17 augustus 2020

Leef, lach, loch van Vanessa Gerrits

‘Leef, lach, loch’ is het eerste deel in de ‘North Ness Inn serie’ van Vanessa Gerrits. Het speelt zich af in het regenachtige Schotland.

Esme is 23 en een late studente. Ze zit nu pas aan het eind van haar eerste jaar toerisme en had gehoopt op een stage op Fiji of Egypte. Helaas, dat loopt mis en er is nog maar één stageplek over: een herberg in Drumnadrochit in Schotland. Vlakbij het meer van Loch Ness. Met de moed in haar schoenen reist Esme naar Schotland. En dan heeft ze ook nog eens gelogen tegen haar familie en vriendinnen over haar huidige stageplek…

Drumnadrochit

Door wat miscommunicatie zijn ze bij de herberg in Drumnadrochit ook verrast door haar komst. Maar de hartelijke Aileen en haar zoon Farley zorgen er snel voor dat Esme zich thuis gaat voelen op haar stageplek. De norse eigenaar Rory is een ander verhaal. Hij doet kortaf en zit helemaal niet te wachten op een stagiaire. Toch weet Esme hem steeds op de juiste manier te prikkelen.

Esme komt er al snel achter dat haar wollen winterjas niet echt geschikt is voor het regenachtige Drumnadrochit en de stevige ontbijtjes zijn ook niet haar ding. Liever gaat ze het dorpje in en eet ze donuts van Shaena, een jonge vrouw met wie ze het al snel goed kan vinden. Ondertussen vraagt Esme zich af hoe ze haar leugen op moet biechten aan haar familie en vriendinnen. Op het thuisfront verwachten ze namelijk zonnige foto’s en updates van haar stage-avontuur…

Vrolijk en enthousiast

Vanessa Gerrits heeft duidelijk veel plezier gehad aan het schrijven van ‘Leef, lach, loch’. Het enthousiasme spat tussen de regels uit en als lezer werd ik echt vrolijk van dit leuke verhaal! Af en toe komt er een leuke Vlaamse uitdrukking voorbij en Vanessa Gerrits verzint zelf ook leuke woorden, zoals “parkeerplaatspook”. Tussendoor lees je ook stageverslagen.

De omgeving is heel leuk en beeldend omschreven en dat het zich ook nog afspeelt nabij het meer van Loch Ness is extra leuk! Zo af en toe lees je een weetje over het meer en het monster (dat er in werkelijkheid niet zit). Het monster van Loch Ness is echter wel zichtbaar op vrijwel alle souvenirs.

Leuke personages

De meeste personages zijn erg leuk neergezet. Ze zijn hartelijk en meelevend. Rory is wat apart, maar hoe verder je komt in het verhaal, hoe beter je hem begrijpt. Esme zelf heeft ook al het nodige meegemaakt in haar leven. Ze voelde zich lang onderdrukt door haar ex en nog steeds spookt hij door haar hoofd. Ondanks haar verleden zie je haar groeien in Drumnadrochit. Ze durft grote beslissingen te maken, ze weet van aanpakken en krijgt steeds meer zelfvertrouwen.

Sommige situaties zijn een tikkeltje overdreven aangezet en je hoeft bij dit verhaal ook niet te raden hoe het af gaat lopen. Dat krijg je op een gegeven moment wel door. Maar goed, ik kijk in ieder geval uit naar het tweede deel!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: