19 februari 2015

Hoe overleef ik mijn eerste zoen van Francine Oomen

Ik lees deze serie nou niet echt op volgorde, maar ach, variatie moet kunnen. Ik kies lukraak steeds een deeltje uit de HOI serie. Gewoon omdat ik toch wel benieuwd ben naar Rosa en ook omdat er best wel serieuze situaties geschetst worden door Francine Oomen.

Rosa heeft een stiefvader, haar moeder is zwanger en ze verhuisd van Den Bosch naar Groningen. Rosa laat dus haar vrienden achter en moet helemaal opnieuw gaan beginnen in een vreemde provincie. Daar komt van alles bij kijken: een nieuwe school, nieuwe omgeving en natuurlijk de komst van haar broertje.

Het vorige boek wat ik las vond ik best wel druk, net als de film overigens. Maar dit boek juist niet. Rosa wordt voor het eerst verliefd, op een jongen uit de straat die via de daken bij haar binnensluipt. Thomas is een stukje ouder dan Rosa en ja, die is aan meer toe dan alleen een eerste zoen. Rosa heeft het eerst best wel naar haar zin met de verkering, maar ze voelt ook wel dat Thomas niet helemaal eerlijk is. Maar dan komt het vraagstuk: cool zijn en verkering hebben of verstandig zijn en hem dumpen?

Haar pasgeboren broertje Abeltje brengt ook een hoop stress mee. Alle aandacht gaat uiteraard naar Abeltje en Rosa voelt zich steeds eenzamer. Haar moeder en stiefvader lijken dat niet in te zien. Het is duidelijk dat bij Rosa bijna de emmer vol is. De verhuizing, de nieuwe school, eenzaamheid, nauwelijks aandacht en dan uiteindelijk (achteraf gezien) domme dingen doen… Ik denk dat sommige tieners zich daar wel in herkennen.

In dit boek was Rosa een stukje jonger dan in het vorige boek wat ik las uit de serie. Ik vond het in ieder geval heel fijn dat dit boek niet zo druk van toon was. Wel een aanrader voor de doelgroep en misschien ook wel voor de moeders.

Ik schreef over dit boek ook een recensie op Ikvindlezenleuk.nl

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: