4 mei 2019

Magic Moment Resort van Suzanne Hazenberg

Suzanne Hazenberg kende ik al van haar (lugubere) thrillers. Één van die thrillers staat zelfs in mijn top 25 beste boeken ooit! Nu heeft ze een roman geschreven, daar was ik heel benieuwd naar!

In ‘Magic Moment Resort’ vinden we vier verhalen. We beginnen met Manon en haar man, zij zijn met hun kinderen op vakantie in Florida. Het is niet zo idealistisch als ze hadden verwacht, maar de kinderen hebben lol. Alleen tussen het echtpaar is de sfeer gespannen. In het Magic Moment Resort ervaart Manon echter een vreselijke ervaring. Haar wereld stort dan in.

Vier korte verhalen

Het verhaal rond Manon stopt en Suzanne Hazenberg gaat verder met het volgende verhaal. Dit keer draait het om Benthe, daar gaat het duidelijk niet best mee. Ook zij heeft iets traumatisch meegemaakt en dit zet haar leven én haar relatie op zijn kop. Benthe gedraagt zich erg bizar en het wordt al snel duidelijk waarom dat zo is.

Het derde verhaal draait om Tara, zij vertelt al meteen dat ze in een inrichting heeft gezeten. Nu loopt ze haar co-schappen in het ziekenhuis. En warempel… Manon zit tegenover haar in de spreekkamer. Tara heeft pleegouders en had af en toe contact met haar biologische moeder. Dat contact was niet echt liefdevol. Tara komt er uiteindelijk achter wie haar vader is, dat antwoord zet alles in haar hoofd op zijn kop.

De hekkensluiter is Erik… Hij is duidelijk dol op seks en versiert een ietwat afstandelijke vrouw in de kroeg. Erik heeft een aantal bijzondere seksuele wensen. Dat brengt hem dan ook in de problemen. Later in dit verhaal ontdek je weer een aanwijzing naar het eerste verhaal.

Vier verhalen, één geheel

Hoewel de verhalen los van elkaar lijken te staan, is het boek toch één geheel als je het uitgelezen hebt. Suzanne Hazenberg verstopt paaseitjes tussen de regels, waardoor je verbanden gaat ziet tussen de verhaallijnen en de personages. Dat is interessant om te ontdekken tijdens het lezen.

In de verhalen staan (ongewenste) seksuele handelingen centraal. Suzanne Hazenberg omschrijft treffend wat dit met een mensenleven kan doen. Waar liggen de grenzen? Gedetailleerd omschrijft de auteur wat er omgaat in het hoofd van de vrouwen, maar ze geeft ook aandacht aan de gedachtes van de man.

Opnieuw ontdekken

In haar vorige boeken merkte ik al dat ik Suzanne Hazenberg vlot en vooral beeldend kan schrijven. Alles wat je leest zie je echt voor je en in dit boek is dat ook zo. Ik vond alle verhalen interessant en boeiend om te lezen, ik vond het echter wel jammer dat de verhalen zo snel stopten, maar op het eind snap ik die insteek wel.

Het viel me op dat ik bij het einde van het laatste verhaal meteen weer opnieuw wilde beginnen met het eerste verhaal. Je wilt met de kennis die je dan hebt, opnieuw het boek ontdekken. Dat is bijzonder goed uitgewerkt door de auteur!

1 reactie

  • 10 mei, 2019 om 09:54
    Akke Hoekstra zegt:

    Ik ben het helemaal eens met deze bespreking. Veel ooh, dus, daarom, vandaar, nu begrijp ik het, waardoor je als je het boek uit hebt wilt weten waar je de 1e X kennelijk overheen hebt gelezen. Oprecht ongeloof en boosheid over gedrag van Manon en Erik. Knap dat Suzanne Hazenberg dit alles weet te bewerkstelligen.


    Akke Hoekstra
    Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: