30 maart 2022

Een opsomming van tekortkomingen van Ine Boermans

een opsomming van tekortkomingen cover

Ik laat me graag inspireren door de Libris Groslijst 2022 en daar kwam ik deze titel tegen! Het debuut van Ine Boermans.

Lot praat met haar nieuwe psycholoog over haar verleden. Over haar narcistische vader en haar vroeg overleden moeder. Lot zit er vooral mee dat ze bij alles wat ze doet overmand wordt door verdrietige beelden in haar hoofd. Zoals mishandelde beren, nazi-transporten en doodgeknuppelde varkens. Haar jeugd heeft sporen achter gelaten en haar vader heeft nog steeds een negatieve invloed op haar leven.

Over sardientjes op brood

Lot’s vader stuurt haar nog vaak brieven, zonder postzegel, zodat Lot naast de shit die ze moet lezen ook nog eens de portokosten moet betalen. In de brieven staan Lot’s tekortkomingen. Zo herinnert haar vader haar steevast aan het feit dat hij altijd een boterham met geprakte sardientjes voor haar klaarmaakte toen ze nog een kind was en dat ze daar zo ondankbaar over is geweest. Lot zegt zelf: “Mijn vader bepaalde hoe ik me voelde, niet ikzelf.

Margot, Lot’s moeder is erg lief, alleen maakt ze er qua opvoeding een potje van volgens Lot’s vader. Margot leeft erg vrij en makkelijk en kan niet koken. Wel geeft ze veel liefde en als Lot na de scheiding uiteindelijk -gedwongen- bij haar vader en zijn nieuwe vrouw gaat wonen blijft Margot lieve kaartjes sturen. De vader van Lot vindt dat hij alles beter kan, ook opvoeden, maar eigenlijk is hij helemaal niet dol op kinderen. Als Lot zelf volwassen is probeert ze wat van haar leven te maken, maar haar verleden haalt haar in en daarom gaat ze schrijven en praat ze met psycholoog Roel.

Prachtig en ingetogen

Ine Boermans schrijft ingetogen en in korte stukjes leren we Lot steeds beter kennen. Ook staan er brieven van Lot in gericht aan haar overleden moeder. Daarin haalt ze herinneringen op, zodat je ook Margot beter leert kennen. In korte hoofdstukjes schetst Ine Boermans het leven van Lot als kind en als volwassen vrouw. Hoewel het concept simpel lijkt, is het verhaal prachtig opgeschreven met mooie zinnen en gedachtes: “In de praktijk denk ik aan hoe eenzaam en alleen de allerlaatste dinosaurus zich gevoeld moet hebben.

Het is een boek waarin ik begon en dat me steeds terugriep. Ik voelde de beklemming die Lot voelde bij haar narcistische vader. Ik voelde ook de geborgenheid die ze had bij Margot. Die gevoelens heeft de auteur heel goed overgebracht! ‘Een opsomming van tekortkomingen’ is het debuut van Ine Boermans en ik vind het een schitterend debuut!

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: