2 april 2022

Wraak van Nanesa

wraak cover

Een tijdje geleden vroeg Nanesa (pseudoniem) of ik interesse had in haar debuutthriller en de inhoud sprak mij wel aan!

Wat als je gepast wraak kunt nemen op mensen die dat verdienen? Hoofdpersonage Y doet dit. Samen met haar hond Ritsel houdt ze bepaalde mensen in de gaten en op het juiste moment slaat ze toe, straft ze en stuurt vervolgens alle gegevens naar de politie. De politie wil juist graag de mysterieuze Y opsporen, maar is ondertussen ook blij met de gegevens die Y opstuurt.

Hoofdpersonage Y

Y is scherp, meedogenloos en perfectionistisch. Ze bereidt alles tot de puntjes voor en laat zich door niemand bang maken. Y slaapt waar het haar uitkomt, soms in een oude hut, dan weer bij een schuur. Haar hond Ritsel is haar trouwe makker. In cursieve teksten komen we meer te weten over Y, wat ze heeft meegemaakt in haar jeugd en waarom ze nu als een wraakengel te werk gaat.

De acties van Y gaan erg ver, ze straft bijvoorbeeld de ouders van zwaar verwaarloosde kinderen en ze martelt malafide hondenhandelaren. Kenmerkend is dat Y altijd haar slachtoffers in leven laat. Ze laat de politie weten waar ze moeten zijn, maar zelf blijft Y buiten spel. Echter is de politie ook actief op zoek naar Y.

Het debuut van Nanesa

De Vlaamse Nanesa schrijft graag en toen ze door ziekte thuiszat begon ze aan dit debuut dat in 2020 uitkwam. ‘Wraak’ is opgedeeld in meerdere perspectieven. Je leest niet alleen over Y en haar verleden, maar ook mensen bij de politie komen aan het woord, zodat je ook hun kant van het verhaal leest. Daarnaast komt er later nog een belangrijk personage bij die zijn kant vertelt. Dit is echter heel duidelijk en overzichtelijk gedaan. De hoofdstukken wisselen elkaar goed af en regelmatig krijg je een inkijkje in Y’s verleden. Persoonlijk vond ik dat de mooiste stukjes!

De schrijfstijl van Nanessa is beeldend en heel gedetailleerd. De martelingen worden uitvoerig besproken. De eerste helft van ‘Wraak’ leest vrij vlot en bevat veel actie, maar de tweede helft vond ik wat trager lezen. Hier had wat meer vaart in mogen zitten.

Interessant thema

Hoewel ik nergens meer van opkijk tegenwoordig vond ik de verhaallijnen in ‘Wraak’ niet altijd even geloofwaardig. Ik kan me niet voorstellen dat een vrouw dit allemaal in haar eentje kan uitvoeren, sommige acties vond ik nogal over the top. Wel vind ik het thema interessant! Hoe vaak lees je niet: “dit zouden ze met die ouders eens moeten doen!”, of “die dierenbeul moeten ze zelf eens zonder eten of drinken opsluiten!”. In ‘Wraak’ blijft het niet bij denken, maar wordt het uitgevoerd.

‘Wraak’ is een thriller met diverse elementen. Actie, psychologie en politiewerk komen voorbij. Ik miste echter wat puntjes op de i. “Show, don’t tell” bijvoorbeeld, dat had ‘Wraak’ nog net wat meer kracht gegeven! Ik verwacht dat Nanesa zich hierin blijft ontwikkelen, talent heeft ze zeker!