20 mei 2019

Groener Gras van Loes Wouterson

‘Groener gras’ is een roman van Loes Wouterson. Naast auteur is ze ook actrice. Ze speelde onder andere in ‘Baantjer’, ‘Onderweg naar morgen’ en in de film ‘De kleine blonde dood’.

In ‘Groener gras’ draait het om de sleur van een huwelijk. Die sleur wordt voor hoofdpersoon Agnes teveel en ze schrijft zich in op de datingsite Second Love. Al gauw heeft ze contact met een interessante man en komen er diepgaande gesprekken los. Door deze gesprekken krijgt ze een nieuwe kijk op haar huwelijk en op haar eigen gedrag en dat van haar man.

Mantelzorg, sleur en mailwisselingen

Agnes was ooit politieagente, haar deskundigheid wordt in dit boek nog op de proef gesteld bij een overval in de supermarkt, maar verder is Agnes voornamelijk huismoeder en vrijwilligster in de zorg. Zo zorgt ze graag voor Toos, een oud-prostituee. Toos is al aan het dementeren, maar komt nog vaak olijk en ondeugend uit de hoek met haar uitspraken.

Tijdens de feestdagen in december voelt Agnes zich verstrikt in de sleur van haar huwelijk. Met haar man Rolf bespreekt ze nauwelijks nog iets zinnigs, op wat alledaagse gesprekjes na. Rolf zit zelf ook met problemen, zo wordt hij getreiterd op het werk, maar hij schaamt zich daarvoor. Agnes heeft zelf ook nog een geheim uit haar verleden. Agnes en Rolf leven volledig langs elkaar heen.

Agnes komt op Second Love in contact met Frank. Frank luistert, geeft advies en deelt zijn gevoelens en gedachtes met Agnes. Door een bijzondere wending in het verhaal leert Agnes zichzelf en haar huwelijk anders bekijken.

Leuk, maar niet verrassend

Ik vond het geen verrassend boek, ik zag de clou van het verhaal namelijk al snel aankomen, dat wordt namelijk al snel verraden tussen de regels door. Ik vond het boek ook bij vlagen kabbelend voorbijtrekken, vooral het middenstuk voelde aan als een sleur en dat komt ook door de lichte vorm van herhaling. Hier had wel wat meer sprankeling in mogen zitten.

Het verhaal vloeit niet altijd lekker door, waardoor ik soms het gevoel had dat ik losse stukken verhaal las, die voor het boek aan elkaar “geplakt” zijn.

Interessant punt vond ik voornamelijk de verhaallijn rondom Rolf en het pesten op zijn werk. Het is goed dat hier aandacht voor is, want dit blijft een onderschat probleem. De auteur geeft goed aandacht aan zijn gevoelens, je voelt zijn pijn en machteloosheid en tegelijkertijd zijn hoop iets aan de situatie te kunnen veranderen.

Niet slecht, maar…

Hoewel het idee achter dit boek interessant is, vond ik de uitwerking iets minder. Ik vond het zeker geen slecht boek, maar met wat minder herhaling en een wat vlottere schrijfstijl had ik dit boek hoger gewaardeerd.