15 september 2013

Gesualdo van Jeroen Terlingen

gesualdo cover

Het was in het begin even twijfelen of Gesualdo wel een boek voor mij zou zijn. Mijn eerste indruk was dat het nogal ingewikkeld zou zijn.  Ik besloot toch de gok te wagen en ik heb dus vorige week -met een blanco mind-  Gesualdo gelezen.

Het boek gaat over Carlo Gesualdo. Hij was een Italiaanse componist. Hij was nogal berucht, want hij vermoordde zijn vrouw en haar minnaar en naar zeggen ook hun dochtertje. Gesualdo is daar niet voor gestraft. Dat kwam vooral omdat hij het neefje was van de paus en twee kardinalen.

Het verhaal speelt zich af in de renaissance. In een Italiaanse pauselijke staat. Hertogen en graafschappen komen voorbij in dit boek. Het boek kent ook vrij veel heftige passages. Met grimmige sadistische passages. Gesualdo was geen lieverdje. Het leven van Gesualdo wordt verteld door de vier belangrijkste vrouwen uit het leven van Carlo Gesualdo.

Ik wist helemaal niets van Gesualdo. Dus liet ik me verrassen. Het is geen dikke pil, maar er zit wel heel veel inhoud in dit boek! Soms zoveel inhoud dat ik soms even terug wou bladeren. In het begin is het ook even wennen aan de wisselende perspectieven. Simpelweg omdat ik Gesualdo niet kende, dus de vrouwen in zijn leven al helemaal niet. Het was echt even een soort kennismaken in het begin.

Het boek speelt zich duidelijk af in de hogere kringen. De wereld van de klasse en de adel. En ook de kerk speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Je merkt goed tijdens het lezen hoeveel macht de kerk in de renaissance had. Tijdens het lezen had ik soms de neiging om over zinnen heen te lezen, omdat het soms ietwat te grimmig voor mij was en ik ben toch aardig wat gewend. Gesualdo heeft een bewogen leven geleidt. Soms vond ik het ook moeilijk om hem te peilen, maar ik vind dat de auteur hem goed beschreven heeft!

Ik vond Gesualdo een interessant boek om te lezen. Het is eerlijk gezegd niet het soort genre wat ik wekelijks lees, maar zo af en toe een ander genre lezen is natuurlijk altijd wel een uitdaging. Overigens vond ik het voorwoord van de professor ook zeer interessant.

9 reacties

 • 15 september, 2013 om 18:53
  Annelies

  Ik heb het boek vandaag uitgelezen. Moet nog even nadenken over mijn recensie 🙂 • 15 september, 2013 om 19:04
  Leesdame

  Ja, dat heb ik ook gedaan Annelies! 😉 • 15 september, 2013 om 19:55
  westmus

  Leuk dat je het gelezen hebt. Mij sprak het boek heel sterk aan ik wilde het écht lezen. Dat geeft al een ander perspectief dan dat van jou. Ik heb een muziekopleiding genoten en weet er wel wat van plus de renaissance spreekt mij ook sterk aan dus het was voor mij een geknipt boek. Knap dat je dit genre toch gelezen hebt en er een mooie recensie van gemaakt hebt. • 15 september, 2013 om 20:02
  Mieke Schepens

  Ik had dit boek al mogen lezen voor de druk. Ik heb er geen recensie van geplaatst. • 16 september, 2013 om 11:56
  Anneke

  Het verhaal zelf spreekt me wel aan, maar wat je zegt over veel inhoud dan weer niet. Plus de grimmige passages, ik kan daar niet zo heel goed tegen ben ik pas achtergekomen. • 16 september, 2013 om 16:54
  Emmy

  Ik vind het heel interessant klinken! Ik hou wel van die tijdsperiode! • 17 september, 2013 om 12:29
  Joany de Vries

  Klinkt als een bijzonder boek. • 17 september, 2013 om 20:29
  claar

  mmmm, uitgever en schrijver zijn mij onbekend dus het boek ook, als ik je reactie lees niet mijn genre maar er zal zeker een leespubliek voor zijn, je reactie voegt daarbij toe,
  ps vergeet niet om de proloog (dat zijn maar 4.5blz)te lezen van Nachtfilm als je in een boekenwinkel komt, ik vond het boek geniaal,
  lieve groet Claar • 17 september, 2013 om 22:52
  dobbinga

  “Afwisseling van spijs doet eten”. Af en toe iets lezen van een andere genre kan heel verrassende resultaten opleveren. Ik plaats dit boek op mijn lijstje nog te lezen. Dank je wel weer.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: