Tweede leven van S.J. Watson

tweede leven coverHelemaal in het begin van mijn Leesdame-tijdperk las ik de geniale thriller ‘Voor ik ga slapen’ van S.J. Watson. De jaren erop vroeg ik me wel eens af of hij geen nieuw boek had. Maar dat kwam steeds maar niet. Nu dan eindelijk wel: ‘Tweede leven.’

Ik was erg nieuwsgierig en ik vond dan ook een eer dat ik alvast mocht beginnen in ‘Tweede leven. Of het boek net zo geniaal is… daar ga ik antwoord op geven aan het eind van deze leeservaring. Ik ga jullie eerst vertellen waar ‘Tweede leven’ over gaat. Spannend was het in ieder geval zeker!

Julia staat centraal in deze thriller. Haar zusje Kate is in Parijs op een gewelddadige manier vermoord. Julia heeft het daar flink moeilijk mee en er wordt vaak verwezen naar haar alcoholverleden. Julia is van mening dat de autoriteiten weinig doen om de dader op te sporen. Via de beste vriendin van Kate hoort ze dat Kate graag in chatboxen vertoefde. Julia besluit ‘undercover’ in zo’n chatbox te gaan, maar raakt op een gegeven zelf nogal geobsedeerd door chatten.

Ze komt Lukas tegen en Lukas is charismatisch. Julia wil uitzoeken of hij iets weet van de dood van haar zus, maar al gauw worden de gesprekjes pikant en lijkt er een seksuele chemie te ontstaan. Het verhaal ‘lijkt’ dan de kant op te gaan van spannende roman, maar we weten allemaal dat we S.J. Watson lezen en dat hij wel degelijk wat adders onder het gras heeft verstopt.

Julia krijgt een seksuele affaire met Lukas, maar Lukas is erg gewelddadig, toch lijkt ze verslaafd aan hem te zijn. Maar wat weet ze nou eigenlijk van Lukas? Thuis lijkt Julia zich nogal geïsoleerd te voelen. Haar pleegzoon doet afstandelijk, haar echtgenoot is een drukbezet man. Het chatten neemt haar volledig in beslag.

Ik vond bij vlagen dit boek heel eng. We zeggen heel vaak dat “het maar internet is”. Maar hoe vaak staan we stil bij de werkelijke gevaren die internet met zich mee kan brengen? Op internet kan jezelf als iedereen voordoen. Julia begint sceptisch met chatten, twijfelt zich suf, maar kan ook niet zonder de spanning die het daten met zich meebrengt. Toch is ze nog verstandig genoeg om zich af te vragen hoe betrouwbaar Lukas eigenlijk is. Want als lezer had ik al snel door dat hij dat dus niet was.

Soms vroeg ik me af of Julia zelf niet gek aan het worden was, omdat haar omgeving dat ook zegt. Ze is erg geobsedeerd door de moord op haar zus, soms zelf tot extreme af. Maar dan geloof je Julia weer en hoop je dat ze snel wat ontdekt. Ineens gaat het verhaal in een sneltreinvaart naar het einde toe. Oftewel: het moment dat je niet meer wilt stoppen lezen. Ik wou het einde voorspellen, dacht lange tijd dat ik het bij het juiste eind had, maar dat had ik het niet… S.J. Watson kronkelt om mijn eigen voorspelling heen, laat me even in mezelf geloven, maar gaat dan snel de hoek om… Naar het einde wat ik niet had verwacht.

Net zo geniaal als ‘Voor ik ga slapen’? Nee, dat dan weer net niet, maar wel zeker een goeie vijf sterren thriller!


13 reacties

 • 17 februari, 2015 om 09:24
  claar zegt:

  Actueel is het woord wat bij mij opkomt,venijnig of misschien verraderlijk zijn ook woorden die je reactie oproepen. Tweede leven vandaag nog aanvragen en snel lezen, ik ben benieuwd, en ja, wéér ‘in het oog springende cover’

  Ikhartje(1) deze reactie

  claar Beantwoorden

 • 17 februari, 2015 om 09:42
  Nynke-Boudien zegt:

  Heel erg benieuwd naar dit boek, het staat zeker hoog op mijn wishlist. Wel denk ik dat het boek ook soms wat te eng is voor mij, ik hou wel van spannend, dus we zullen het zien!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Nynke-Boudien Beantwoorden

  • 17 februari, 2015 om 19:33
   Leesdame zegt:

   Het is niet zo dat je er slapeloze nachten van hebt. Wel eng in de zin van dat op internet iedereen gewoon elke identiteit kan aannemen. Maar aan de andere kant, je moet het wantrouwen ook niet op hol laten slaan natuurlijk. Ergens nog een beetje vertrouwen in elkaar hebben 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 17 februari, 2015 om 09:56
  Ans Arts zegt:

  Moet het boek zelf ook maar gauw gaan lezen, heb het op de reader staan.
  Inderdaad als ik het zo van je lees dan kan internet erg gevaarlijk zijn.
  Ben benieuwd!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Ans Arts Beantwoorden

 • 17 februari, 2015 om 10:41
  Annabel zegt:

  Ik ben hier ook wel heel benieuwd naar, ik vond voor ik ga slapen heel erg goed. Ik heb laatst ook de film gezien.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annabel Beantwoorden

 • 17 februari, 2015 om 12:38
  Lalagè zegt:

  Een heel ander boek dus, ik denk dat het niet iets voor mij is. Ik was wel even verbaasd dat je het over ‘hij’ had, want ik heb de hele tijd gedacht dat S.J. Watson een vrouw was…

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

 • 17 februari, 2015 om 19:08
  Wollige Wolkjes zegt:

  dacht ik toch ook altijd dat S.J. Watson een vrouw was …

  in ieder geval, deze zou ik toch ook graag eens lezen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Wollige Wolkjes Beantwoorden

 • 17 februari, 2015 om 19:41
  Annelies zegt:

  Ik heb hem gisteren ook toegekregen, ben echt superbenieuwd.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

Reageer op: Tweede leven van S.J. Watson

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten