4 augustus 2021

Een verre kust van Jenny Colgan

‘Een verre kust’ is een novelle die bij de ‘Mure Island’ serie hoort. Persoonlijk vind ik dat dit boek past voor het eerste deel. Maar er zijn ook lezers die dit zien als een tussendeel. Wat jij dus zelf het fijnst vindt!

Op Mure is een vacature voor een nieuwe huisarts. Saïf, vluchteling en arts helpt in een kamp een zwaar gewond jongetje en valt hierdoor op. Hij is welkom op Mure als nieuwe huisarts en dat is voor hem en voor de eilandbewoners erg wennen. Daarnaast volgen we schooldirectrice Lorna in dit verhaal. Haar vader is erg ziek.

Welkom op het eiland Mure

Saïf is een vluchteling uit Damascus. Zijn vrouw en twee zoontjes zijn nog steeds vermist. Hij hoopt ze terug te kunnen vinden, ondertussen probeert hij te wennen aan het leven op het eiland Mure, waar hij aan de slag mag in de huisartsenpraktijk. Hij loopt vaak over het zogenaamde eindeloze strand. Hij en Lorna kunnen het goed met elkaar vinden.

Lorna heeft heel wat op haar bord liggen. Veel werk op de school waar ze directrice is en haar vader is ziek en heeft haar ook nodig. Ze vindt rust op het strand. Erg mooi en treffend vond ik het stukje waarin Lorna advies vraagt aan dokter Saïf omdat ze niet kan slapen. Ze hoopt op een pilletje, maar Saïf geeft haar een heel ander advies. Hoe en wat mag je zelf lezen.

Novelle, veilig en geborgen

‘Een verre kust’ heb je zo uit, maar het blijft wel goed hangen. Je krijgt echt een beeld van het leven op Mure en hierdoor vind ik het een mooi instap-deel voor deze serie. Ik vond het erg leuk om te lezen hoe Saïf een bestaande praktijk overneemt en het vertrouwen van de patiënten voor zich probeert te winnen. Ook de verhaallijn rond Lorna las prettig weg.

Jenny Colgan heeft een knusse schrijfstijl. Oftewel: haar boeken hebben iets gezelligs, iets gemoedelijks. Je voelt je veilig en geborgen op haar fictieve eilandje en dit gevoel weet ze vast te houden tot het eind. Ze combineert luchtigheid met emotie en hoop en afscheid. Ik ben meteen verder gegaan met ‘Café, Zon en Zee’.