5 mei 2014

Evenbeeld van Marianne & Theo Hoogstraaten

evenbeeld cover

Een historisch verhaal vermengt met een hedendaagse thriller… Dat is ‘Evenbeeld’ van schrijversduo Marianne en Theo Hoogstraaten. Het bracht me tot een mooie leeservaring!

De jonge Marrit erft tot haar verbazing alles van haar oom Lodewijk. Ook zijn grachtenpand aan de Keizersgracht. Als ze de erfenis aanvaard zal ze miljonair zijn, maar ook gebonden zijn aan een aantal bepalende voorwaarden. Marrit tekent en vanaf dan beginnen de problemen. Binnen de kortste keren heeft ze een criminele organisatie in haar nek hijgen. Die beweren dat ze op van alles recht hebben.

In 1628 reist een jonge vrouw mee met een schip van de VOC. Ze werkte voorheen als dienstmeisje in Amsterdam bij een rijke koopman. Ze raakte zwanger en omdat de koopman om haar geeft besluit hij haar de kans te geven om een nieuw leven op te bouwen in Nederlands-IndiĆ«. Ze stapt op de Batavia. Een moeilijke reis vol met barre omstandigheden volgt. En de jonge vrouw bevalt uiteindelijk aan boord van haar zoon. Dan strandt de Batavia op eenkoraal rif en moeten alle opvarenden noodgedwongen verblijven op de nabij liggende eilandjes. De situatie is onmenselijk te noemen en loopt dan ook volledig uit de hand…

Twee hele verschillende verhaallijnen die letterlijk mijlenver van elkaar verwijderd lijken. Maar realistisch gezien wist ik al wel dat vroeg of laat deze verhaallijnen wel degelijk met elkaar in aanraking zouden komen. Toch blijft het heel lang spannend wat precies die verbinding zou kunnen zijn.

Het historische verhaal vond ik prachtig om te lezen. De sfeer op het VOC-schip wordt zo treffend neergezet dat ik het gewoon allemaal voor me zag. De barre omstandigheid en de gruweldaden aan boord van het schip en later op de eilandjes lieten mij even rillen. En vooral ook omdat ik wist dat het daadwerkelijk zo geweest is vroeger. Dat maakte het misschien allemaal net wat heftiger. Het hedendaagse verhaal was weliswaar ook spannend, maar verbleekt een beetje bij het mooie historische verhaal.

Ik heb begrepen dat Marianne en Theo Hoogstraaten al bezig zijn met een nieuwe thriller, ook met een historisch kantje en daar verheug ik me nu al op!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: