6 april 2022

Verdwenen van Ingrid Oonincx

‘Verdwenen’ is thriller vol actie in diverse uithoeken van de wereld. Van Spanje tot de broeierige jungle van Zuid-Amerika.

Journaliste Simone is een single moeder. Ze heeft op het sterfbed van haar moeder een foto en naam van haar vader gekregen en ze wil meer van hem weten. Ze ontdekt dat hij uit Baskenland komt in Spanje en hij was een van de passagiers op de Deo Volente, een schip dat ten onder ging, maar waar vreemd genoeg zeer weinig over bekend is.

Deo Volente

In 1987 zonk de Deo Volente. Simone probeert de ramp te reconstrueren, maar stuit al meteen op tegenwerking. Toch blijft ze graven, omdat ze hoopt dat ze op deze manier meer van haar vader te weten komt. In Nederland komt ze niet echt ver, dus besluit ze af te reizen naar het Baskenland. De bevolking is niet echt toegankelijk daar. In flashbacks volgen we de gebeurtenis op het schip Deo Volente.

Het verhaal is avontuurlijk van opzet en de auteur gebruikt verschillende thrilleraspecten in haar verhaal. Er is actie, er zijn machtspelletjes en de ETA speelt ook een grote rol in dit boek. Daarnaast is het verhaal op het schip ook erg fascinerend en beklemmend. Het is een mysterieus verhaal en je vraagt je als lezer af waarom deze scheepsramp een verboden onderwerp blijkt te zijn anno 2001. Het jaar waarin de verhaallijn van Simone plaatsvindt.

Tot in de broeierige jungle

Simone maakt veel mee tijdens haar onderzoek. Ze stuit op geheimen, maar haar gevoelens beginnen ook op te spelen. Daarnaast loopt ze zelf gevaar, steeds als ze meer ontdekt, wordt het gevoel van dreiging om haar heen ook groter. Ik vond dat heel intrigerend, omdat je toch langer door blijft lezen in de hoop dat er wat extra puzzelstukjes op de juiste plek gaan vallen.

De broeierige jungle in Zuid-Amerika vond ik het gaafste onderdeel van dit boek. Ingrid Oonincx weet deze plek goed gedetailleerd te omschrijven en ik voelde -net als de hoofdpersoon- ook overal kriebels van insecten en ander gespuis. Ik vond het oprecht jammer dat dit stuk niet heel lang was. ‘Verdwenen’ is een aanrader voor lezers die houden van mysterieuze zaken en veel actie.