15 augustus 2020

Gifspoor van Jet van Vuuren

Jet van Vuuren schrijft vakantiethrillers en ‘Gifspoor’ is haar nieuwste thriller. Het speelt zich af in de provincie Zeeland en in Engeland.

Lizzy, Olga en Kate zijn drie vriendinnen en delen een gezamenlijke hobby: tuinieren. Kate is influencer en heeft een landhuis in Engeland geërfd. Het huis en de tuin moeten wel opgeknapt worden. Samen met haar vriendinnen reist ze af naar Engeland en ze worden vergezeld door chauffeur Felix en later door backpacker Romy. Maar al snel blijkt dat niets is wat het lijkt en dat sommige mensen er een dubbele agenda op na houden…

Voorjaar en najaar

De verhaallijn in Engeland speelt zich af in het voorjaar. Het is in het begin best verwarrend lezen, want het zijn nogal wat personages en dan zijn er ook nog twee verschillende periodes. Olga heeft de diagnose van vervroegde Alzheimer gekregen, ze vergeet veel, maar heeft ook heldere moment. Ik vond Olga het meest sympathiek. De rest van de personages bleven wat vlak naar mijn mening.

Er is ook een verhaallijn die zich afspeelt in het najaar. Rechercheur Noor woont in Zeeland en kan een onopgeloste moordzaak niet uit haar hoofd zetten. Een ongeïdentificeerde vrouw op een afgelegen plek. Niemand kende haar, maar Noor blijft zoeken naar een aanknopingspunt. Noor is ook zeer geïnteresseerd in tuinieren. Tuinieren en (giftige) planten spelen een grote rol in ‘Gifspoor.

Traag en vol toevalligheden

Wraak speelt een grote rol. Maar wie is nu eigenlijk op wie kwaad en waarom? Jet van Vuuren heeft veel woorden nodig voor weinig gebeurtenissen, want om eerlijk te zeggen kabbelt het verhaal in de eerste helft nogal traag. Hierdoor verliest het boek aan spanning. Tussendoor deelt de auteur informatie over giftige planten en schetst een goed beeld van het huis en de Engelse omgeving.

In de tweede helft wordt het wel wat spannender, maar niet zo dat ik op het puntje van mijn stoel zit. In de dialogen onderling worden flink wat steken onder water uitgedeeld, maar toch blijft het braaf en oppervlakkig. De clou zelf hangt van toevalligheden aan elkaar. Er zit op het eind echter nog wel een doortrapt addertje onder het gras. Daar moest ik wel even om glimlachen.

De verhaallijn van Noor

De verhaallijn rondom Noor in het najaar vond ik het meest interessant. Struinend met haar door Zeeland, op bezoek bij tuinliefhebbers en puzzelend naar de oplossing van het onbekende lijk. Zo’n zaak waarbij je net niet de vinger op de juiste plek weet te leggen. Daar zat wat mij betreft de meeste onderhuidse spanning!

‘Gifspoor’ is een softe thriller met een lange opbouw. Aanrader als je van tuinieren houdt en een vakantiethriller zoekt die zich grotendeels afspeelt in Engeland.