30 augustus 2021

Foodtruck fiësta trilogie van Saskia M.N. Oudshoorn

Vandaag bespreek ik de trilogie ‘Foodtruck fiësta’ van Saskia M.N. Oudshoorn. De trilogie bestaat uit: ‘In de ijskast’, ‘Een ijskoude klus’ en ‘Meisje met het ijsje’. Het zijn vrij korte verhalen en bij elkaar vormen ze een groot geheel.

Bertina (Tinus voor intimi) stopt tijdelijk met haar studie en droomt ervan om met een eigen foodtruck op festivals te staan. Ze vertelt het aan haar vader en zus Emily. Niet veel later koopt Tinus haar foodtruck, maar ze komt er niet ver mee. Ze heeft dringend hulp nodig als ze met pech onderweg staat. Haar ex Mats komt haar helpen.

Foodtruck fiasco?

De foodtruck mankeert van alles en al gauw wordt deze truck “Fiasco” genoemd. Om toch wat geld te verdienen in de tussentijd besluit Tinus te solliciteren bij een ijssalon en zo verdient ze niet alleen een zakcentje, maar kan ze gelijk wat kennis opdoen over hoe je vers schepijs maakt. Dat is namelijk haar einddoel: op een festival ijs verkopen.

In de ijssalon krijgt ze weer te maken met kakker Wouter-Jan, iemand uit haar schooltijd en ze vindt hem eigenlijk nog steeds niks. De gevoelens van Tinus dwalen steeds vaker af naar Mats, maar hij heeft duidelijk al een vriendin. Mats heeft aangeboden om de foodtruck op te knappen. De moeder van Mats is Maaike en zij heeft iets met de vader van Tinus. Tinus piekert veel, voelt zich af en toe onzeker, maar blijft vasthouden aan haar foodtruck droom.

Aan het werk in een ijssalon

De verhalen vormen bij elkaar een volledige roman. Het eerste deel is echt een opbouw en introductie van de personages en eindigt met een cliffhanger. In het tweede deel hoopte ik eindelijk een verhaallijn rondom een festival te ontdekken, maar dat was blijkbaar nog te vroeg. De foodtruck was nog niet klaar.

Tinus is een leuk personage, kookt graag, is handig met webdesign en social media, maar durft vooral haar dromen na te jagen! Ze is handig en eerlijk over wat ze denkt. Ze vond het bijvoorbeeld niet fijn dat haar moeder alleen naar India vertrok en haar vader gewoon achterliet.

Mats is garagehouder en onzeker. Hij heeft nog veel last van zijn verleden. Hij werd op school gepest, kwam in aanraking met de politie en zijn vader was onredelijk streng. Hij is de jeugdliefde van Tinus en dit wekt natuurlijk veel gevoelens op. Saskia M.N. Oudshoorn laat ze allebei aan het woord, zodat je ook in het hoofd van Mats kunt kijken.

En dan eindelijk het eerste festival

En dan mag Tinus eindelijk naar foodfestival en ijs verkopen. Ik had stiekem gehoopt op meer verhaallijn rondom festivals, maar er is er maar eentje en die komt pas heel laat in het derde deel. Uiteindelijk rond Saskia M.N. Oudshoorn alles af met een heldere epiloog.

Deze trilogie is luchtig, maar ook gevoelig. Het is een echt zomers verhaal en je krijgt ook weer zin om naar een foodfestival te gaan. Het handigst is het om de drie delen achter elkaar te lezen, omdat ze elkaar exact opvolgen.