Groener Gras van Loes Wouterson

groener gras cover

‘Groener gras’ is een roman van Loes Wouterson. Naast auteur is ze ook actrice. Ze speelde onder andere in ‘Baantjer’, ‘Onderweg naar morgen’ en in de film ‘De kleine blonde dood’.

In ‘Groener gras’ draait het om de sleur van een huwelijk. Die sleur wordt voor hoofdpersoon Agnes teveel en ze schrijft zich in op de datingsite Second Love. Al gauw heeft ze contact met een interessante man en komen er diepgaande gesprekken los. Door deze gesprekken krijgt ze een nieuwe kijk op haar huwelijk en op haar eigen gedrag en dat van haar man.

Mantelzorg, sleur en mailwisselingen

Agnes was ooit politieagente, haar deskundigheid wordt in dit boek nog op de proef gesteld bij een overval in de supermarkt, maar verder is Agnes voornamelijk huismoeder en vrijwilligster in de zorg. Zo zorgt ze graag voor Toos, een oud-prostituee. Toos is al aan het dementeren, maar komt nog vaak olijk en ondeugend uit de hoek met haar uitspraken.

Tijdens de feestdagen in december voelt Agnes zich verstrikt in de sleur van haar huwelijk. Met haar man Rolf bespreekt ze nauwelijks nog iets zinnigs, op wat alledaagse gesprekjes na. Rolf zit zelf ook met problemen, zo wordt hij getreiterd op het werk, maar hij schaamt zich daarvoor. Agnes heeft zelf ook nog een geheim uit haar verleden. Agnes en Rolf leven volledig langs elkaar heen.

Agnes komt op Second Love in contact met Frank. Frank luistert, geeft advies en deelt zijn gevoelens en gedachtes met Agnes. Door een bijzondere wending in het verhaal leert Agnes zichzelf en haar huwelijk anders bekijken.

Leuk, maar niet verrassend

Ik vond het geen verrassend boek, ik zag de clou van het verhaal namelijk al snel aankomen, dat wordt namelijk al snel verraden tussen de regels door. Ik vond het boek ook bij vlagen kabbelend voorbijtrekken, vooral het middenstuk voelde aan als een sleur en dat komt ook door de lichte vorm van herhaling. Hier had wel wat meer sprankeling in mogen zitten.

Het verhaal vloeit niet altijd lekker door, waardoor ik soms het gevoel had dat ik losse stukken verhaal las, die voor het boek aan elkaar “geplakt” zijn.

Interessant punt vond ik voornamelijk de verhaallijn rondom Rolf en het pesten op zijn werk. Het is goed dat hier aandacht voor is, want dit blijft een onderschat probleem. De auteur geeft goed aandacht aan zijn gevoelens, je voelt zijn pijn en machteloosheid en tegelijkertijd zijn hoop iets aan de situatie te kunnen veranderen.

Niet slecht, maar…

Hoewel het idee achter dit boek interessant is, vond ik de uitwerking iets minder. Ik vond het zeker geen slecht boek, maar met wat minder herhaling en een wat vlottere schrijfstijl had ik dit boek hoger gewaardeerd.


Reageer op: Groener Gras van Loes Wouterson

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten