17 februari 2015

Tweede leven van S.J. Watson

Helemaal in het begin van mijn Leesdame-tijdperk las ik de geniale thriller ‘Voor ik ga slapen’ van S.J. Watson. De jaren erop vroeg ik me wel eens af of hij geen nieuw boek had. Maar dat kwam steeds maar niet. Nu dan eindelijk wel: ‘Tweede leven.’

Ik was erg nieuwsgierig en ik vond dan ook een eer dat ik alvast mocht beginnen in ‘Tweede leven. Of het boek net zo geniaal is… daar ga ik antwoord op geven aan het eind van deze leeservaring. Ik ga jullie eerst vertellen waar ‘Tweede leven’ over gaat. Spannend was het in ieder geval zeker!

Julia staat centraal in deze thriller. Haar zusje Kate is in Parijs op een gewelddadige manier vermoord. Julia heeft het daar flink moeilijk mee en er wordt vaak verwezen naar haar alcoholverleden. Julia is van mening dat de autoriteiten weinig doen om de dader op te sporen. Via de beste vriendin van Kate hoort ze dat Kate graag in chatboxen vertoefde. Julia besluit ‘undercover’ in zo’n chatbox te gaan, maar raakt op een gegeven zelf nogal geobsedeerd door chatten.

Ze komt Lukas tegen en Lukas is charismatisch. Julia wil uitzoeken of hij iets weet van de dood van haar zus, maar al gauw worden de gesprekjes pikant en lijkt er een seksuele chemie te ontstaan. Het verhaal ‘lijkt’ dan de kant op te gaan van spannende roman, maar we weten allemaal dat we S.J. Watson lezen en dat hij wel degelijk wat adders onder het gras heeft verstopt.

Julia krijgt een seksuele affaire met Lukas, maar Lukas is erg gewelddadig, toch lijkt ze verslaafd aan hem te zijn. Maar wat weet ze nou eigenlijk van Lukas? Thuis lijkt Julia zich nogal geïsoleerd te voelen. Haar pleegzoon doet afstandelijk, haar echtgenoot is een drukbezet man. Het chatten neemt haar volledig in beslag.

Ik vond bij vlagen dit boek heel eng. We zeggen heel vaak dat “het maar internet is”. Maar hoe vaak staan we stil bij de werkelijke gevaren die internet met zich mee kan brengen? Op internet kan jezelf als iedereen voordoen. Julia begint sceptisch met chatten, twijfelt zich suf, maar kan ook niet zonder de spanning die het daten met zich meebrengt. Toch is ze nog verstandig genoeg om zich af te vragen hoe betrouwbaar Lukas eigenlijk is. Want als lezer had ik al snel door dat hij dat dus niet was.

Soms vroeg ik me af of Julia zelf niet gek aan het worden was, omdat haar omgeving dat ook zegt. Ze is erg geobsedeerd door de moord op haar zus, soms zelf tot extreme af. Maar dan geloof je Julia weer en hoop je dat ze snel wat ontdekt. Ineens gaat het verhaal in een sneltreinvaart naar het einde toe. Oftewel: het moment dat je niet meer wilt stoppen lezen. Ik wou het einde voorspellen, dacht lange tijd dat ik het bij het juiste eind had, maar dat had ik het niet… S.J. Watson kronkelt om mijn eigen voorspelling heen, laat me even in mezelf geloven, maar gaat dan snel de hoek om… Naar het einde wat ik niet had verwacht.

Net zo geniaal als ‘Voor ik ga slapen’? Nee, dat dan weer net niet, maar wel zeker een goeie vijf sterren thriller!

13 reacties

 • 17 februari, 2015 om 09:24
  claar

  Actueel is het woord wat bij mij opkomt,venijnig of misschien verraderlijk zijn ook woorden die je reactie oproepen. Tweede leven vandaag nog aanvragen en snel lezen, ik ben benieuwd, en ja, wéér ‘in het oog springende cover’ • 17 februari, 2015 om 09:42
  Nynke-Boudien

  Heel erg benieuwd naar dit boek, het staat zeker hoog op mijn wishlist. Wel denk ik dat het boek ook soms wat te eng is voor mij, ik hou wel van spannend, dus we zullen het zien!  • 17 februari, 2015 om 19:33
   Leesdame

   Het is niet zo dat je er slapeloze nachten van hebt. Wel eng in de zin van dat op internet iedereen gewoon elke identiteit kan aannemen. Maar aan de andere kant, je moet het wantrouwen ook niet op hol laten slaan natuurlijk. Ergens nog een beetje vertrouwen in elkaar hebben 😉 • 17 februari, 2015 om 09:56
  Ans Arts

  Moet het boek zelf ook maar gauw gaan lezen, heb het op de reader staan.
  Inderdaad als ik het zo van je lees dan kan internet erg gevaarlijk zijn.
  Ben benieuwd! • 17 februari, 2015 om 10:41
  Annabel

  Ik ben hier ook wel heel benieuwd naar, ik vond voor ik ga slapen heel erg goed. Ik heb laatst ook de film gezien. • 17 februari, 2015 om 12:38
  Lalagè

  Een heel ander boek dus, ik denk dat het niet iets voor mij is. Ik was wel even verbaasd dat je het over ‘hij’ had, want ik heb de hele tijd gedacht dat S.J. Watson een vrouw was… • 17 februari, 2015 om 19:08
  Wollige Wolkjes

  dacht ik toch ook altijd dat S.J. Watson een vrouw was …

  in ieder geval, deze zou ik toch ook graag eens lezen! • 17 februari, 2015 om 19:41
  Annelies

  Ik heb hem gisteren ook toegekregen, ben echt superbenieuwd.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: