25 februari 2015

Geluksblind van Marian Mudder

Sommige boeken liggen heel lang op de stapel.  ‘Geluksblind’ van Marian Mudder was zo’n boek. De achterflap was een omschrijving die op zoveel romans slaat. Maar ja, voordat ik een aanname deed, eerst maar eens lezen.

Isabel is getrouwd met Mare, maar komt erachter dat hij vreemdgaat. Een goede reden om (eindelijk) uit elkaar te gaan. Isabel voelt zich eerst nog erg eenzaam, maar met behulp van The Secret probeert ze een nieuwe kijk op haar leven te richten. Ze besluit meer te gaan leven in het ‘nu’ en te doen alsof dit het laatste jaar van haar leven is.

Isabel mag zolang intrekken in de woning van een kennis, ze gaat op vakantie naar Costa Rica en ontmoet een leuke man in de wasserette, namelijk Mads. De kracht van The Secret lijkt te werken. Dat wat je de wereld in wil krijgen, kun je vragen. Eigenlijk gaat het allemaal wel best met Isabel, alleen in de liefde is ze nog erg onzeker. Verlatingsangst speelt een grote rol in haar leven.

Marian Mudder is vooral bekend als actrice. De meeste kennen haar wel als Vera Prins uit Baantjer. Ik ken haar ook als Nathalie uit Vrouwenvleugel. Ze schrijft al een aantal jaren en heeft al meerdere boeken op haar naam staan. ‘Geluksblind’  is het eerste boek wat ik van haar las. Tja, wat zal ik er eens van zeggen… Zoals ik al hierboven al schreef, de omschrijving is niet echt heel origineel te noemen en eerlijk gezegd het boek zelf ook niet. Het is allemaal te voorspelbaar en ietwat ongeloofwaardig. Alles komt Isabel -toevallig- aanwaaien en dat zie je eigenlijk ook wel aankomen als lezer.

De scheiding is nogal snel rond en Isabel begint gewoon een nieuw blad in het boek van haar leven. Ze besluit dat het allemaal anders moet. Isabel gaat iets doen met fotografie, maar muziek speelt ook duidelijk een rol in haar leven. In haar hoofd lijkt er namelijk een soort jukebox te zitten en bij allerlei situaties komt er gelijk een passend liedje opzetten in haar hoofd. Het allerlaatste gedeelte in het boek is ietwat zeurderig, het schiet even niet op met het verhaal omdat Isabel teveel bezig is met de slachtofferrol uithangen. ‘Doe wat!’ wil je roepen.

‘Geluksblind’ kwam uit toen The Secret ook nog populair was. Een boek met wijsheden hoe je je wensen kunt laten uitkomen. Ik vond het wel leuk om daarover terug te lezen en had af en toe een ‘o ja gevoel’ tijdens het lezen. Misschien dat het op dat punt wat inspirerend voor lezers kan zijn. Maar verder vind ik dit boek weinig origineel. Het verhaal is niet echt iets bijzonders, het loopt goed af en Isabel is een aardig mens.  Dat is het dan ook wel. Gewoon een leuke en simpele roman voor tussendoor.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: