24 februari 2015

Spookliefde van Vonne van der Meer

Toen ik een leesmarathon hield met het thema liefde kwam dit boekje tegen: ‘Spookliefde’ van Vonne van der Meer. Tja, als je zoekt en de kast maar overhoop haalt, dan heb je wat. Nou ja, overhoop halen valt dan ook wel weer mee, want ik hou niet van rommel in mijn boekenkast…

Een jonge vrouw komt aan op een Iers eiland. Zij komt Phil tegen in een winkeltje en Phil vertelt haar een verhaal over haar verleden. Dan gaat het verhaal ook terug in de tijd en lezen we over het leven van Phil. Phil is trouwens een vrouw, al doet haar naam anders vermoeden. Phil vertelt over de liefde en over de broers Seamus en Michael.

Seamus was de schoolmeester. Zijn tweelingbroer Michael had een verstandelijke beperking. Hij bleef achter qua ontwikkeling nadat hij als kind een virus kreeg. Toch is hij een sterke man geworden en helpt hij mee in de haven. Phil werd verliefd op Seamus, maar dat was niet wederzijds. Phil kan het ook goed vinden met Michael. Later heeft Seamus wel interesse in Phil, maar dan wijst ze hem af en kiest ze voor Michael. Wat een opmerkelijke keuze is. Het heeft desastreuze gevolgen, waarin jaloezie een rol speelt.

‘Spookliefde’ is totaal geen romantisch verhaal, eerder somber en schrijnend. Wel is het heel anders dan bijvoorbeeld de “Eiland-boeken” van Vonne van der Meer. Minder gemoedelijk, al is het leven en de sfeer van Ierse eiland goed vormgegeven. Spookliefde is een kort verhaal over de liefde en hoe goed je daarin kunt vergissen. Wat is liefde, als er niet eens diep vanbinnen liefde is? Spookliefde… Een dun boekje met een zwaar verhaal in een toegankelijke stijl geschreven.