26 juli 2015

Ei van Anna Drijver

Eindelijk kon ik beginnen in ‘Ei’ van Anna Drijver. Het lag al een tijdje op mijn stapel en steeds kwam het er niet van. Toentertijd was ik enorm fan van haar debuut ‘Je blijft’, dus ik was heel verheugd dat ik eindelijk in haar laatste roman kon beginnen!

Leyla is een zorgzaam en lief meisje. Ze werkt op een redactie en is erg bedreven in haar werk als politiek journaliste. Op een dag moet ze voor het vervangen van haar spiraaltje naar het ziekenhuis. Een routine ingreep, maar op de echo zien ze wat vreemds. Er volgt een routine operatie, maar vanaf dan is het leven van Leyla niet meer wat het was.

Als Leyla uit de operatie komt blijkt dat er tijdens de ingreep veel meer is gedaan dan gepland was. Wat er precies is misgegaan is niet duidelijk, maar de kans op het krijgen van kinderen is plotseling nihil geworden zonder dat Leyla zich daar op kon voorbereiden. Arts Han Adema is verantwoordelijk voor deze operatie. Hij voelt zich na deze misstap ernstig onzeker en dit heeft gevolgen voor zijn leven. Leyla zelf is langzaam aan het wegglijden en kan deze omslag in haar leven niet goed accepteren.

In ‘Ei’ volgen we vooral Leyla. Ze is koppig, soms onredelijk en dat is voor haar vriend vaak lastig. Ook zijn er enkele hoofdstukken over Han Adema. De wat oudere gynaecoloog. Hij is altijd de rust zelve, maar na de operatie voelt hij zich heel onzeker en lijkt bang voor alles te zijn.

Anna Drijver heeft een mooie schrijfstijl met mooie zinnen en onverwachte wendingen. Zo laat ze Leyla op een avond plotseling een beddenzaak binnen wandelen, om even later in een stapelbedje te gaan slapen. Wat volgt is een amusant stukje waarin de verkoper ietwat wanhopig Leyla uit de zaak probeert te werken. Grappig, maar ergens ook venijnig tussen de regels. Die combinatie vind ik erg mooi in een verhaal en Anna Drijver kan dat.

Wel vond ik het jammer dat ik op sommige vragen geen antwoord kreeg. Hoe loopt het nu af met arts Han Adema? Wat is er nou precies misgegaan tijdens die operatie? Ik heb alleen de versie van Han Adema gelezen daarover, maar hij was alles behalve helder, dus duidelijkheid kreeg ik daar niet echt over. Was Han Adema toen al niet lekker in zijn hoofd? Hoe gaat het verder met Leyla en haar vriend? Losse eindjes dus en een epiloog was daarom wel fijn geweest!

Toch leest ‘Ei’ erg prettig en het verhaal heeft me zeker geraakt.

2 reacties

 • 30 juli, 2015 om 12:06
  youniqueblog zegt:

  Wow, dit klinkt als een heel intrigerend boek. Anna Drijver is inderdaad een heel goede schrijver, dus ik ben hier zeker erg benieuwd naar. Wel jammer dat je niet op iedere vraag antwoorden kreeg – daar zou ik zelf ook heel slecht tegen kunnen 😉


  youniqueblog
  Beantwoorden

  • 31 juli, 2015 om 19:01
   Leesdame zegt:

   Ja, want wat er precies misging, dat wordt gewoon niet echt duidelijk. Beide personages zijn nogal in de war blijkbaar 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: