19 mei 2014

Happy life van Mascha

happy life cover

O happy life, o happy life… er cirkelt een liedje in mijn gedachten als ik dit boek zie liggen bij mij op de bank. ‘Happy life’ van Mascha. Oftewel, Mascha dé vrouw achter Beautygloss. Ze schreef een boek. Maar maakte haar boek ‘Happy life’ mij als lezer ook happy?

Mascha schrijft over haar leven en vertelt anekdotes uit haar leven als blogger, maar schrijft ook over haar schooltijd en over op zichzelf wonen. Ze verpakt levenslesjes op een toegankelijke manier en laat zien hoe je met weloverwogen keuzes en het volgen van je gevoel een gelukkig leven kunt leiden.

Ik wist dat ‘Happy life’ niet over beauty zou gaan, maar ik wist ook niet echt wat ik er dan wel van kon verwachten. Verder had een collega-boekblogger dit boek al gelezen en haar recensie had me al twijfelend naar de orderstatus laten kijken. Maar goed, het boek was al in aantocht en aangezien ik nieuwsgierig genoeg ben, begon ik meteen te lezen.

Mascha schrijft zoals ik gewend ben van haar. Los, met Engelse uitspraken tussendoor en op toegankelijke wijze. Omdat ze duidelijke adviezen geeft over schooltijd en geld sparen, heb ik al snel het gevoel dat Mascha duidelijk een jongere doelgroep voor ogen had met dit boek en dat ik ietwat buiten de boot val. Geeft niks. Aangezien haar blog ook grotendeels door jongeren wordt bezocht vind ik dat begrijpelijk.

Gaandeweg wordt het boek een stuk interessanter. Mascha schrijft over g-schema’s maken, leren van je fouten, op je bek durven gaan en deelt ook nog wat handige communicatievaardigheden. Tussendoor verweeft ze anekdotes uit haar verleden. Sommige kende ik al van haar blog zelf, maar andere verhalen nog niet.

Maar… echt prettig lezen was het niet. Het boek is heel slecht afgewerkt. De tekstopmaak mist de puntjes op de i en iemand is duidelijk vergeten om de tekst na te lopen op fouten. Ik vraag me zelfs serieus af of het boek daadwerkelijk geredigeerd is. Het boek is gepresenteerd op de Beautygloss Party. Ergens bekruipt mij het gevoel dat het boek juist voor die datum klaar moest zijn en dat er niet meer zo nauw gekeken is naar het eindresultaat. Op sommige momenten had ik zelfs het idee dat ik een ruwe proefdruk in handen had. Maar ik heb de tweede druk… Ik verbaas mij echt over deze slordige afwerking.

‘Happy life’ gaat dus niet over beauty, ook niet echt over bloggen. Maar gewoon over Mascha zelf en haar kijk op een happy life.

7 reacties

 • 19 mei, 2014 om 09:04
  elmganneke zegt:

  Ik kan niet anders zeggen dan: amen!


  elmganneke
  Beantwoorden

 • 19 mei, 2014 om 09:47
  Emmy zegt:

  Jammer, als het een boek was geweest over bloggen, had ik het misschien nog wel opgepakt.


 • 19 mei, 2014 om 13:26
  Kelly xElegance zegt:

  Jammer! Ik was eerst erg benieuwd, maar als ik zo lees wat er in voor komt is het ook niets voor mij. Ondanks dat ik nog vrij jong ben, deze lesjes heb ik allemaal al wel gehad. Ik kan me ook gruwelijk irriteren aan veel spelfouten in een boek (op je blog oke, maar in een professioneel boek; nee).


  Kelly xElegance
  Beantwoorden

 • 19 mei, 2014 om 20:54
  Lieke zegt:

  Ik heb bijna alleen nog maar slechte dingen gehoord over dit boek, heh :p Waarschijnlijk zijn het van die typische dingen die ze verteld hoe je kunt leren van je fouten etc. waar je zelf ook wel op kunt komen.

  Net als Emmy had ik het boek ook wel opgepakt als het echt over bloggen zou gaan. Maar dit boek laat ik denk ik maar links liggen.


  • 20 mei, 2014 om 21:08
   Leesdame zegt:

   Eigenlijk wel ja… dat je geld apart moet leggen voor noodsituaties. Dat je verstandig bent als je gewoon netjes je school afmaakt. Soms was het gewezen vingertjes gehalte vrij hoog. Maar ach, als ze hier schoolgaande jongeren mee kan inspireren, dan is dat natuurlijk alleen maar goed. Veel zien haar tenslotte als voorbeeld. Maar voor mij was het niet meer zo van toepassing.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 20 mei, 2014 om 08:25
  Inge zegt:

  Zonde dat de redactie erbij ingeschoten lijkt te zijn… Misschien is het boek voor sommige jongere meiden interessant, maar mij trekt het niet (ook al bezoek ik regelmatig Beautygloss).


  • 20 mei, 2014 om 21:09
   Leesdame zegt:

   Ik kijk ook wel elke dag even. De reviews lees ik graag en de tutorials zie ik ook graag, want ik maak nu eenmaal graag krullen in mijn haar 😉


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: