13 mei 2019

Geheim leven van Carla de Jong

Schrijfster Carla de Jong heeft al redelijk wat boeken op haar naam staan en toch had ik nog nooit wat van haar gelezen. ‘Geheim leven’ is dus mijn eerste kennismaking! Dat pakte goed uit!

Elza Kingma groeit op in de jaren ’30 van de vorige eeuw in een dorpje in Friesland. Haar moeder Catharina heeft al het nodige meegemaakt in haar leven. Ondanks de armoede en de dreiging van oorlog leeft Elza vrijwel zonder zorgen, maar alles wordt anders als de familie Kingma nieuwe buren krijgt… Buurvrouw Imke loopt de deur al snel plat bij de familie Kingma, Elza voelt dat er iets niet klopt.

Heden en verleden

Hoewel het boek begint bij de jeugd van moeder Catharina, is Elza toch duidelijk de hoofdpersoon. Je leest mee hoe haar jeugd in het Friese Nije Siel was en hoe ze zich voelde bij de opdringerigheid van buurvrouw Imke. Je voelt tussen de regels door haar eenzaamheid en het ontroerde mij hoe ze zorgt voor haar broertje Wander.

In het boek blijf je niet bij de jaren ’30 van de vorige eeuw. Ineens blijk ik terug in 2018 te zitten en is Elza 95 jaar oud. Toch is ze nog vitaal, totdat ze valt tijdens het tuinieren en in het ziekenhuis belandt. Daarnaast is het duidelijk dat Elza een geheim uit het verleden met zich meedraagt, vooral dochter Katie hamert erop dat Elza daar open kaart over speelt. Dit ligt echter gevoelig.

Dan is er ook nog in een verhaallijn die zich afspeelt in Amerika, het gaat over Wayne en zijn dochter en kleindochter die samen de zolder op gaan ruimen. Daar vinden ze een kistje met belangrijke papieren. Dit leidt Wayne en zijn familie terug naar Friesland.

Heel fijn geschreven

‘Geheim leven’ is heerlijk geschreven! Ik begon met een blanco gevoel omdat ik de schrijfster nog niet kende, maar al gauw zat ik helemaal in het verhaal! Het begint al spannend als Catharina de Spaanse griep krijgt en hierdoor al meteen daarna een groot verlies te verduren krijgt. Catharina verhuist naar haar oom en tante in het fictieve Nije Siel in Friesland. De sfeerbeschrijvingen zijn zo beeldend dat je het fictieve dorpje aan het IJsselmeer voor je kunt zien.

Het verhaal leest als een puzzel. Carla de Jong geeft niet meteen alle stukjes prijs. Door te wisselen van perspectief en sprongen te maken in de tijd houdt ze de spanning hoog. Want welk geheim draagt Elza toch bij haar? Gaat ze het ooit nog delen? Waarom had ze zo’n haat tegenover buurvrouw Imke? Carla de Jong beschrijft het dit allemaal heel meeslepend. Als lezer voelde ik dat er iets ging gebeuren, maar omdat het niet meteen prijsgegeven wordt, blijf je nieuwsgierig doorlezen.

Faction

De gebeurtenissen uit ‘Geheim leven’ zijn deels gebaseerd op ware gebeurtenissen. Personage Catharina is gebaseerd op de overgrootmoeder van Carla de Jong, namelijk Catharina Onderweegs. Carla de Jong schoof echter met wat jaartallen en creëerde een fictieve woonplaats en wat fictieve zijlijnen. Hierdoor leest dit boek als een roman.

Ik vond ‘Geheim leven’ een prachtig boek, met een vleug historie, interessante personages en divers spannende verhaallijnen! Het einde vond ik zo ontroerend! Dat was een mooie, maar ook gevoelige afsluiting.