Gesualdo van Jeroen Terlingen

gesualdo coverHet was in het begin even twijfelen of Gesualdo wel een boek voor mij zou zijn. Mijn eerste indruk was dat het nogal ingewikkeld zou zijn.  Ik besloot toch de gok te wagen en ik heb dus vorige week -met een blanco mind-  Gesualdo gelezen.

Het boek gaat over Carlo Gesualdo. Hij was een Italiaanse componist. Hij was nogal berucht, want hij vermoordde zijn vrouw en haar minnaar en naar zeggen ook hun dochtertje. Gesualdo is daar niet voor gestraft. Dat kwam vooral omdat hij het neefje was van de paus en twee kardinalen.

Het verhaal speelt zich af in de renaissance. In een Italiaanse pauselijke staat. Hertogen en graafschappen komen voorbij in dit boek. Het boek kent ook vrij veel heftige passages. Met grimmige sadistische passages. Gesualdo was geen lieverdje. Het leven van Gesualdo wordt verteld door de vier belangrijkste vrouwen uit het leven van Carlo Gesualdo.

Ik wist helemaal niets van Gesualdo. Dus liet ik me verrassen. Het is geen dikke pil, maar er zit wel heel veel inhoud in dit boek! Soms zoveel inhoud dat ik soms even terug wou bladeren. In het begin is het ook even wennen aan de wisselende perspectieven. Simpelweg omdat ik Gesualdo niet kende, dus de vrouwen in zijn leven al helemaal niet. Het was echt even een soort kennismaken in het begin.

Het boek speelt zich duidelijk af in de hogere kringen. De wereld van de klasse en de adel. En ook de kerk speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Je merkt goed tijdens het lezen hoeveel macht de kerk in de renaissance had. Tijdens het lezen had ik soms de neiging om over zinnen heen te lezen, omdat het soms ietwat te grimmig voor mij was en ik ben toch aardig wat gewend. Gesualdo heeft een bewogen leven geleidt. Soms vond ik het ook moeilijk om hem te peilen, maar ik vind dat de auteur hem goed beschreven heeft!

Ik vond Gesualdo een interessant boek om te lezen. Het is eerlijk gezegd niet het soort genre wat ik wekelijks lees, maar zo af en toe een ander genre lezen is natuurlijk altijd wel een uitdaging. Overigens vond ik het voorwoord van de professor ook zeer interessant.


9 reacties

 • 15 september, 2013 om 18:53
  Annelies zegt:

  Ik heb het boek vandaag uitgelezen. Moet nog even nadenken over mijn recensie 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 15 september, 2013 om 19:04
  Leesdame zegt:

  Ja, dat heb ik ook gedaan Annelies! 😉

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 15 september, 2013 om 19:55
  westmus zegt:

  Leuk dat je het gelezen hebt. Mij sprak het boek heel sterk aan ik wilde het écht lezen. Dat geeft al een ander perspectief dan dat van jou. Ik heb een muziekopleiding genoten en weet er wel wat van plus de renaissance spreekt mij ook sterk aan dus het was voor mij een geknipt boek. Knap dat je dit genre toch gelezen hebt en er een mooie recensie van gemaakt hebt.

  Ikhartje(0) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 15 september, 2013 om 20:02
  Mieke Schepens zegt:

  Ik had dit boek al mogen lezen voor de druk. Ik heb er geen recensie van geplaatst.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 16 september, 2013 om 11:56
  Anneke zegt:

  Het verhaal zelf spreekt me wel aan, maar wat je zegt over veel inhoud dan weer niet. Plus de grimmige passages, ik kan daar niet zo heel goed tegen ben ik pas achtergekomen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anneke Beantwoorden

 • 16 september, 2013 om 16:54
  Emmy zegt:

  Ik vind het heel interessant klinken! Ik hou wel van die tijdsperiode!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

 • 17 september, 2013 om 12:29
  Joany de Vries zegt:

  Klinkt als een bijzonder boek.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

 • 17 september, 2013 om 20:29
  claar zegt:

  mmmm, uitgever en schrijver zijn mij onbekend dus het boek ook, als ik je reactie lees niet mijn genre maar er zal zeker een leespubliek voor zijn, je reactie voegt daarbij toe,
  ps vergeet niet om de proloog (dat zijn maar 4.5blz)te lezen van Nachtfilm als je in een boekenwinkel komt, ik vond het boek geniaal,
  lieve groet Claar

  Ikhartje(0) deze reactie

  claar Beantwoorden

 • 17 september, 2013 om 22:52
  dobbinga zegt:

  “Afwisseling van spijs doet eten”. Af en toe iets lezen van een andere genre kan heel verrassende resultaten opleveren. Ik plaats dit boek op mijn lijstje nog te lezen. Dank je wel weer.

  Ikhartje(0) deze reactie

  dobbinga Beantwoorden

Reageer op: Gesualdo van Jeroen Terlingen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten