wel te kunnen lopen.  In het dorp fluistert iedereen over elkaar en op de boerderij is er een bomenrij waar Lente niet voorbij mag lopen. Een overzichtelijk en besloten leven, zo op het oog.

Lente’s leven wordt op zijn kop gezet als haar  moeder ziek blijkt te zijn en niet lang meer te leven heeft. Stukje bij beetje vertelt Zwaan aan haar dochter over haar leven en haar verleden. Maar is het de hele waarheid, of de halve waarheid?

Dit bovenstaande verhaal wordt dus volledig vertelt in versvorm. In korte regels, maar met heel veel inhoud ertussen. ik, Lente is een verhaal wat je rustig moet lezen en waar je tijd voor moet nemen, anders mis je de helft bij wijze van spreken. Door de korte regels ben je namelijk geneigd om erdoorheen te vliegen, maar dat zou zonde zijn.

Het is een verhaal over een meisje wat haar moeder kwijtraakt en naar dat afscheid toewerkt. Dat wordt op een unieke manier beschreven. Met zachte en mooie zinspelingen over een venijnig onderwerp. Ik vind het knap gedaan!


11 reacties

 • 8 mei, 2013 om 17:07
  Anneke zegt:

  Bij verhalen in versvorm heb ik er enorm last van dat ik te snel lees. Het is gewoon niet voor mij weggelegd.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Anneke Beantwoorden

 • 8 mei, 2013 om 17:39
  Leesdame zegt:

  @Anneke, dat is jammer, want dit is wel een heel mooi verhaal 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 8 mei, 2013 om 18:34
  Annelies zegt:

  Klinkt heel bijzonder, ik heb eigenlijk nog nooit een verse novel gelezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 8 mei, 2013 om 18:42
  Leesdame zegt:

  @Annelies, ik ook nog nooit 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 9 mei, 2013 om 09:01
  Robert Thomson zegt:

  Ook ik heb genoten van “Ik Lente” Een pareltje van ontroering en schrijverskunst. Heel erg blij dat het vijf sterren heeft gekregen. Deze novel pak je zo nu en dan nog eens uit de kast om het weer te lezen, dan is het wéér mooi…

  Ikhartje(1) deze reactie

  Robert Thomson Beantwoorden

  • 9 mei, 2013 om 18:35
   kooigevecht zegt:

   “Een pareltje van ontroering en schrijverskunst.”
   Wat een mooi compliment. Ik ben er even stil van. Ik pak ‘ik, Lente’, zelf ook geregeld in mijn handen, sla het open en kan weer helemaal opgaan in de woorden (die ik notabene zelf schreef) 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   kooigevecht Beantwoorden

 • 9 mei, 2013 om 13:42
  Joany de Vries zegt:

  Wauw, dat lijkt me erg bijzonder. Een verhaal in versvorm. Ik denk dat ik dit boek ook maar eens moet lezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

  • 9 mei, 2013 om 16:54
   kooigevecht zegt:

   Graag… ik ben heel nieuwsgierig naar je bevindingen. Het is door iemand in mijn omgeving “het meest bijzondere boek van 2013” genoemd. 🙂 Ik sluit me daar vanzelfsprekend helemaal bij aan…

   Ikhartje(0) deze reactie

   kooigevecht Beantwoorden

 • 9 mei, 2013 om 16:51
  kooigevecht zegt:

  Mag ik me als schrijver ook mengen in deze uitwisseling van gedachten en meningen? Ik doe het gewoon… 🙂
  Op http://www.bol.com/nl/p/ik-lente/9200000012080703/ is een aantal bladzijden te lezen. Bol noemt het een inkijkexemplaar. Ik noem het een teaser… Hier kun je even proeven, even raken en kijken of je geraakt wordt.
  En natuurlijk ben ik heel blij met de woorden van @leesdame. Ze hebben me geraakt. Dank!

  Ikhartje(1) deze reactie

  kooigevecht Beantwoorden

 • 9 mei, 2013 om 18:19
  Leesdame zegt:

  Tuurlijk mag je jezelf er even in mengen 😉 Vind ik leuk!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: ik, Lente van Jelte van der Kooi

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten