24 juni 2015

En alweer bleven we ongedeerd van Hanna Bervoets

De derde columnbundel van Hanna Bervoets is een feit en staat weer vol met scherpe analyses en een unieke visie op de maatschappij. Hanna Bervoets is venijnig, humoristisch en eigenzinnig. In ‘Alweer bleven we ongedeerd’ las ik herkenbare situaties en kon ik me makkelijk verplaatsen in haar denkwereld.

Aangezien we leeftijdgenoten zijn was dat ook niet moeilijk. Als Hanna herinneringen ophaalt aan vroeger, dan kan ik die ook makkelijk terugvinden in mijn herinneringen. Deze bundel was vooral gericht op angsten, onzekerheden en gedrag van mensen om je heen.

Zo vond ik de column “Iets” heel herkenbaar. Het gaat over een soort verslaving aan het gevoel: opluchting, verademing. Dat gevoel wat je krijgt als je ontdekt dat je heus wel je portemonnee bij hebt, niet je sleutels bent vergeten en dat enge dromen gewoon enge dromen zijn en je nu gewoon veilig in je bed ligt. Verslaafd aan opluchting, alsof je bewust enge situaties of gedachten oproept om daarna opgelucht te kunnen ademhalen. De euforie te voelen. Het mag wel duidelijk zijn dat deze column mij het meest bijbleef. En ja, ik vind het gevoel van opluchting heerlijk opluchtend.

Ook een column over cadeautjes krijgen vond ik interessant: “Spullenkarma”. Dat je cadeau’s kunt verdelen in categorie├źn. Hetgeen wat je nodig hebt, praktische cadeau’s dus, of lekkere cadeau’s. Spullen die persoonlijk waren uitgezocht en waar dus ook een soort emotionele waarde aan zat. Maar ook de spullen waar je werkelijk niets mee kunt doen. Wat herkende ik dit enorm! Spullen die je graag geeft, maar absoluut niet zelf zou willen krijgen.

Hoe leuk ik Hanna Bervoets ook vind, deze bundel vond ik iets minder dan ‘Opstaan, aankleden, niet doodgaan’. Ik hou meer van het speelse, het sprankelende en het blije gevoel, wat in vorige bundels meer aanwezig was. Deze bundel was meer sober, melancholiek soms. Ook dat vond ik herkenbaar, maar ik vond dat het teveel bleef hangen. Of ik heb -zoals zo vaak- teveel columns achter elkaar gelezen…

Voor de liefhebbers van Hanna Bervoets, in januari 2016 verschijnt Hanna’s nieuwste literaire roman: Ivanov

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: