18 juni 2015

Verbroken van Linda Jansma

De nieuwe thriller van Linda Jansma, altijd een moment om weer naar uit te kijken. Niet voor niets, want het is weer een topper!

In ‘Verbroken’ draait het om professioneel hacker Mara. Mara heeft een beladen verleden. Haar twee kinderen Jamil en Isra zijn door hun vader ontvoerd naar Irak.  Na een moeizame tijd is ze voor zichzelf begonnen en in opdracht hackt ze legaal beveiligingssystemen van bedrijven. Dit doet ze om lekken en vreemde zaken op te sporen. Bij haar laatste opdracht stuit ze op een vreemd IP-adres, als ze het onderzoekt staat binnen een mum van tijd haar hele leven op zijn kop.

Mara woont in een appartementencomplex. Rudi woont daar ook. Ze zijn goeie maatjes, al zou Rudi best meer willen. Mara niet, ze is terughoudend. Ze heeft een beladen rugzak. Mara moet haar twee kinderen al jaren missen, de dood van haar man Michael en de naweeën van haar ex Juda, die ook de kinderen ontvoerd heeft maken haar leven niet al te makkelijk. Ze bijt zich dan ook graag vast in opdrachten voor haar bedrijf. De opdracht van Richard Moorman lijkt een leuke opdracht, een mediabedrijf waar ze alles mag onderzoeken om te checken of alles goed en veilig verloopt.

Daarnaast volg je ook de verhaallijn van een Arabische vrouw. Ze is meedogenloos en ruimt zonder gevoel mensen uit de weg. Later blijkt dit Imara te zijn. Ze wil maar één ding, de gegevens hebben die Mara getraceerd heeft in het systeem, maar ze wil vooral dat alle plannen doorgaan die ze in haar hoofd heeft zitten. Met slimme chantage zet ze Mara voor onmenselijke dilemma’s.

‘Verbroken’ is een goed onderhoudende thriller, waar duidelijk veel research voor is gedaan. Linda Jansma gaat diep in op de technieken van het hacken. Persoonlijk vond ik dat erg interessant om te lezen. Ook laat deze thriller zien hoe mensen gemanipuleerd worden met nieuwsfeiten. Dat wat je ziet bij het journaal, in werkelijkheid heel anders in elkaar kan zitten.

Linda Jansma brengt ook terreur ter sprake in deze thriller. Misschien wel het meest enge deel van het boek. Hoe dichtbij terreur wel niet kan zijn. Moeilijke onderwerpen, maar Linda schuwt ze niet, ze verweeft al die elementen tot een gruwelijke thriller, die op het eind zenuwslopend wordt.

Keuzes, levensvragen… Mara kampt ermee. Dan de hoop op een goed einde. Wat toch weer anders verloopt dat ik had verwacht. ‘Verbroken is daardoor onvoorspelbaar, verrassend en eng. De dreiging van terreur, maar ook weer de duidelijke les dat niets op internet veilig is. ‘Verbroken’ is een erg goede thriller!