Geheim leven van Carla de Jong

Geheim leven cover

Schrijfster Carla de Jong heeft al redelijk wat boeken op haar naam staan en toch had ik nog nooit wat van haar gelezen. ‘Geheim leven’ is dus mijn eerste kennismaking! Dat pakte goed uit!

Elza Kingma groeit op in de jaren ’30 van de vorige eeuw in een dorpje in Friesland. Haar moeder Catharina heeft al het nodige meegemaakt in haar leven. Ondanks de armoede en de dreiging van oorlog leeft Elza vrijwel zonder zorgen, maar alles wordt anders als de familie Kingma nieuwe buren krijgt… Buurvrouw Imke loopt de deur al snel plat bij de familie Kingma, Elza voelt dat er iets niet klopt.

Heden en verleden

Hoewel het boek begint bij de jeugd van moeder Catharina, is Elza toch duidelijk de hoofdpersoon. Je leest mee hoe haar jeugd in het Friese Nije Siel was en hoe ze zich voelde bij de opdringerigheid van buurvrouw Imke. Je voelt tussen de regels door haar eenzaamheid en het ontroerde mij hoe ze zorgt voor haar broertje Wander.

In het boek blijf je niet bij de jaren ’30 van de vorige eeuw. Ineens blijk ik terug in 2018 te zitten en is Elza 95 jaar oud. Toch is ze nog vitaal, totdat ze valt tijdens het tuinieren en in het ziekenhuis belandt. Daarnaast is het duidelijk dat Elza een geheim uit het verleden met zich meedraagt, vooral dochter Katie hamert erop dat Elza daar open kaart over speelt. Dit ligt echter gevoelig.

Dan is er ook nog in een verhaallijn die zich afspeelt in Amerika, het gaat over Wayne en zijn dochter en kleindochter die samen de zolder op gaan ruimen. Daar vinden ze een kistje met belangrijke papieren. Dit leidt Wayne en zijn familie terug naar Friesland.

Heel fijn geschreven

‘Geheim leven’ is heerlijk geschreven! Ik begon met een blanco gevoel omdat ik de schrijfster nog niet kende, maar al gauw zat ik helemaal in het verhaal! Het begint al spannend als Catharina de Spaanse griep krijgt en hierdoor al meteen daarna een groot verlies te verduren krijgt. Catharina verhuist naar haar oom en tante in het fictieve Nije Siel in Friesland. De sfeerbeschrijvingen zijn zo beeldend dat je het fictieve dorpje aan het IJsselmeer voor je kunt zien.

Het verhaal leest als een puzzel. Carla de Jong geeft niet meteen alle stukjes prijs. Door te wisselen van perspectief en sprongen te maken in de tijd houdt ze de spanning hoog. Want welk geheim draagt Elza toch bij haar? Gaat ze het ooit nog delen? Waarom had ze zo’n haat tegenover buurvrouw Imke? Carla de Jong beschrijft het dit allemaal heel meeslepend. Als lezer voelde ik dat er iets ging gebeuren, maar omdat het niet meteen prijsgegeven wordt, blijf je nieuwsgierig doorlezen.

Faction

De gebeurtenissen uit ‘Geheim leven’ zijn deels gebaseerd op ware gebeurtenissen. Personage Catharina is gebaseerd op de overgrootmoeder van Carla de Jong, namelijk Catharina Onderweegs. Carla de Jong schoof echter met wat jaartallen en creëerde een fictieve woonplaats en wat fictieve zijlijnen. Hierdoor leest dit boek als een roman.

Ik vond ‘Geheim leven’ een prachtig boek, met een vleug historie, interessante personages en divers spannende verhaallijnen! Het einde vond ik zo ontroerend! Dat was een mooie, maar ook gevoelige afsluiting.


Reageer op: Geheim leven van Carla de Jong

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten