Margot van Sophie Zijlstra

Margot coverEen tijdje terug las ik ‘Margot’, een literaire roman over Margot Frank, de zus van Anne Frank. Nou ja, eigenlijk is het meer dan een roman, ik zou het bijna een mini naslagwerkje noemen.

Dit boek kan ik opdelen in drie stukken. Het eerste stuk is een literaire roman over Margot. Dit gaat merendeel over de roeivereniging waar ze bij zit. Plots moet ze die verlaten omdat het verboden is voor Joodse meisjes. Net voor het afsluitingsfeest. Margot doet er alles aan om er toch bij te mogen zijn. De bestuursleden van de roeivereniging krijgen ook uitgebreid aandacht in dit verhaal.

Margot baalt omdat ze bijna nergens mag komen. De bibliotheek mag ze niet meer in en naar haar eigen school mag ook niet meer. Haar grootste ergernis is wel dat ze niet mee mag naar Kikkereiland, waar het roeiseizoen wordt afgesloten. Ook merkt ze dat haar vader spullen verhuisd naar zijn kantoor. Het verhaal eindigt op het moment dat Margot naar het achterhuis gaat en daar mag wachten op de rest van de familie Frank.

Sophie Zijlstra belicht ook het oogpunt van de bestuursleden, hoe zagen zij deze moeilijke situatie, om een meisje de toegang te ontzeggen? Hun perspectief, maar ook hun twijfel en achtergrond komt naar voren. Dan volgt er een uitgebreid nawoord, waarin de schrijfster uitlegt wat fictie is en wat volgens haar wel echt gebeurd zou kunnen zijn. Margot was dol op roeien en dat speelde ook een grote rol in haar leven. Wel maak ik op uit de tekst dat er zeer weinig bekend is over Margot en dat de schrijfster zich daarom ook focuste op andere personages en zeer veel details over het roeien in het verhaal verwerkt heeft om het verhaal verder op te vullen.

Het laatste stuk is een biografie van Margot. Heel interessant om te lezen, want vrijwel alle boeken over de familie Frank gaan vaak alleen over Anne Frank. Margot was een rustig en slim meisje, in tegenstelling tot haar zus Anne, die heel druk en in een spring in het veld was.

Je bent in één dag door dit boek heen. Het is niet echt dik en omdat het boek is opgedeeld in stukken leest het ook vrij vlot. Helaas wist het verhaal mij niet echt te raken. Ik denk dat ik te hoge verwachtingen had, de lange passages over het roeien boeide mij niet echt. Interessanter vond ik te lezen over hun thuissituatie en hoe ze erachter kwam dat haar vader spullen verhuisde.

Ik vind het echter wel heel mooi dat de auteur met dit boek Margot ook een plekje in de boekenkast heeft gegeven. Ze is toch een soort vergeten zus, dat is jammer, want ze was een mooi mens!


Reageer op: Margot van Sophie Zijlstra

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten